iPon Hírek

Simán Call of Duty WWII lehet az új rész címe

Dátum | 2017. 03. 28.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Minden jel arra mutat, hogy a Call of Duty következő része tényleg a második világháborúban játszódik majd. Az egész dolog azzal kezdődött, hogy a befektetőknek szánt konferenciahíváson az Activision Blizzard operatív igazgatója megerősítette, hogy idén a Call of Duty "visszatér a gyökerekhez", valamint a "hagyományos harc ismét visszakerül a középpontba".
Ezt nehéz másként értelmezni, minthogy az első két epizódhoz hasonlóan a 2. világháborús témát veszik majd elő. Kiderült az is, hogy a játékot a Sledgehammer Games fejleszti, aminek a stúdióvezetője, Michael Condrey már korábban kifejezte érdeklődését a téma iránt: "Szerintem ebben a generációban a mostani csúcsjátékokra jellemző költségvetéssel egy fantasztikus 2. világháborús, Band of Brothers-szerű anyagot lehetne készíteni". Később aztán Eric Hirshberg, az Activision kiadásért felelős vezetője is megjegyezte, hogy új hardverekkel nagy lehetőséget lát abban, hogy újdonságokat hozzanak be egy már alaposan kipróbált témába. Most pedig csaknem biztosan megerősíthetjük, hogy az új rész visszamegy a 2. világháborúba, annyira, hogy a most kiszivárgott marketinges anyagok és dobozképek alapján az idei játék neve egyszerűen csak Call of Duty: WWII lesz. Úgy látszik, hogy az Activision már készül a marketinghadjárat elindítására, ami nem is csoda, hiszen az aktuális Call of Duty-részt jellemzően áprilisban vagy májusban mutatják be, és vélhetően ez idén sem lesz másként.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. Terror
2017.03.28. 16:57
Egy tizest rá, hogy ebben is csak szövetségesekkel lehet majd nyomulni (á lá BF1), ahogy az jó propagandista agymosáshoz illik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. developer Terro...
2017.03.28. 17:10
Ha náci is lenne benne játszható, akkor kb. 16 ország tiltaná be egyszerre, és menne az antiszemita jelző mindnekire, aki kapcsolatba került az alkotással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. blademaste...
2017.03.28. 17:23
cod2 hd remaket a népnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Busterftw Terro...
2017.03.28. 17:28
Ki vívna vesztes ütközeteket? Hogy vinné előre az a sztorit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. Ranger Buste...
2017.03.28. 17:49
Nana a vh első fele eléggé a tengelyhatalmak győzelmeiről szólt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Busterftw Range...
2017.03.28. 18:22
Igen és utána hogy oldod meg ha a játékmechanikát nézzük? Csatákban azt játszod, hogy sáncról sáncra, városról városra vonulsz vissza amíg téged is elseggelnek? Ezt az "emberi" más szemszöget max egy dlc-ben tudnám elképzelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. MastR Buste...
2017.03.28. 18:26
És ha gyorsan meghalsz akkor 5 perc alatt végigviszed a játékot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. JohnnyAwes... Buste...
2017.03.28. 18:43
Jahm, végülis lehetetlen összehozni egy olyan storyt ahol egy besorozott náci sorkatonaként egy megszállt ország aktuális népírtásában (MW2 - Remember, no Russian) agyonlövöd a felettes tiszted hogy megments pár ártatlan lengyel (csak példának) fiatalt, aztán a játék arról szól, hogy le kell győznöd a démonaid, esetleg több végkimenetel, például von Stauffenberg ként végzed és a saját (ai) katonatársad fog lelőni akivel a játék folyamán szolgáltál, mert parancsot kap, esetleg dezertálni kell (lehet) a katonai támaszpontról, szabotálni a saját országod hogy megfékezd vagy csak lassítsd az őrületet bla bla bla. A lehetőségek tárháza végtelen lenne. Egy FPS-nek nem csak a szokásos *pew pew* ölsz, meghalsz, repsawn / quickloadról kell(ene) szólnia. Lehet bele vinni sok mást is. Az már csak más kérdés hogy a nép mindig is az agyatlan lövöldéért kiált. Ha az activison bemerné vállalni, úttörő is lehetne az SJW-k elleni szociális harcban, vissza is nyerhetnék a régi dicsfényüket valamennyire. Mert tényleg újat mutattak... Nem csak egy tömegterméket aminek a single playere arra jó, hogy elüsd az időt ha a neted épp elszállt. (Esetleg Co-OP is...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. sirdani566
2017.03.28. 19:11
A videojátékokat alapjában az különbözteti meg a többi médiumtól, hogy interaktívak. A céljuk az, hogy a játékos számára minél hűebben reprezentáljanak egy szerepet, és a hozzá tartozó virtuális teret. A játékos annál inkább élvezi a programot, minél inkább képes magát beleélni a szerepbe. Ennek mértéke természetesen nagyban függ a játéktól (jó-e az irányítás, érdekes-e a történet, addiktív-e a játékmenet, stb.), de ugyanúgy hangsúly van a játékoson, tehát a befogadó oldaláról is. A játékos pedig a mi társadalmunkban élő entitás, számtalan korábbi kulturális ismerettel, melyekre a játékprogramok nagyban tudnak építkezni. Ez a kulturális háttér az, ami miatt a legtöbb történetet könnyedén tudjuk értelmezni (pl.: Föld megmentése az UFO-któl, a nép lázadása az elnyomó zsarnok ellen, az őslakosok harca a betolakodók ellen, stb.).

Ebben eddig szerintem semmi megkérdőjelezhető sincsen, egészen egyszerűen tények a játékokkal kapcsolatban. Na, ez átfordítva a jelenlegi esetre:

A világháborút a szövetségesek nyerték meg. A filmgyártás, és a háború óta a regény, és más szépirodalmi alkotások központja az USA, Anglia és Franciaország, melyek mindegyike a szövetségesek közé tartozik (most ne gyertek nekem a Vichy-kormánnyal ). A játékok önmagukban nem elegek ahhoz, hogy történelmi események új látószögből mutassanak be, olyanból, amihez a játékos nem tud kapcsolódni számtalan korábbi kulturális termékből. Tehát amit mondok: nem tudsz mutatni egyetlen olyan játékot sem, ami valami történelmi dolgot olyan új szemszögből mutat be, ahogyan azt korábban még soha senki nem csinálta se filmben, se könyvben, se zenében, se versben, se bármi más médiumon keresztül.

