iPon Hírek

Shuttle: egységes notebook alaplap-szabványt!

Dátum | 2010. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A notebook piacon sok esetben gondod jelenthet, hogy ahány gyártó, annyi féle alaplap felépítés van jelen a piacon. A Shuttle most egy meglepő lépésre szánta el magát: a gyártó egységes szabványt próbál bevezetni, ami a noteszgépek előállítási költségeit csökkentheti, ugyanis egyszerűbbé válik a tervezés.

Az új szabványok a Shuttle meglévő notebook alrendszere köré épülnek: a jövőben egységesen SPA és Micro SPA formátumú alaplapok jelenhetnének meg a készülékekben, konfigurációtól függően. A két szabványra épülő alaplapok tulajdonképpen a belépő szintű rendszerektől a csúcskonfigurációkig minden igényt kielégítenének, legalábbis ezt állítja a Shuttle. Az SPA sorozatú megoldások a kereskedelem fő áramába szánt noteszgépekben kaphatnának helyet, a konfigurációk kijelzője ebben az esetben 13,3 hüvelykestől 22 hüvelykesig terjedhetne. Az SPA alaplapokon energiatakarékos integrált videó vezérlő vagy erős diszkrét videó vezérlő alkalmazására egyaránt lesz lehetőség. A Micro SPA megoldások ezzel szemben kifejezetten a 10,1 hüvelykes vagy nagyobb kijelzővel ellátott belépő szintű notebookokban kaphatnának helyet. Ezeknél a termékeknél is alkalmazhatnak a gyártók energiatakarékos integrált videó vezérlőt vagy ütőképesebb diszkrét videó vezérlőt, azaz videokártyát.


A szabványosítás célja tehát összességében az előállítási és fejlesztési költségek csökkentése, valamint egy egységes szabvány létrehozása, ami megkönnyítheti a gyártók dolgát. Ez az újítás azt is jelenthetné, hogy nyugodtan építhetnek a gyártók különleges házzal, nagyfelbontású kijelzővel és egyéb speciális összetevőkkel ellátott rendszereket, amelyekben ugyanolyan szabvány alaplap van jelen, mint az összes többi noteszgépben. A szabványosítás kis túlzással azt is lehetővé tenné, hogy a már meglévő notebook konfigurációt egy egyszerű alaplap cserével modernizálják a felhasználók, így nagyobb teljesítményhez juthassanak anélkül, hogy a készülék házát, billentyűzetét vagy egyéb alkatrészeit módosítanák.  A Shuttle illetékesei leszögezték, hogy a különböző gyártóknak nem lenne kötelező tőlük vásárolni, ugyanis a szabványra bármelyik cég építhetne alaplapokat (az egyetlen gond csak az, hogy a legtöbb alaplapgyártó a házaihoz igazítja az alaplapokat, és lehet, hogy vannak már saját belső szabványaik az egyéb esetekre).

A cég azt reméli, hogy a két szabvány valamelyikére épülő alaplapok ellenőrzése és jóváhagyása után bevételekhez juthat majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. YuGabe
2010.01.11. 15:05
Szerintem alapjaiban elvetélt ötlet. Gyártónként más alaplapok vannak, és ez vagy így van jól vagy sem, csak a Shuttle-nek érné meg nagyban. Viszont más notebookgyártóknak az egész rendszert át kellene formálniuk, ami hatalmas kiadással jár, ráadásul lehet, hogy 3 év múlva már nem is lesz használható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 620hun
2010.01.11. 15:13
Hát ja, nem egy kivitelezhető dolog, minden laptop más és más, alakjuk, méretük, a csatlakozók elrendezése tök más...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2010.01.11. 17:18
jah alaplapcsere vicces... a hűtés meg majd nem fogja bírni az erősebb procit meg a vga-t...
shuttlenél is gondolkodni kéne... nem véletlen terveznek minden notebookot ugy meg ahogy csináálják.. adott hardverekhez kell hűtést csinálni... na most eredetileg egy atom + ion párost... aztán gondolok egyet és vmi quad intel + top nvidia mobil vga azt leolvad a gép...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2010.01.11. 18:42
Az ötlet alapvetően jó. Okés megjelennének a vízhűtéses "hu:lyegyerekek" meg ilyesmi, de a gyártásra tényleg pozitív hatással lenne.
A csatlakozók elrendezése az azon múlik hova kötik be. Nem olyan nagy dolog átrendezni őket. A belsejét is biztos át lehet alakítani. A meglévőket nem persze, de az újakat eleve így tervezni.
Szal csak akarás kérdése, viszont a gyártók nem fogják akarni sztem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.01.11. 19:46
Reménytelen, ameddig Iowa állam egy bírósági ténytárában ilyeneket találni:

From: Bill Gates

Sent: Sunday, January 24, |999 8:41 AM

TO: Jeff Westorinon; Ben Fathi

Cc: Carl Stork (Exchange); Nathan Myhrvofd; Eric Rudder

Subject: ACPI extensions

One thing I find myself wonde.dng about is whether we shouldn’t try and make the "ACPI" extensions somehow Windows specific.

If seems unfortunate if we do this work and get our partners to do the work and the result is that Linux works great without having to do the work.

Maybe there is no way Io avoid this problem but it does bother me.

Maybe we couid define the APIs so that they work well with NT and not the others even if they are open.

Or maybe we could patent something relaled to this.

Magyarán: az ACPI kidolgozásakor gatyás vili egy fonos álma volt a SZÁNDÉKOSAN MEGTERVEZETT SZABVÁNYI ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG, miközben az előzékeny nyitottság és a mindenki számára hozzáférhető szabványosság látszatát keltik.

Csak ezúttal lebuktak, mert valaki köpött és bíróságra került az ügy.

Hány kérdésben NEM buktak le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. YuGabe
2010.01.11. 20:40
Hát kicsit szkennelt anyagnak tűnik, ráeresztettek egy OCR-t az biztos, nem véletlenül van "|999" és "i" az "l" helyett benne, de szerintem kamu attól még, az meg pláne, hogy 11 éves mélről van szó.
Szerzetes: azt az alaplapot te sehogy nem fogod átrendezni, mivel ezért találták ki a szabványt. Nézd meg a képen levő alaplapokat, na azok netbookokhoz vannak, ergo 1 cm-t nem tudod jobbra-balra tenni a csatlakozókat, mert azoknak szabvány szerint van ott a helye.
Aha, és ha én akarok firewire-t is? Szopta. Vagy ha nem elég rá nekem a 2 USB port? Szopta. "Ez a szabvány, nincs mit tenni.".
Azért nem hülyék ezek, a cikk is még csak az elképzelésről szól, át sem gondolták rendesen ezt a Shuttle-nél. Ők fogják használni a maguk kis gépeikben, nekik olyanok vannak. Más meg úgysem fogja, nem fognak ezért architektúrát váltani, mert ugrál egy pöttöm. Éppenhogy az ellen tenne ez a szabvány amiben segíteni akar: nem lehetne testre szabni az alkatrészeket a gyártóknak, hanem keretek között kell mozogniuk. Ha most akarnak változtatni egy új modellen, akkor csinálnak hozzá új alaplapot, az nem nagy cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.01.11. 21:47
Sajnos nem kamu az anyag. Nagyon tanulságos elolvasni az angol wikipédia ACPI szabványról szóló cikkének a vitalapját, ahol még a MicroSoft elfogultak is objektív tényként kezelik az idézett levél eredetiségét, és hogy gatyás wili valóban álmodozott az álszent nyíltságról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!