iPon Hírek

SideSight: érintés a képernyő mellett, MS-módra

Dátum | 2008. 10. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Sokakkal ellentétben a Microsoft láthatólag úgy gondolja, hogy az érintőképernyőnek még számos olyan variációja van, amit érdemes alaposabban is felderíteni. Jelenleg egész pontosan egy olyan megoldáson dolgozik, amelynek keretében magát a képernyőt nem is kell megérinteni - hanem csak a képernyő melletti bármilyen, rendelkezésre álló felületet.


A mozdulatok követésére a készülék két oldalából kibocsátott infrasugarakat használnak; ezeket két sorban, egymástól 10 milliméterre helyezték el, teljesen vízszintbe állítva, hogy semmiféle felülről érkező fényhatás ne zavarhasson be. Ha tehát le tudjuk tenni valahova a készüléket, úgy két kézzel is kezelhetjük, bármit mozgatva, görgetve, forgatva vagy csavarva a képernyőn - vagy tehetjük mindezt csak az egyik oldalon, míg a másikon írhatunk egy ceruzával.

A gond csupán csak annyi, hogy - egyelőre legalábbis - a rendszer még leginkább csak az egyujjas inputot preferálja, és kérdés, hogy a fent említett manőverek mennyire kivitelezhetőek e korlátozás mellett.

További érdekesség, hogy a képen látható mobil esetében még nem ténylegesen integrált, hanem, hanem egy Bluetooth útján külső PC-vezérelte érzékelőkkel tesztelték a rendszert - így érdekes kérdés még az is, hogy egy infraérzékelőkkel körös-körül felékszerezett mobil energiafogyasztása hogy is alakulna egy hagyományos érintőképernyős megoldáshoz képest.

Az új tecnikát még ezen a héten bemutatják - legalábbis papíron - a User Interface Software and Technology konferencia alkalmával, de hogy a technikát ténylegesen alkalmazó termékeket mikor láthatunk majd, az már egy másik kérdés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.23. 10:26
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!