A játékokhoz elsősorban a filmek állnak közel, hiszen a filmek értelmezése során is a központi szerepet a potenciális narratíva tölti be, vagyis, hogy a történetet hogyan értelmezi a befogadó néző. A legtöbb világháborús film két dolgot mutat be:
- a győzelmet a szövetségesek oldaláról.
- a harc értelmetlenségét és borzalmasságát - ezt viszont akár a másik oldalról is.

A játékok feltehetőleg mind a két témát érintik, de inkább az elsővel foglalkoznak túlnyomó részt (a kijátszáshoz általában győzni kell..., vagy legalábbis teljesíteni, nyerni, haladni, stb). Ebből az oldalból viszont nem igazán rendelkezünk - és nem is nagyon rendelkezhetünk egyáltalán - bármilyen kulturális termékkel/hagyatékkal, ami a németek oldaláról lenne. Ha van is, akkor is kevés, és nem is ismerik sokan. A legnagyobb költségvetésű filmek mind-mind a szövetségesek oldaláról - különösen az amerikaiak és angolok oldaláról mutatták be az eseményeket: Ryan közlegény megmentése, Elit alakulat, Hős alakulat, Kémek a Sasfészekben, A sas leszállt, Piszkos 12 stb.

Szóval ezek sokkalta nagyobb költségvetésűek, sikeresebbek, jobban az emlékezetben élő művek, mint amiket a német oldalról ismerünk (max valami Staufenberges cucc, de végsősoron ő is a szövetségesekkel volt), így ezekre alapozva sokkalta könnyebb és sikeresebb játékot gyártani, és ezért lesz szövetséges oldalról játszható az új CoD.

Szerintem ezek az SJW-s cuccok inkább az ellenoldalról termelődnek, illetve az ellenkező reakciók éltetik őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. eriol sirda...
2017.03.28. 19:18
Robert Merle – Mesterségem a halál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. sirdani566
2017.03.28. 19:29
De bakker, ott írtam, hogy két téma van:
- a győzelmet a szövetségesek oldaláról.
- a harc értelmetlenségét és borzalmasságát - ezt viszont akár a másik oldalról is.

Ez a könyv a legkevésbé sem tartozik az elsőbe. Ez max egy kísérleti játékban lehetne, és mint olyasmiben, szerintem már létezik német oldali játék - bár ez most már megint nem igazán német oldali cucc, hiszen a németek itt már megint gonoszok. Én pedig arra írtam az egész monológot, hogy miért nem mutatják be a németeket a játékok, mint egyszerű katonák és írányítható karakterek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. magyarpara... sirda...
2017.03.28. 19:32

Esetleg: Wolfgang Petersen: Das Boot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. eriol sirda...
2017.03.28. 19:39
A mesterségem a halál nem a németeket ítéli el hanem a fajgyűlöletet általánosságban. Egy ilyen közegbe simán készíthetnének játékot német katonával, még csak ártatlan lengyeleket se kéne menteni hozzá. Mondjuk kevés esélyt látok rá még egy darabig, ez se a liberalizmusba se a nacionalizmusba nem fér bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Gyurkov
2017.03.28. 19:49
BF1 sikere láttán nem csoda hogy hamar elfelejtik az előző címüket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mviski Johnn...
2017.03.28. 20:11
Ott van mondjuk alapnak Sven Hassel könyvei, az is a náci oldalról írja le a dolgokat és élvezetes, olvasmányos, ha faszán átültetnék akkor az nagyon vinné a prímet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. eriol mvisk...
2017.03.28. 20:29
Jaigen, őt el is felejtettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Terror Buste...
2017.03.28. 20:44
Mert eddig az ilyen kaliberű játékokban egész ütközetek, frontok benne voltak, elejétől végéig, mi? Nem. Eddig is akármilyen xy objektívát kellett teljesíteni egy pályán, ezt pedig meg lehet tenni akármelyik oldalon álló katona bőrébe bújva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. sirdani566 Terro...
2017.03.28. 21:10
Az előbb írtam le hosszan, hogy nem lehet. Egész egyszerűen hiába a sok kocanáci, történész vagy csak német (magyar) katona ősökkel rendelkező játékos, ők maguk sem élveznék átlagban annyira a játékot, nem tudják korábbi filmek, könyvek, stb tömegéhez (és ne soroljatok egyesével dolgokat, ti is érzitek szerintem, hogy melyik oldalról van a több) kapcsolni az egészet.

Arról pedig nem is beszélve, hogy ha már ennyire sematizálni akarod a dolgot, ahogy mondtad "Nem. Eddig is akármilyen xy objektívát kellett teljesíteni egy pályán", és ebben neked olyan fontos, hogy egy náci egyenruhába bújhass, akkor igazán nem értem a kategórikus különbséget a te viselkedésedben, és az SJW viselkedésben (mint egyfajta ellenpólus, ami a tieddel szemben még nem akarta megölni az összes nem egészséges, vagy nekik nem tetsző szármozású és gondolkodású embert). Ha így nézed, akkor egész egyszerűen a CoD-os banda liberális és a saját nemzetükhöz húz a szíve, ha ezen nem tudod magadat túltenni, akkor nosza, gyárts valami Scheissekommandó szimulátort a németek dícső csatáiról. A gond az lenne, hogy ez vagy képtelenség (hiszen a németek azért általában olyan dolgokat tettek, amiket ma nem dicsőgées győzelemnek nevezünk... jó esetben), vagy ha találsz mégis valami olyant, ahol a németek pusztán a tiszta és "etikus" katonai harc területén dícsőséges sikert arattak (pl.: talán Rommel megmozdulásai), és azt mutatod be, akkor az már a másik oldalról rég bemutatott dolog (pl.: CoD2-ben El Alamein környéke) és lényegében csak egy textúracsomag lenne, ahol az angol és amcsi ruhákat felcseréled a német és olasz rucikkal.

