iPon Hírek

SK Hynix: a tegnapi tűz nem volt annyira komoly, mint amilyennek tűnt

Dátum | 2013. 09. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Ahogy arról a tegnapi nap folyamán már beszámoltunk, az SK Hynix kínai gyárában tűz ütött ki, de azóta szerencsére kiderült, hogy a balesetnek nagyobb volt a füstje, mint a lángja: sem emberéletben, sem a gyár felszerelésében nem esett komolyabb kár.

A tegnap délután megjelent fotók alapján a többség sokkal rosszabbra számított, mint ami végül is történt. A vállalat hivatalos bejelentése szerint a tegnapi tűz valamivel több, mint egy órán át pusztított az üzemben, ám szerencsére időben sikerült megfékezni, így a tisztaszobákban található gyártósorokban nem esett kár. A hatalmas fekete gomolygó füst a levegőtisztító berendezésekben halmozódott fel, így onnan koncentráltan került a szabadba. A tűz egyébként chipgyártó eszközök telepítése közben történt, a baleset pontos oka azonban egyelőre nem ismert, ugyanis a szakemberek még jelenleg is vizsgálják a körülményeket. Az eset folyamán szerencsére senki sem halt meg, mindössze egy munkás sérült meg, de ő is csak könnyebben. A vállalat illetékesei jelenleg úgy látják, a keletkezett kár túlnyomó részét megtéríti majd a biztosító, az ideiglenesen leállított üzemegységben pedig rövid időn belül újraindulhat a termelés.
A Hynix a világ második legnagyobb DRAM gyártójának tekinthető, a Wuxiban található üzem a Reuters információi szerint globálisan szinten a PC-s DRAM chipek 12-15%-át adja, ami nem kis mennyiség. A vállalat az idei év második negyedévében a memóriachipek piacának 30%-át uralta, leállított üzemegysége pedig teljes DRAM termelésének 40-50%-át adta. Fontos tény, hogy a DRAM piacon az elmúlt hetek, illetve hónapok folyamán komoly átrendeződés történt annak érdekében, hogy a padlón lévő memóriaárakat sikerüljön ismét egészséges szintre emelni, így a gyártók hatalmas veszteségek helyett ismét nyereséget termeljenek. Ennek következtében néhány gyártó átrendezte termékkínálatát, mások pedig egyszerűen felhagytak a PC-s memóriachipek gyártásával és jövedelmezőbb területek után néztek, egyszóval a piac alaposan átalakult. A folyamat hatására az idei év első felében közel duplájára emelkedtek a memóriaárak, ami teljes egészében a visszafogott termelésnek köszönhető. Ebben a helyzetben egy ilyen gyárleállás mindenképpen éreztetheti hatását a memóriaárakban, ám ennek mértéke egyelőre kérdéses - minden attól függ, milyen gyorsan sikerül újraindítani a termelést.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mThom
2013.09.05. 21:08
Hála az égnek, akkor "csak" duplájára emelkednek az árak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. komlathi
2013.09.05. 21:51
Már el is kezdtek emelkedni, milyen véletlen!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gyurkov
2013.09.05. 22:10
Állítólag elkezdték gyártani az XBOX ONE gépekbe a ramot és hát hogy is mondjam... 3 ledes lett a gyártósor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szecse
2013.09.06. 12:09
Érdekes cikk. A Guardian beszámolója nem egyezik ezzel az állítással "üzemegységben pedig rövid időn belül újraindulhat a termelés."
A cég beszámolója alapján fél év.

http://www.theguardian.com/business/2013/sep/06/china-fire-memory-chip-prices
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. malvoisen
2013.09.06. 13:15
érteni is kell, amit olvasol:

The fire on 4 September during installation of equipment at Wuxi damaged the clean room, which one industry expert said could take half a year to fully rebuild.

"We are still investigating the extent of damage," SK Hynix stated. "Currently, there is no material damage to the fab equipment in the clean room, thus we expect to resume operations in a short time period so that overall production and supply volume would not be materially affected."

The clean room is the heart of the foundry, where chip wafers are produced in an environment controlled to eliminate dust and dampen vibration. Temperature and humidity are also programmed in order to minimise static.

"It will take at least half a year before SK Hynix's damaged clean room is fully rebuilt," market research firm TrendForce said in a report. "Such an event is likely to cause the price uptrend of PC DRAM and mobile DRAM to continue throughout" the fourth quarter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Szecs...
2013.09.06. 13:42
http://ipon.hu/forum/hozzaszolasok/35217/hatalmas_tuz_pusztit_az_sk_hynix_kinai_gyaraban#comment605659

A tisztaterekben torteno termeles beinditasa minimum ennyi idot vesz igenybe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!