iPon Hírek

Shuttle újdonság kétmagos Atom CPU-val

Dátum | 2008. 11. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle termékpalettája új, kedvező árú barebone konfigurációval bővült: a vállalat bejelentette X27D típusjelzéssel ellátott kisméretű számítógépét, amelyben az Intel kétmagos Atom processzora, az Atom 330-as modell teljesít szolgálatot. Az Atom 330-as processzor egyébként nem más, mint két darab Atom 230-as egység egyetlen tokba zárva. A kis központi egység 1,6 GHz-es órajelen üzemel, a processzor a HyperThreading technológiának köszönhetően összesen négy szálon képes egyidejűleg dolgozni.



A Shuttle új számítógépében egy Mini ITX alaplapon foglal helyet az említett processzor, az alaplap a már jól ismert Intel 945GC lapkakészletre épül, amely Intel GMA 950-es integrált videó vezérlővel bír. A termék kivezetései között VGA és DVI videó kimenetek egyaránt megtalálhatóak, az alaplapon egyébként egyetlen DDR2-es memória foglalat, két darab SATA port és egy IDE csatlakozó foglal helyet. A kínálatban hatcsatornás audió vezérlő és gigabites ethernet vezérlő is jelen van. A pici számítógépház 250 x 185 x 70 mm-es méretekkel és 1,8 Kg-os nettó súllyal rendelkezik, a ház belsejében egyetlen 2,5 hüvelykes formátumú notebook merevlemez és egy Slim optikai meghajtó helyezhető el. A rendszer tápellátásáról egy külső adapter gondoskodik, amely 60W-os teljesítménnyel bír és természetesen nem tartalmaz ventilátort sem.


Az Atom processzor használatával a gyártó elsődleges célj az volt, hogy a termék árát a lehető legalacsonyabb szinten tudják tartani. A vállalat az X27D modellt Európában 205 eurós áron kívánja piacra dobni, ez az ár az Amerikai Egyesült Államok területén nagyjából 200 dollár körül fog elhelyezkedni. A kis szerkezethez 2 GB memóriára és egy 2,5 hüvelykes merevlemezre van szükség, de még így sem kerül majd többe, mint az ASUS Eee Box B202-es modellje, amely 300 dollár körüli árral bír. Persze ha számításba vesszük a Slim optikai meghajtó árát is, akkor az előbb felvázolt helyzet kis mértékben ugyan, de változik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.11.01. 17:01
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2008.11.01. 23:47
MagGot ez a barebone cuccok lényege
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!