Ha ezek után is kardoskodsz még mellette, akkor vagy nem érted az érvelés egyik pontját (ne hozz egyedi eseteket, az összes német háborús filmeket, könyveket összeadva nem ismerik annyian, mint a Ryan közlegény megmentését egymagát...), vagy a személyes beállítottságod nem hagy objektíven gondolkodni a témáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. kubione
2017.03.28. 21:14
Ha most kijönne egy játék, amiben a hős német katonák, felszabadítják Kelet-Európa népeit a vörös rémuralom alól. Olyan átvezető videókkal, amikben az ukránok és a litvánok virágesővel fogadják a Wehrmacht katonáit. Abból lenne ám liberálfasisztázás meg frauführerezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Terror sirda...
2017.03.28. 21:17
Mert aztán a szovjetek, britek meg amerikaiak, franciák, meg az überdicsőséges románok csupa olyan dolgot műveltek, ami tiszta dicsőség, nem? Ha velem baj van azért, hogy a tengelyhatalmakat is látni akarom a játékban, mint játszható fél, akkor hogyhogy nincs gond azzal, hogy ők a szövetségeseket akarják látni az összes szaros játékukban? 100%-ig süket duma, hogy valami könyvre kell asszociáljon a játékos, az ilyen játékokban semmi ilyesmi nincs, ráadásul a tizenéves célközönség biztos marhasok háborús drámát olvasott már.... És egyáltalán, miért kellene a játék eseményeit már látott filmekhez kötni? Ez milyen ujjadból kiszopott dramaturgiai szempont már? Az, hogy a fronton a két oldal lövi egymást, abban egyik fél sem teljesített "etikusabban", mint a másik. Teljesen objektíven gondolkodom a témáról, és éppen ezért érthetetlen, miért egyetlenegy szemszögből mutatja be a háborút az összes hasonszőrű játék.

"a tieddel szemben még nem akarta megölni az összes nem egészséges, vagy nekik nem tetsző szármozású és gondolkodású embert)"

Hát akkor itt a sokadik játék, amelyikben kizárólag a készítőknek nem tetsző származású embert lehet lőni. Tisztára logikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim sirda...
2017.03.28. 21:45
"a tieddel szemben még nem akarta megölni az összes nem egészséges, vagy nekik nem tetsző szármozású és gondolkodású embert"

A náciellenes propaganda összes tanát nem kellene készpénznek venni, mert a legnagyobb nácikat kellene elgázosítani, ha minden úgy történt volna, ahogy az a győztesek által meg van írva. Annál objektívabb bizonyíték erre nehezebben van, mint a veleszületett testi fogyatékossággal rendelkező náci tisztek, de Göbbels is donga lábú volt (orvosi műhiba következtében, az objektivitás jegyében érdemes hozzátenni, de ha elhisszük a nácikról alkotott képet, akkor a körülmények őket nem érdeklik, a deformitás ott van, gázt neki!)

Én viszont pont a történelmi vonzata miatt tiltanám a háborús játékokat, ahogy azt már említettem korábban is. Ép ésszel nem tudom felfogni hogyan nem minősül bűncselekménynek bármilyen civilizált társadalomban szórakoztatóipari terméket csinálni milliók (ténylegesen megtörtént) szenvedéséből és halálából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Cathaya Terro...
2017.03.28. 23:34
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ThePoweR Asagr...
2017.03.29. 00:48
"Ép ésszel nem tudom felfogni hogyan nem minősül bűncselekménynek bármilyen civilizált társadalomban szórakoztatóipari terméket csinálni milliók (ténylegesen megtörtént) szenvedéséből és halálából."

Attól hogy szórakoztató ipar még nem jelenti azt hogy röhögnek mások szenvedésén. A háborús drámákon sem éppen "szórakozol".

Szerk.: A játék amúgy is magát a háborút dolgozza fel. CoD2-ben én nem is emlékszem hogy lettek volna civilek, de lehet hogy tévedek. A másik meg hogy a 10 éves pisti úgyis csak annyit fog fel hogy le kell lőni a másikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. peti198706...
2017.03.29. 09:05
Egy egy klisé, - semmit nem kell változtatni rajta lásd. DICE SW-ből BF1 azonnal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sirdani566
2017.03.29. 09:06
A T4-es akcióra gondoltam, melynek során minimum 70.000 embert részesítettek, ahogy ők mondták, "kegyes halálban", akik testi vagy szellemi fogyatékossággal rendelkeztek. Miután több magas beosztású náci tiszt rokonát is kezdték volna kiiktatni, belső ellenállás miatt leállították a programot. A program amúgy mellékesen teljes mértékben összeegyeztethető volt a náci ideológiából, egész egyszerűen azért hagyták abba, mert saját magukat is negatívan érintette. De ember, ez 70.000 áldozatot követelt 2 év alatt!!! Most szerinted ide normális ellenérv az, hogy Göbbels donga lábú volt? Komolyan akkor jó fejek, hogy leállították, és kész? Van a dolgok egyik olvasata, ami szembe megy a tietekkel, és próbálja a nácik ténykedését objektíven bemutatni. A másik olvasat, a tietek, amikor ezt nem tudjátok összeegyeztetni a saját nézeteitek miatt (most nem azt mondom, hogy nácik vagytok, csak, hogy ti mást hallottatok, más oldalról nézitek a dolgot, stb.), és ott pedig elmegy a szélsőségekbe a dolog, hogy egyrészt likvidáljátok ilyen hülye magyarázatokkal a nácik összes bűnét, másrészt pedig aki ellenkező véleményen van, azt mindig túlzónak, és szélsőséges náci ellenes propagandának képzelitek el. Szerintetek szükség van nácibarát propagandára? Szükséges szépíteni a nácik tetteit? Szükséges csökkenteni az áldozatok számát? Ettől jobban érzitek magatokat? Nézd a saját példádat: nem az a fontos neked, hogy megöltek 70.000 embert, hanem az, hogy Göbbels donga lábú volt, és leállították a kivégzéséeket... Az ideológia alapján az ÖSSZES fogyatékost ki akarták végezni. Időközben rájöttek, hogy ők maguk is fogyatékosok, ezért eltusolták a dolgot. Semmi egyébb etikai oka nem volt a dolognak.

Ami azt illeti, hogy szabad-e a játékoknak a témával foglalkozniuk: A videojátékok nem csak reprezentációk, mint a filmek, hanem szimulációk is, így valamivel túlmutatnak rajtuk. Lényegében a leghatásossabb módja annak, hogy megérthessed a háború borzalmait. Szerintem vannak alkotások, például a Borthers in Arms játéksorozat, ami számtalan dokumentumfilmet is leírást köröz le a borzalmak éreztetésében. Továbbá a történelem szerintem olyan dolog, amiről nem szabad megfeledkezni, meg kell őrizni minden módon, ahogyan csak lehet, hiszen lényegében abból tanulunk a jövőt illetően. Ha elkezded cenzúrázni ezt az emlékezeti dolgot, akkor csak oda jutsz, hogy egyre távolabb sódrodsz a valóságtól. Ne akarj igazságot szolgáltatni ilyen téren, mert egyáltalán nem olyan egyszerű dolog az információk és emlékek urának lenni.
Továbbá attól, hogy játék, még nem kell arra gondolni, hogy mindenképpen megalázza témát, és egyszerűen csak szórakoztat. Ezzel az erővel a Ryan közlegény megmentése, a Shindler listája és a Zongorista is szórakoztató film, (hiszen a játékfilm olyan médium, amit szórakozás és kikapcsolódás miatt használunk elsősorban) de azért mégsem csak ennyi a céljuk...

