iPon Hírek

Sertéssejteket vethetnek be a Parkinson-kór ellen

Dátum | 2017. 06. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Még nagyon korai lenne áttörésről beszélni, de egy új-zélandi biotechnológiai cég munkatársai a jelek szerint felfedeztek valamit, ami új reményt adhat a Parkinson-kórban és más idegrendszert érintő betegségekben szenvedők számára. A Living Cell Technologies kutatóinak eredményei szerint egy különleges fajta disznó sejtjei emberekbe ültetve megszüntethetik a Parkinson-kór tüneteit. A sejtek az Antarktiszhoz közeli Auckland-szigeteken élő disznóktól származnak. A cég NTCELL® nevű terméke az említett disznófajta újszülött példányainak azon sejtjeit tartalmazza, amelyek az agy-gerincvelői folyadékot termelik. Az úgynevezett plexus chorioideus egy érfonat, amely az agykamrákban helyezkedik el, és speciális hám borítja. Az NTCELL®-ben a sejtcsomókat egy olyan készítménnyel vonták be, amely megvédi ezeket az immunrendszer támadásaitól, majd a csomagokat alginátból készült kapszulákba helyezték.
Az agy-gerincvelői folyadék egy sor olyan anyagot tartalmaz, amelyek elősegítik az idegsejtek egészséges működését és növekedését, mondják a kutatók. „Olyan, mintha apró neurokémiai gyárakat ültetnénk be, amelyek segítenek új idegsejteket növeszteni és a régieknek gyógyulni” – teszi hozzá Ken Taylor, a cég munkatársa. A kutatók azt remélték, hogy a sertéssejtek révén a betegek agyában javulhat a dopamintermelés, és mivel a Parkinson-kóros pácienseknél pontosan a dopamintermelő sejtek pusztulnak el, enyhülhetnek a betegség tünetei. Miután a patkányokon végzett korábbi kísérletek ígéretesen alakultak, négy emberen is kipróbálták a módszert. A betegek agyának egyik felébe, a plexus chorioideus területére 40 darab, fél milliméteres NTCELL® kapszulát ültettek be a szakértők, amelyek egyenként nagyjából 1000 disznósejtet tartalmaztak.
18 hónappal a beültetést követően a páciensek jelentős javulásról számoltak be. Mind a négy kísérleti alanynál minden mérhető mutató mentén fejlődést tapasztaltak a betegek. A Living Cell munkatársai ugyanakkor kicsik szkeptikusak az eredményekkel kapcsolatban, más vizsgálatok ugyanis azt mutatták ki, hogy a Parkinson-kóros betegek fokozottan hajlamosak a placebohatásra. Valamilyen placebohatással ebben az esetben biztosan számolni kell, a betegek ugyanis már rögtön a műtét után azt mondták, hogy jobban vannak, holott az idegsejtek – főleg az emberi idegsejtek – ennyire gyorsan biztosan nem regenerálódnak, mondják a kutatók. Az ugyanakkor biztató, hogy 18 hónap elteltével még mindig működni látszik a kezelés. A betegek, akiknek ennyi idő alatt jelentős romláson kellett volna keresztülmenniük, továbbra is sokkal jobban érzik magukat és tünetmentesebbek, mint a beavatkozás előtt voltak. A kezelés hatásosságának vizsgálatára idén májusban elkezdődött egy második, kontrollált kísérlet is. Ebben 18 beteg vesz részt, akiknél mindkét agyféltekébe kapszulákat ültetettek, egyeseknél a sertéssejtekkel együtt, másoknál azok nélkül. Az első eredmények november táján várhatók. Sertéssejtekkel más idegsejti pusztulással járó kórok (Alzheimer, Huntington) kapcsán is kísérleteznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. fofoka
2017.06.19. 19:41
Nagyon elszaporodtak a parkinzonos cikkek az utóbbi időben. Csak nem lesz végül valami áttörés?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!