iPon Hírek

SiliconEdge Blue: támadnak a WD SSD-i

Dátum | 2010. 03. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital nagyjából egy éve vásárolta fel a SiliconSystems-et, aki SSD meghajtók tervezésével és gyártásával foglalkozik. Csak idő kérdése volt, hogy mikor kerül forgalomba az első SSD meghajtó, amelyen már a Western Digital logója díszeleg, ám most eljött az idő: a WD ma hivatalosan is bejelentette első, átlagfelhasználók számára készített SSD családját, amely a SiliconEdge Blue nevet kapta.


A noteszgépekbe, asztali gépekbe és netbookokba szánt SSD meghajtók esetében a vállalat egy új vezérlőt használ, amely jelen pillanatban a piac egyetlen másik szereplőjének kínálatában sincs jelen. A gyártó hosszadalmasan tesztelte az új vezérlőt és a vele felvértezett termékeket annak érdekében, hogy olyan SSD meghajtókat kínálhasson, amelyek a lehető legtöbb rendszerrel kompatibilisek, illetve a lehető legtökéletesebben, bosszantó hibák nélkül üzemelnek. Az új SSD-knél alkalmazott vezérlő nem WD-exkluzív termék, azaz a későbbiekben más gyártó is használhatja majd, ám a WD által elvégzett firmware fejlesztések nem lesznek publikusak harmadik fél számára.

A SiliconEdge meghajtók vezérlője a piacon lévő SSD meghajtók vezérlőinél gyorsabb processzort tartalmaz, valamint fel van vértezve garbage collection, TRIM és Native Command Queuing támogatásokkal is. Nagyjából ennyi az összes információ, amit a WD megosztott a vezérlővel kapcsolatban. Magán a chipen is WD logó díszeleg, így még véletlenül sem tudhatjuk meg, hogy ki a gyártó. (Jó eséllyel maga a SiliconSystems, de ezt csak úgy, erősen zárójelben.).


A fenti képen látható, ESMT feliratú chip egy 64 MB-os DDR2-es memória, amely az SSD gyorsítótáraként szolgál. Meglepő módon a WD még ezt az információt sem árulta el magától, azaz, hogy a meghajtók mekkora gyorsítótárral gazdálkodhatnak. A két chip alatt kapacitástól függően több darab MLC típusú NAND Flash memória található, amelyek mind-mind a Samsung műhelyéből érkeztek. A 256 GB-os modellnél a nyomtatott áramköri lap mindkét oldalán 8-8 darab MLC NAND Flash chip lapul. A hivatalos információk szerint az új SSD meghajtók SATA 3 Gbps-os csatolófelület segítségével kapcsolódnak a rendszerhez. A meghajtók 140 MB/s-os írási-, és 250 MB/s-os olvasási sebességet kínálnak, de a WD állítása szerint a maximális írási sebesség 170 MB/s körül helyezkedik el. Az újdonságok 5000 IOPS sebességet kínálnak 4 KB-os adattömbök olvasásakor/írásakor.


A WD elismerte, hogy ezekkel a megajtókkal nem a felsőkategóriás piaci szegmensben akar harcba szállni, ami azt jelentheti, hogy a közeljövőben egy Black sorozatú SSD család is piacra kerülhet a Blue modellekénél nagyobb írási- és olvasási sebességekkel. Ez egyelőre kétségtelenül csak találgatás.

Annak ellenére, hogy a SiliconEdge Blue meghajtók nem pályáznak a világ leggyorsabb SSD-je címre, még lehetnek ütőképesek, sőt. A termékek elkészítésébe rengeteg munkaórát öltek a tervezők, és a firmware is 40 komolyabb változáson esett át, mire elérte végleges formáját. Az új meghajtók szállítása egyébként már megkezdődött, a termékeket 64 GB-os, 128 GB-os és 256 GB-os változatokban lehet majd elérni sorrendben 279, 529 és 999 dolláros ajánlott végfelhasználói áron.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. axe
2010.03.03. 18:47
Egy 64Gb-os nem is lenne rossz rendszernek, meg programoknak. Lehet hogy nyáriszünetben beruházok 1-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zs0ltee
2010.03.03. 20:13
Na már csak meg kell felezni az árakat és teljesen jó lesz ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2010.03.03. 20:33
Én is pont a 64GB-os változaton agyaltam de ahogy elnéztem kicsit drágácska
Ha 30k körül lenne az ára még be is ruháznék rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tibaimp
2010.03.03. 21:01
ha ilyet teszel rendszer "winyónak" és mivel a winfos állandóan piszkálja a winyót, nem megy hamar tönkre, úgy értem 1-2 év?

valaki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2010.03.03. 21:02
ha ilyet teszel rendszer "winyónak" és mivel a winfos állandóan piszkálja a winyót, nem megy hamar tönkre, úgy értem 1-2 év?

valaki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. isx
2010.03.03. 22:33
tibaimp Rövid válasz: nem.
A lapozófájlt és a Dokumentumokat érdemes áttenni HDD-re.
Az SSD-vel kivárható sebességgel indul a rendszer, ritkán kell hibernálni és jó lesz az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. psylocke
2010.03.03. 22:38
nem főleg h a firmwire egyenletesen elosztja a terhelést, 2x egymásután nem fogja megírni uazt a tranzisztort.

a win registryben turkálva pedig könnyen átviheted a másik hddre a teljen d&s-t és prog files-t, és alapértelmezésre beállítod,hogy oda telepítsen, mentsen, stb.... az ssd-n elég a windows és a driverek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Melkor
2010.03.04. 09:21
A Windows 7 pedig automatikusan felismeri h SSD-n van a rendszer és ehhez mérten dolgozik. Valamint kikapcsolod pl az indexelést ha nem tenné meg a windows, valamint ahogy a többiek is mondták átpakolod a page file-t HDD-re, stb stb ... registrybe csak akkor mászkálj ha értesz hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2010.03.04. 13:48
köszi
az indexelést kapcsolom ki elsőnek, a registry az más tészta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!