A szövetségesek dicső pillanatai igenis dicsőségesebbek, mert más mentális háttérrel rendelkeztek, amiket a mai nemzetközi kultúrális gondolkodás alapján pozitívabbnak ítélünk meg:
- a németek elsősorban az élettérért - Lebensraum - és saját ideológiájuk elterjesztéséért TÁMADTAK. Ha megkérdeztél volna egy tengelyhatali katonát, hogy miért háborúzik, akkor vagy az lett volna az indok, mert hogy számára kötelező, pedig ő annyira nagyon nem akarna (szerintem Don-kanyar résztvevő általában ezen a véleményen voltak) vagy pedig ideológiai választ adott volna, amit Hitlertől vettek át: hogy megőrizzük a német fajt, hogy dicsőségre segítsük hazánkat, hogy megvédjük a haza érdekeit, stb.
- a szövetséges katonák - és főként a játékok központjában lévő amerikai katonák, akik jelentős része ráadásul önkéntesen jelentkezett a háborúba - egy olyan ideológia miatt mentek hadba, hogy MEGVÉDJÉK hazájukat és szövetségeiket (elsőroban a németek voltak a támadó felek), hogy legyőzzék a gonoszt, hogy ne halljanak millió számra az ártatlanok faji alapon, stb. Kérlek itt ne gyere olyan válasszal, hogy a nyugati szövetségesek is csináltak ilyent, mert ja, csináltak, de nem ilyen gyorsan, nem ilyen sok áldozattal járót és nem a történelemnek ezen a pontján. A katonák szemszögéből érezhető volt, hogy ideológiailag milyen értékek mellett állnak ki, mert nem volt jellemző, hogy London mellett 1940-es években milliós nagyságrendű haláltábort üzemeltettek volna...

Na, ha ezeket figyelembe veszed, akkor ezért dícsőséges utólag a szövetségesek mozdulatai, és ezért nem az a tengelyhatalmaké. Gondolj bele, hogy egy amerikai katonaként egy erdei lövöldözés után kiérsz egy tisztásra, és ott van több 10.000 már-már alig életben lévő kiéheztetett és megnyomorított ember egy hatalmas fogolytáborban, amit te szabadítasz ki! Azért az egyszerre lehet borzalmas (hogy mit tettek emerek a másik emberrel) és dicsőséges (hogy te vetsz neki véget, ez ellen harcoltál) érzés. Erről és ilyesmikről lehet játékot csinálni. De németként? Például ragd be gettókba a zsidókat Varsóban? Támadd le ukrajnát, ahol szinte csak civilek és partinázok vannak, és az ottaniak inkább mindent felégettek, mintsem, hogy a te kezedre kerüljön bármi? Vagy, hogy menj Franciaországba, és barmolj szét mindent? Vagy menj Budapestre, és ne tudd, hogy kinek az oldalán harcolsz, a német katonák oldalán, a nácikén, a magyar hadseregén, vagy az oroszokén? Vagy veszítsd el a partraszállást Normandiában? Vagy bombázz le minél több civil épületet Londonban? Vagy támadd meg Hollandiát és a pár száz fős hadseregét több ezer tankkal? Vagy építtes hídat a Kwai folyón? Vagy játszd végig a Nankingi mészárlást?

Maradnak az olyan csaták, amik ennél tisztább csaták maradták (mint már mondtam, talán Rommel megmozdulásai Afrikában), de ott pedig már nem lenne kategórikus különbség a német és szövetséges oldal között a játékot illetően - szóval csak kritika és alacsonyabb eladás jellemezne egy olyan CoD-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kihaennem
2017.03.29. 09:12
Az ilyen játékok az elhunytak emlékére készülnek, egyfajta tisztelgés és megemlékezés.
Aki csak annyit lát ebben hogy szorakoztatás az egy fogytékos.

A másik hogy történelem. Már lényegtelen mi történt akkor. Tedd túl magad rajta. Úgyse voltál ott. Fölösleges keseregni olyan elmult dolgokért amin soha semmi nem fog változtatni.

"mi lett volna ha" na ez a legszánalmasabb gondolat.
Semmi nem lett volna ha, mert nem ugy volt.

Szoval ilyen erővel egy WW2 es dokumentumfilm is szórakoztató ipari termék, illetve a filmek amik ezt feldolgozzák. Bármennyire is tragikus a történelem.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. magerg kubio...
2017.03.29. 09:39
Húb+, az még a CoD-nál is nagyobb történelemhamisítás lenne.
Oda nem felszabadítani mentek. A "Lebensraum" kiterjesztésébe nem fértek bele a szláv népek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror sirda...
2017.03.29. 10:09
"a németek elsősorban az élettérért - Lebensraum - és saját ideológiájuk elterjesztéséért TÁMADTAK"

Mert a szovjetek meg románok kirándulni jöttek, ugyebár, és nem hódítani...

"akik jelentős része ráadásul önkéntesen jelentkezett a háborúba"

Aminek tudatában még ennyire sem védhető a helyzetük...

"hogy legyőzzék a gonoszt, hogy ne halljanak millió számra az ártatlanok faji alapon, stb"

Marhaság. Akkor Sztálint vagy vagy akár Mao Ce-tungot is támadhatták volna, sokkal több ember életét megmentve, de nem így tettek, mert nem ez érdekelte őket, ráadásul civil célpontokat ugyanúgy támadtak, például Magyarországon is. Tisztán a gazdasági érdekeiket védték.

"A katonák szemszögéből érezhető volt, hogy ideológiailag milyen értékek mellett állnak ki"

Mármint milyen propagandával vannak megetetve, ahogy te is.

"nem volt jellemző, hogy London mellett 1940-es években milliós nagyságrendű haláltábort üzemeltettek volna..."

Ez nem indok. A britek találták ki a koncentrációs tábor fogalmát, az oroszok pedig ennél sokkal több embert küldtek fogoly- és munkatáborba. Mindkét fél játszható korábbi játékokban, ez hogy lehet? Úgy, hogy hülyeségeket beszélsz, semmiféle ideológiai háttere nincs annak, ki játszható és ki nem, színtiszta propaganda az egész.


