iPon Hírek

Sikeresnek ígérkezik a magyar E Ink ékszer

Dátum | 2015. 02. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Tago arc karperecről már hallhattak az olvasóink, de azt talán még nem tudják, hogy a futurisztikus projekt mostanra már a célegyenesbe ért. Egyre közelebb kerül a tervei megvalósításához a magyar Liber8 Technology, ugyanis mostanra megszerezte a gyártás beindításához szükséges indulótőkét, méghozzá közösségi finanszírozással.
A Kovács Zoltán által alapított vállalat 2013-ban mutatta be először a Tago arc névre hallgató karperecet. A lényegében okostelefonos tartozéknak számító készülék már első ránézésre is érdekesnek ígérkezik, de a leírását elolvasva lesz igazán az. Az ékszer digitális, bármikor megváltoztatható a felületén lévő kijelző tartalma, ám ennek ellenére nem tartalmaz akkumulátort, és külön töltést sem igényel. Nem teljesen alaptalan tehát az a kijelentés a Liber8 részéről, hogy a Tago arc a 21. század ékszere, egy kiegészítő, ami a jövőből érkezett.
No, de mi egy techlap vagyunk, és nem elégszünk meg ennyivel, lássuk, miről is van szó valójában. A karperec két fő alkotóelemből áll: egy alacsony fogyasztású E Ink panelből (150 PPI-s), ami az egész felületét lefedi, valamint egy NFC chipből, ami a kommunikációért felel az adott okostelefon és az ékszer között. A Liber8 pedig megoldotta azt, hogy ez a lapka egyben a működéshez szükséges energiát is átvigye. Az akkumulátor hiányát az magyarázza, hogy a fejlesztők egy szuperkondenzátor beépítése mellett döntöttek. Amikor a felhasználó lecseréli a Tago arc felületén a mintát, akkor a színfalak mögött a töltés is lezajlik; a művelet most is csak 15 másodpercet igényel, de dolgoznak azon, hogy ez még kevesebb legyen. A terméket három színben lehet majd megvenni: fekete, ezüst és arany alkotja a kínálatot. A vásárlóközönséget inkább a hölgyekben látják, de azért unisex színpaletta alkotására törekedtek.
A Tago arc működtetéséhez egy olyan androidos okostelefonra lesz szükség, ami rendelkezik NFC chippel is. A különböző grafikák egy egyedi mobilos alkalmazással küldhetőek majd az eszközre, ami a Play Store-ból tölthető majd le. Fontos, hogy bár az Apple is rendelkezik már NFC-s mobilokkal (iPhone 6 és 6 Plus), ezeknek a támogatásról egyelőre nem lehet beszélni, ugyanis még kizárólag a fizetési lehetőségre korlátozódik az NFC chip használata. Ameddig az Apple nem nyitja meg a fejlesztők számára az NFC-t, addig biztosan nem fog működni a Tago arc az iPhone-okkal.
A magyar vállalat – mint oly sok startup napjainkban – közösségi finanszírozással szerezte meg a gyártáshoz szükséges kezdőtőkét. A Liber8 az Indiegogót választotta ebben partnerének, és február 11-én vette kezdetét a gyűjtés. A 30 napos időre meghirdetett kampánnyal 40 ezer dollár összeszedését tűzték ki célul, ám néhány nap alatt világossá vált, hogy ennél sokkal komolyabb összegre számíthatnak. Öt nappal a gyűjtés megkezdését követően már 70 százalékkal túlteljesít a karkötő.
A Tago arc karperec megjelenésére még idén sor kerülhet; ha minden jól megy, decemberben indulhatnak útnak az első szállítmányok. Akik hamar „ráugrottak” a kedvezményes ajánlatokra, azok már akár 170 dollártért hozzájuthattak a kiegészítőhöz, az eredeti ára viszont 260 dollár, ami szerénynek a legkevésbé sem nevezhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. rfj1989
2015.02.17. 13:01
Egy jó ötlet és most sz@rrá kereshetik magukat a cégnél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. noPublicFG
2015.02.17. 13:05
Elismerésem, nagyon ügyes, nagyon ügyes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. m76
2015.02.17. 15:44
Ügyes, de horror drága. Jól bepalizzák aki most beleugrik, mert nem sokkal a megjelenés után 26 dollárért fogják tolni. (kb annyit meg is ér).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.17. 16:58
*Valakinek a jó ötlete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szmt
2015.02.17. 18:15
Meglátjuk, a nők nem biztos, hogy annyira lelkesednek majd érte. Nekik kell 100 pár cipő, és minden ruhához egy ékszer, mert csak. Egy ilyen "mindenre jó" dolog nem biztos, hogy be fog nekik jönni. A fiataloknak talán, de ott meg nem mindig van pénz ilyenre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YellowFlas...
2015.02.17. 19:38
Wow, wow wow! Jó látni magyar dolgokat a világban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2015.02.17. 21:57
Liber8, karperec ... valaki túl sok Continuum-ot nézett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djgeg
2015.02.18. 17:25
Jó kis cucc, de szarabb magyaros angol akcentussal nem lehet "reklám" filmet csinálni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!