iPon Hírek

Sharp Free-Form Display: vonzó, rendhagyó alakú kijelzők

Dátum | 2014. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A modern LCD kijelzők többféle méretben érhetőek el, és paneltípus, valamint pixelsűrűség tekintetében is hatalmas a választék. Egyvalami azért közös: szinte mindegyik hagyományos kijelző téglalap, vagy négyzet alapú kivitelben érkezik. A Sharp szakemberei szerint ez azért van, mert a hozzájuk tartozó meghajtó áramkör komponensei a kijelző kerületén foglalnak helyet. Ez az elrendezés azt is eredményezi, hogy a kijelzőknek jól látható keretük van, ami több kijelzőt alkalmazó rendszereknél elég rendesen meg tudja bontani az összképet. A Sharp a fenti problémák eliminálására kifejlesztett egy új technológiát, amely Free-Form Display névre hallgat. Ennél a speciális kijelző fajtánál a meghajtó áramkör komponensei nem a kijelző kerülete mentén, hanem a pixelek között elterítve foglalnak helyet. Az új kijelzők a már jól ismert IGZO technológiát kombinálják a Sharp saját fejlesztésű áramkör kialakítási eljárásával. Az új kijelzők formavilágukat tekintve szinte bármilyen alakban érkezhetnek, a kijelző kerete pedig jelentősen vékonyabb, mint a hagyományos megoldásoké. Utóbbinak főleg a többmonitoros rendszerben gondolkodó felhasználók fognak örülni.
A Free-Form Display technológiára alapozó kijelzők pozitív tulajdonságaik miatt számos területen feltűnhetnek a nem is oly távoli jövőben. Ilyen kijelzőket az autóipari termékekben, illetve a viselhető eszközökben egyaránt használhatnak – e két területen különösen jól jöhet az újítás. A PC piacon persze továbbra is a téglalap alapú megoldások dominálhatnak majd, de az új eljárás itt is kínálhat némi pozitívumot, ugyanis a Free-Form Display kijelzőkkel olyan többmonitoros rendszerek készíthetőek, amelyeknél a kijelzők közötti keret mérete egészen minimális lesz – főleg a manapság kapható kijelzőkéhez képest. A Sharp az új kijelző technológiára alapozó paneleket a lehető leghamarabb elkezdi majd gyártani – az persze nem derült ki, hogy mikor találkozhatunk kereskedelmi forgalomban az első Free-Form Display alapú megoldásokkal. Az már most biztosnak tűnik, hogy először a viselhető eszközök piacán – például okosórákban –, illetve az autóiparban tűnhetnek majd fel az új kijelzők.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Szefmester
2014.06.20. 07:19
Egy ötlet amiben győzött a józan paraszti ész.

De mintha egyszer már csinált volna valaki úgy kijelzőt (nagyot és téglalap formát), hogy az összes vezérlőelektronika, és csatlakozó a talpban kapott helyet, ezáltal elérve hogy hihetetlenül vékony legyen fent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ThePoweR
2014.06.20. 09:14
http://lgdnewsroom.com/wp-content/uploads/2013/10/5inch_FlexibleOLED_1.jpg

Hát én egy ekkora kerettől sem sértődnék meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Elfeledhet... Szefm...
2014.06.23. 01:44
„Ennél a speciális kijelző fajtánál a meghajtó áramkör komponensei nem a kijelző kerülete mentén, hanem a pixelek között elterítve foglalnak helyet.” Vagyis nem a talpban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!