Össze-vissza ferdítesz, csakhogy az ellenséges felet mosdasd és szövetségeseinket befeketísd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. peti198706...
2017.03.29. 10:17
"Hogy mersz a mellékhelyégben található csészébe könnyíteni? -Számtalan ember társad vizét mérgezed vele." -Kb. A létjogosultsága az ilyen s ehhez hasonló játékoknak. De mégis ki kell menned, logikus hát nem?

-Az humán eredendően kíváncsi fajta. Erre marketting épül, s nem is kicsi. A könyvtárra meg nem. Oda még te is be mehetsz, -elvégezni a dolgod. Lehet különböző világokban nem jártál még, de attól még eltudod képzelni önmagad is. Vagy mégsem? Bizonyítsd be, h túl tudod élni az ütközetet, s vele csoport társak nyers "őszinteségét" kisípolva: "-de geci egy csíter köcsög.." .stb - a multiplatform elengedhetetlen manifesztálódott lénye.

S valóban nem érdemi értelmiségeknek készül a hasonszőrű csillogó csillag quadtripla ááá. -Lehetne, csak nem gazdaságos. A jelenlegi ingerszegény környezetben csak a szösszenetekre mennek rá a humán szuper rózsák gyöngyszemeinek gyermekei. Aki tanult az már a következő világháborút fontolgatja a következő életében. -Eddig sikertelenül: Carlo Zen -Youjo Senki A Birodalom szemszögéből közelíti meg az Antant hatalmak ostromát s igen öncélúan, önön megfontolásból. Rámutat arra is miért képtelen elfogadni a humán a saját sorsát, s miért küzd annyira ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim sirda...
2017.03.29. 10:36
Ha valamiről azt írom, hogy nem fekete, miért kell úgy viselkedni, mintha egyenesen azt írtam volna, hogy fehér? Rühellem ezt a 2 bites gondolkodásmódot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. magerg Terro...
2017.03.29. 10:59
"A britek találták ki a koncentrációs tábor fogalmát..."
Nope.
Nevében valóban "koncentrációs tábor" volt, de nem volt se kényszermunkatábor, se haláltábor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sirdani566
2017.03.29. 12:13
Asagrim: mert mi emberek "két bitesek" vagyunk. Másrészt te egy full fekete dolgot próbálsz szűrkíteni. Ezek kiírtottak pusztán születési rendellenességek miatt 70.000 embert! Ehhez nem lehet több féle módon hozzáállni, mint "2 bites gondolkodásmóddal". Vagy nem is értem... mire gondolsz? Hogy a nácik sem olyan gonoszok, nem feketék, mert még ők is abbahagyták a fogyatékosok lemészárolását, amikor ők jöttek volna a soron?

Nem igazán tudom, hogy lehet-e máshogy beszélni a náci dolgokról, mint 2 bitesen. Ez valahogy nekem mindig is a szimpatizánsok viselkedését tükrözi, a tipikus: "Nem vagyok rasszista, de..." mondatok, meg, hogy "Hitlernek volt pár hülyesége, de a népének jót tett, mert épített több száz km autópályát" dolgok jönnek rendre elő. Nem tudom, hogy magában a náci ideológiában mi az, ami nem feketíti be, hanem szűrkévé tenné? Egy gondolkodásmód, melynek minden részlete egymásba fonódik, egyik ideológiai részlet ok okozata a másiknak, nem hinném, hogy el kellene fogadni bármelyik olyan részletét is "szürkének", ami tipikusan csak őket jellemzi. Így pedig aki ellenük harcol, az nem önmagában, hanem pusztán a nácik ellen vívott harcot nézve "fehér". Éppen ezt mondom, hogy a CoD nem az angol koncentrációs táborokról, meg az amerikai hadiipar kapzsiságáról, sem az oroszok munkatáborairól fog szólni (egyébként az újabb részekben azért sokszor volt társadalomkritika is az USA-t érintően...), hanem a nácik elleni harcról. Erről szólt a világháború az átlagos emberek szintjén. NEM EGY RETKES ÉRTÉKÍTÉLETRŐL, hogy melyik nép hogyan, milyen tisztán, és miért, milyen gazdasági okok miatt harcolt, hanem, hogy megtették.

Terror: első körben a németek voltak a támadó felek, ezen nincs mit kétségbe venned, történelmi tény.
Az pedig, hogy sok nyugati önként vonult a háborúba szerintem igazán szép dolog, ha figyelembe vesszük, hogy miért. Az volt ugyanis az ok, hogy harcoljanak a gonoszság, az elnyomók, a másokat lenéző és könnyen feláldozó, embereket faji alapon megsemmisítő, könyveket égető nép ellen. Az, hogy ha ez a te olvasatodban propagandának számít, mert felteszem kételkedsz a nácik negatív megítélésében, akkor is irreleváns a játék szempontjából. Úgy értem, fogadjuk el az álláspontodat! Legyünk kocanácik. Fogadjuk el, hogy az amerikai hadvezetés be akarta etetni a katonáit, és a mögöttes gazdasági értékeket a gonoszokról szóló hazugsággal leplezte! De EMBER!!!!! A CoD-ban a katonákkal játszunk, akiket becsaptak. Tök mindegy ebből a szempontból, hogy elfogadod-e, vagy propagandának kiáltod ki az okokat, ők hittek benne, és tényleg önként jelentkeztek azért, hogy ártatlanokat mentsenek meg! Mi lehet annál dícsőbb dolog egy háborús játékban, mint, hogy a világ túloldaláról fegyvert ragadsz, mert látod, hogy egy hatalom az egész Földet a saját képére akarja formálni, és ezért ártatlanok millióit végzi ki, és te megpróbálod legyőzni őt?!?!? A németek oldaláról ilyesmi nem mondható el. Még hazug propaganda szinten sem. Mik voltak, amiket miatt a német katonák harcoltak? Mert kötelező, Lebensraum, dícső nép kiterjesztése, a világ megtisztitása a mocsadéktól, stb. A lényeg, hogy nem igazán találsz dícső dolgokat, nem magukban a nemzetek viselkedésében, hanem a katonák alapvető motivációban. Kisebb szintre lebontva nyílván ugyanaz a két sereg: biztos a német katonák is kockáztatták életüket, hogy megmentség bajtársukat, hogy kihozzák a hátrahagyottakat, feláldozták életüket a hazáért, a társaikért, stb. De ezt lehet reprezentálni és szimulálni a szövetségesek oldaláról. A ma kultúrális elfogadható ideológiát viszont CSAK a szövetségesek oldaláról. És ebben játszanak nagy szerepet a korábbi könyvek, filmek, stb. Ha a németek nyertek volna, feltehetőleg az alapértékek most a történelemi tradíciókban, a vérvonalak tisztaságában, a hagyományokat tiszteletben tartó fejlődésben lenne. Abban a kőzegben nyílván könnyebb magyarázni a németek tetteit dicsőségesen. De nem ők nyertek, így a kultúrális értékeink is alapvetően az emberek által elért eredményekben, az élethez való jogban, a minél inkább elérni próbált egyenlőségben (főként származásbeli) és szabadságban figyelhető meg.

És valamennyiért ezért is mondom, hogy az ember - sajnos, vagy sem - két bites gondolkodású, egész egyszerűen két dolog van, amibe helyezheted az értékeket, és ez határozza meg a gondolkodásod kb mindenről:
1, az emberbe
2, az emberen kívül (vallás, hagyományok, tradíciók, ősök, nemzet, stb)

Szerintem kb a jelenlegi politikai viták is ebből erednek, hogy aki az egyik csoportba tartozik nem tudja elképzelni, hogy másik miért mond mást, hiszen az érvek ok okozatilag számára világosak és megtámadhatatlanok, a másik számára viszont értelmetlenek. És ez az egész talán emberi mivoltunkra, vagyis, hogy mi az ember kérdésre adott két leheteséges válasz szerűség is, így egyfajta feloldhatatlan konfliktust okozva. Legalábbis egyenlőre feloldhatatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kogeru sirda...
2017.03.29. 12:28
Igen, mert ez a két véglet van, a szövetségesek felszabadítják a foglyokat vagy pedig a német tömegmészárlások. Na ne röhögtess. Tengernyi "dicsőséges" ütközetet lehetne feleveníteni mindkét oldalról ami magáról a csatáról az ütközetről szól, nem pedig emberi csoportok tömeges lemészárlásáról. Végülis a cod 5 ben is megoldották hogy nem kellett az orosz katonával végig erőszakolni európát, valahogy a németeknél is meg lehet oldani ne kelljen zsidókat lőni, lehet egy átlagos wehrmach katonára is építeni nem kell az SS kivégzőosztagoknak lenni a középpontban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror sirda...
2017.03.29. 12:30
"első körben a németek voltak a támadó felek, ezen nincs mit kétségbe venned, történelmi tény."

Emlékeim szerint Lengyelország felosztásával indult a parti, amiben a szovjetek is benne voltak, ez is tény. Játszható fél. Érdekes.

"Az volt ugyanis az ok, hogy harcoljanak a gonoszság, az elnyomók, a másokat lenéző és könnyen feláldozó, embereket faji alapon megsemmisítő, könyveket égető nép ellen. "

Fejezd már be ezt a marhaságot, ha ez lett volna az indíték, akkor harcoltak volna szovjetekkel vagy éppen kínaiakkal is, de nem tették, sőt. Sőt.

"Mi lehet annál dícsőbb dolog egy háborús játékban, mint, hogy a világ túloldaláról fegyvert ragadsz, mert látod, hogy egy hatalom az egész Földet a saját képére akarja formálni, és ezért ártatlanok millióit végzi ki, és te megpróbálod legyőzni őt?!?!?"

Pont ezt érzed, amikor egy orosz katonával vagy, és éppen megszállod fél Európát, nem?

Ennek mind rohadtul nincs köze ahhoz, hogy az összes játékban allies, allies, allies.

Én bőven el tudom képzelni, hogy ki miért mond mást. Mert hazudnak. Mert meg kell magyarázni, hogy miért indult neki egy ország kirabolni egy másikat. Erről szól a háború, semmi másról. Kérdezz meg egy csehet, mit szól a 2,5 millió ember deportálásához, amit ők műveltek, marhajó válasza lesz rá. Kérdezz meg egy románt, hogy a Magyarországi inváziójukat mi motiválta, olyan dicsőséges választ fogsz kapni, mint még soha. Hazudnak, mint a vízfolyás, ahogy hazudnak az amerikaiak meg britek is.

A kulturális szóban meg nincs ú betű, gondoltam így a sokadik után szólok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim sirda...
2017.03.29. 12:31
mert mi emberek "két bitesek" vagyunk

Csak a magad nevében beszélj. Én nem. Többit el se olvasom, bocs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Lynx1982 Terro...
2017.03.29. 13:20
Üdv! látom itt komoly ideológia vitát robbantott ki egy játék

Egyetértek veled Terror!
Battlefield játékokat jobban szeretem mint a call of duty szériát. De most a BF1 teljesen kiverte a biztosítékot nálam..
sikerült egy szinte semmitmondó 369. (néger) gyalogoshadosztályt a középpontba tenni..
igaz csak töredékük vett részt ténylegesen a harcokban de azért ők lettek a főszereplők..
inkább egy porosz tisztet vagy a Monarchia katonája lett volna a borítón... de hát... tudjuk.. a győztes írja a történelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sirdani566
2017.03.29. 14:15
Kogeru: én is ezt írtam, amit mondasz. Hogy tengernyi dicsőséges cuccot lehet említeni mind a két oldalról, de ezek szinte mind ugyanzok - mármint: feláldozza magát valaki a bajtársaiért, szorult helyzetből nyernek, megvédik a civileket, valamilyen csellel nyernek, stb. De a lényeg, hogy ezek mind a két seregben előrdultak ugyanúgy, ez egy "velejárója" az olyan háborúnak, ahol a katonákban még van némi emberi érzés. És nyílván sok németben és szövetségesben is volt. A különbség viszont, hogy mi lesz a háború után. Megvédenek számtalan embert a haláltól, olyanokat, akik már nem tudnak magukért harcolni, és próbálják mindenhova kiterjeszteni az emberi alapvető szabadságjogokat, vagy kipucolják az alattans fajokat, és létrehoznak egy ária világot. Nyílván egyik sem valósul meg teljes mértékben - a szövetségesek sem csak parádés dolgokat műveltek - de az alapvető motívációban szerintem érzed te is a különbséget! Vegyük a normandiai partraszállást példának! Miért harcol ott egy német katona? Számára egy ellenséges ország területén, aminek a felettese/Führere/ideológusa a kultúráját két kézzel próbálja a víz alá nyomni, lakosait pedig terrorban tartani. A másik oldalról jönnek a szövetségesek, akik egy történelmileg szövetséges országban akarják visszaállítani a békét (mert akár hiszed, akár nem, a németek nem tettek semmi jót a franciáknak, míg az amerikaiak a háború végeztével a mai napig tartó békét teremtettek!), lekpacsolni a terrorizáló felet, megmenteni az ártatlanokat. Nyílván van más olvasata is (gazdasági, politikai, hatalmi, stb.), de ez is egy létező olvasata lehet. A németeknek pedig csupa olyan fegyvertény marad a kezükben, ami annyira nem szimpatuks manapság (faji megtisztitás, áriák védelme, felsőbbrendű kultúra megóvása, és ugyanúgy itt is a gazdaság, politika, hatalom, stb.)
Szerintem nem leszel egy "mocskos balliberális valami" amiktől ti annyira undorodtok, ha kijelented, hogy a németek mai szemmel nézve mocskosabb célokért harcoltak, mint a szövetségesek.

Összefoglalva: ami dícsőséges megmozdulásokat megtettek a németek, ahhoz hasonlóak nyílván ugyanúgy találhatóak a szövetségesek oldaláról is, de utóbbiak olyan ideológiát tudnak ehhez társítani (ha kocanáciskodunk, akkor felőlem azt is mondhatjátok, hogy csak utólag (ami elég nagy szemétség, mert durván kicsinyíted sok-sok szövetséges katona érdemét, akik tényleg hittek az ügyükben...)), ami magába foglalja a mai alapvető értékeinket. Nincs olyan német megmozdulás, amit érdemes lenne játékba átültetni, úgy, hogy
- ne csináltak volna valami hasonlót vagy azonosat a szövetségesek (ide írtam az önfeláldozás, civilek védelme, kockázatvállalás, stb, alapvető háborús forgatókönyvek)
- valami olyan ideológiát lehetne hozzá társítani, ami a szövetségesekénél vonzóbb mai szemmel - akár utólag.

Szóval ezért nem csinálnak játékot nagyon német oldalról. Nézd meg a filmeket! A legsikeresebb filmek, amik a németek oldalát mutatják be, az nem valami dícsőséges pillanatot reprezentál, hanem a háború céltalanságát és borzalmát. A dícsőség terén nem lehet rajtuk keresztül újat és többet mondani, mint amit a szövetségesek mondhatnak.

Asagrim: pedig érdemes lenne, mindannyian a vitából tanulhatunk, nem veszekedésből. Én a két bitességet úgy képzeltem el, hogy minden bonyolult kérdést le tudsz bontani sok-sok igen-nem eldöntendős kérdésre, és ezek variálódása - néha akár összefüggéstelenül is - adja meg az ember személyiségét. Szereted a húsleveset? Tegyük fel, hogy se nem igen, se nem nem. Akkor bontsd le tovább. A hús ízét? A zsíros levest? A leves sósságát? Fűszerezettségét? Stb. A lényeg, hogy valahogy le lehet fúrni olyan egyszerű kérdésig, ami eldöntendő lesz. - Két bites vagy.

Terror: kössz, hogy szóltál a "kulturális"-ról,nem tudom, hogy miért, de ezt a szót mindig elrontom. Eléggé rossz vagyok helyesírásból, próbálok rá mindig odafigyelni, de ez kategórikusan mindig kifog rajtam, bocs. Talán valami hangképző arccsontos vackom más, mint átlagnak, és hosszúnak hallom magamban kimondva, nem tudom...

Továbbá, ha már ilyen szőrszállhasogatásba kezdtél: a szovjetek szeptember 17-én lépték át a Lengyel határt, addigra a németek már 16 napja ott garázdálkodtak. A nyugati fronton is ők kezdték meg először idegen ország területén a hadműveleteiket. Az Anschlussról nem is beszélve - biztos mindenki örült neki. Egyértelműen a németek léptek fel kezdetben támadó félként, ezen nincs mit rágódni.

Az, hogy miért nem harcoltak a szovjetek és kommunisták ellen az amerikaiak később? Hát egyrészt, mert nem üzentek hadat, másrészt harcoltak a hidegháború alatt sokszor, harmad részt már rájöttek, hogy mennyire szar dolog a háború, hogy elfajulhat világháborúvá, aminek igaziból senki sem nyertese. Ja, mondhatni vesztett a háború a "szórakoztatónak ítélt presztízséből".

Oroszokról annyira nem akarok írni, mert az ő esetük itt annyira nem releváns - mármint a játékbeli reprezentáció, mert hol vannak, hol nincsenek benne (viszonylag kevés a nyugati készítésű, de csak orosz hadszíntért ábrázoló játék) és a megítélésük a mai napig vegyes.

A nyugati szövetségesek a második világháborúban viszont azért erősen nem azért kezdtek bele bármibe, hogy kiraboljanak más országokat... Sokkalta inkább, mert megtámadták a németek Lengyelországot. Nem is akartak kezdeni semmit, de gúzsba kötötték magukat a szabályokkal, kötelező lett valamit lépniük - bár nagyon nem is törték magukat, ki akartak belőle maradni. Aztán a német paff, elfoglalták fél Franciaországot, és szarrá bombázták Londont. Szóval azért ezt nehéz lett volna hagyni. Ha meg már támadnak, akkor nyílván megpróbálják lenullázni az ellenfelet gazdaságilag (eléggé vicces lenne ha nem... akkro 1 év és újra kezdik a háborút?), de ja, azért ne feledkezz meg arról, hogy mit tettek a németek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kogeru
2017.03.29. 14:49
Attól függetlenül hogy nyertek e vagy sem, jó lenne az ő oldalukon is játszani, mehetne mondjuk egy 1939-41 vagy 42 német oldal, azután a sztori végét átvennék az oroszok, amcsik franciák akit akarnak a győztesek részéről. Szerintem baromi drámaian előlehetne adni hogy a német hadsereg egyik katonája a megállíthatatlan seregben harcol győzelmet halmoznak győzelemre, és ezt mondjuk naplózza is, folyamatosan lefektetve hogy egyre nagyobb az ellenállás, egyre több a veszteség, majd az ellentámadásnál a szövetségesek veszik át a főszerepet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. potocki sirda...
2017.03.29. 17:14
"A szövetségesek dicső pillanatai igenis dicsőségesebbek, mert más mentális háttérrel rendelkeztek, amiket a mai nemzetközi kultúrális gondolkodás alapján pozitívabbnak ítélünk meg: - a németek elsősorban az élettérért - Lebensraum - és saját ideológiájuk elterjesztéséért TÁMADTAK."

Érteni vélem a nézőpontodat (talán halványan még osztom is), de nyugatbarát tendenciák ide vagy oda, nem tudom figyelmen kívül hagyni a második világháború előzményeit, különös tekintettel a trianoni békeszerződésre, mert anélkül értelmezhetetlen a téma. Hab a szartortán, hogy Trianon a mai napig traumatizálja a társadalmat, ehhez képest - rettentő ostoba módon - csak a szélsőséges megítélések játszanak: vagy irredenta lesz tőle az ember, vagy hazaffy.

"Ha megkérdeztél volna egy tengelyhatali katonát, hogy miért háborúzik, akkor vagy az lett volna az indok, mert hogy számára kötelező, pedig ő annyira nagyon nem akarna (szerintem Don-kanyar résztvevő általában ezen a véleményen voltak) vagy pedig ideológiai választ adott volna, amit Hitlertől vettek át: hogy megőrizzük a német fajt, hogy dicsőségre segítsük hazánkat, hogy megvédjük a haza érdekeit, stb."

Az anyai nagyapám német származású magyar katonaként volt kint a Don-kanyarban. Hiába nőttem föl mellette, a háborúról nem lehetett beszélni vele. Valószínűleg az is közrejátszott ebben, hogy a hadifogság alatt egyik szemére megvakították, aztán arra ért haza, hogy a vagyonát elkobozták, a szüleit Németországba deportálták, őt névváltozásra kényszerítették, az anyanyelvét nem használhatta következmények nélkül, és nem beszélhetett nagyjából semmiről, amit átélt. Ugyanez vonatkozik a málenkij robotra hurcolt nagyanyámra is. Egy fogolytársa annyit mert mondani szabadulás után, hogy a nőket fogták be szántani az ökrök helyett, erre elvitték Recskre. Innen, a kommunistáknak koncként odavetett Közép-Európából kevésbé tűnik édesnek a szövetségesek győzelme. Nem vitatom el a jelentőségét, csak errefelé árnyaltabb a kép.

Lásd Drezda teljesen értelmetlen bombázása. Lásd katyńi vérengzés. Úgy tűnik, nyugaton annyira nem fájt 22 ezer lengyel hadifogoly tiszt és főtiszt szovjetek általi lemészárlása és családtagjaik Szovjetunióba deportálása, hogy a vérengzésről elsőként őszintén beszámoló Geoffrey Potocki de Montalk előbb Őfelsége börtönébe került, majd brit munkatáborba, pedig Churchill és Roosevelt is tudta, hogy igazat írt a Katyn Manifestoban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw Terro...
2017.03.29. 17:22
Szal ha a játék csak ennyi, és mindegy melyik oldal csinálja az "objektívet", akkor neked miért nem mindegy melyik oldallal mész?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pendra37
2017.03.29. 19:10
At kell valtani a modelleket (Nemet <=> Szovetseges) meg egy kicsit at kell irni a bevezeto szoveget es kesz is.

Partraszallas, ejtoernyozes?
Szovetseges oldal = Normandia
Nemet oldal = Kreta

Telen a romok kozott tamado ellen vedekezni?
Szovetseges = Sztalingrad, Bastogne
Nemet = Keleti front barhol, 44 tele.

Tamadas a zoldben?
Szovetseges = Franciaorszag, Oroszorszag barmelyik nyar
Nemet = barmelyik nyar

Sivatag?
Szovetseges = Eszak afrika, Kaukazus
Nemek = Eszak afrika, Kaukazus

Ennyi. Hogy most Szoke Hans, Fekete Ivan vagy Barna Johnny tor elore vagy allitja meg a tamadokat a jatek szempontjabol total mindegy. A vegen azonos mennyisegu kiteritett hulla fog szanaszet heverni.

Az meg, hogy ki volt a gonosz meg ki nem, nem altalanosithato. Minden oldalon voltak nagyon cifra dolgok. A keleti fronton ember szamara nehezen elkepzelheto dolgokat tettek mind a nemetek, mind az oroszok. Az amcsik sem voltak epp uriemberek. Az, hogy ok nyertek, csak Nurnbergben volt felmento ok. A hetkoznapi embereket mindket oldalon megnyomoritottak a "Hos katonak".

Egyebkent meg, a COD ne akarjon mar a politikai korrektsegre apellalni a repteri tomegmeszarlasos palya utan. Ennyi erovel csinalhatnanak egy olyan palyat, ahol az SS-be beepult szovjetkent kell egy einsatzgruppenben reszt vallalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror Buste...
2017.03.29. 19:37
Neked mindegy, hogy ellenséges, vagy szövetséges katona bőrébe bújsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pendra37 Terro...
2017.03.29. 20:01
Ugy erted, hogy Szovetseges vagy Tengelyhatalomi katona?
Nekem tok mindengy.
A Warcraftban vegigtoltam az Ork kuldeteseket.
A Starcraftban a Zerg kuldetesek utan sem ereztem magam tisztatalannak.
A WOT-ban azonos aranyban hasznaltam nemet, orosz es amcsi tankokat is.
A Close Combat jatekokat nemet, szovjet es amcsi oldalon is vegigvittem.
A *** General sorozatot vegigvittem nemet es szovetseges oldalon is.
Vegigvittem a TIE Fightert a Birodalom oldalan.

Nem tudom, soroljam meg?

Ameddig a nemet oldal nem arrol szol, hogy akkor most te leszel Himmler jobb vagy bal keze, es versenyben kell agyonlovoldozni meg elgazositani a civileket, addig nincs bajom egy nemet szemszogu kuldetes sorozattal.

Egyedul arra kell figyelni, hogy milyen alaku sisakra losz. A nemet szogletes, az amcsi kerek, az angol tanyer, a francia tarajos, az orosz meg tojas. Akin nincs sisak, azt meg csak akkor lod le, ha tamadolag lep fel ellened.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Busterftw Terro...
2017.03.30. 12:14
Nem értem a kérdést, én csak a logikádat követem. Neked volt megjegyzésed, hogy csak amerikai angol francia etc egyenruhában lehet lenni, aztán degradáltad a játékot, hogy nem is fontos az, hiszen a játékmenetnek tökmindegy kivel lősz ki egy tankot vagy foglalsz el egy fontos dombot. Én megint kérdem akkor neked miért fontos, ha nem fontos. Én tartom a véleményem, hogy az emberek többsége pszichológiailag szívesebben játszik egy győztes nemzettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kogeru
2017.03.30. 13:54
Én viszont szívesebben játszanék némettel, a német technika éls fegyverzet mindig jobban tetszett mint bármelyik másik nemzeté, inkább nyomulnék mp40 el panzer 4 ek mellett mint szövetségessel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!