iPon Hírek

SK Hynix: Jövőre jöhetnek a 4 GB-os mobilok

Dátum | 2013. 06. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az SK Hynix moduljának paraméterei már túlmutatnak a múlt hónapban bemutatott Samsungokén, ám fontos szem előtt tartani, hogy itt a gyártást csak későbbre ígérik. A Samsung már megkezdte az LPDDR3-as, energiatakarékos moduljainak gyártását, ám ezek a lapkák a bejelentés szerint "mindössze" 4 gigabites mérettel bírtak, míg az SK Hynix terméke már 8 gigabites eredménnyel büszkélkedhet. Az újdonság a tervek szerint már 20 nm-es csíkszélességgel fog gyártásba kerülni, ami bizony eléggé takarékos eredménnyel járhat (mindössze 1,2 voltos feszültséget igényelnek maximumra járatva). A Samsung korábban leleplezett négy gigabites megoldásai 20 százalékos energiamegtakarítást jelentenek a most kapható megoldásokhoz képest, miközben 30 százalékkal gyorsabbak azoknál. Ezt pedig még 30 nm használata mellett sikerült elérni, így a további zsugorodástól még jobb fogyasztást lehet várni. A Samsungéhoz hasonló, konkrétabb becsléseket nem közölt az SK Hynix.

Ezek a 8 Gb-es kapacitású LPDDR3 egységek 2133 Mbps-os sebességet fognak produkálni, tehát 33 százalékkal magasabb sávszélességet szállítanak, mint a jelenlegi csúcs, Galaxy S4-ben meghúzódó LPDDR3-as megoldások, mivel abban 1600 Mbps-os alternatívát használnak. A régi LPDDR2-es variánsokhoz pedig kár viszonyítani, mert azoknak a többszörösét nyújtja az SK Hynix terméke. Vagyis nem csak nagy a kapacitása, de villámgyors is a frissen bejelentett nyolc gigabites lapka. Több formában is lehet majd ezeket igényelni: a lehetőségek között szerepel a PoP (Package on Package) kivitel, a különálló tokozás eMMC-vel és persze a beágyazás is. Ezekkel (a jelenlegi memória-vezérlőkkel számolva) 4 GB-nyi rendszermemória pakolható össze mobilokba, ami bizony elképesztő mennyiség annak fényében, hogy a tenyerünkben fogjuk hordozni tabletek vagy okostelefonok alakjában. A középkategóriában nem ritka még, hogy a 4 GB mint háttértár szerepel a specifikációban, példának okáért a napokban bemutatott Galaxy Ace 3 olcsóbb variánsa is ennyi tárhellyel rendelkezik. Operatív tárolóként tehát hatalmas ez a mennyiség, és szinte biztosan kijelenthető, hogy jelenleg még felesleges is. De azt le kell szögezni, hogy az SK Hynix terméke sem a következő hetekre várható. A sajtóközlemény alapján, jelen állás szerint a piaci megjelenés inkább a jövő évre tehető, a tömegtermelés meg valamikor az év vége felé fog beindulni. Az új lapkák elsősorban a modern, csúcskategóriás hordozható kütyükben fognak visszaköszönni, és főleg multitasking, valamint komoly multimédiás terhelés (4K, UHD) esetén villoghatnak majd erejükkel és nagyságukkal. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a méregdrága dSLR fényképezők és a kompaktabb MILC-ek is óriási és gyors operatív tárat igényelnek, így minden bizonnyal az SK Hynix megoldása ilyen téren is felkeltheti a gyártók érdeklődését.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. freyr
2013.06.12. 19:01
...nem szóltam.

De kezelik vajon majd a mobilok a 4 GB-ot 32 biten?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. vlac freyr
2013.06.12. 19:20
Gondolom ezek már az ARMv8-ra épülő telókba mennek majd, ami 64 bites architektúra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hmisi
2013.06.12. 19:33
Nem tudom, hogy androidon hogy vannak a bitek, de lehet, hogy a 64bit csak 4.3-on lesz vagy majd 5-n?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2013.06.12. 20:11
először értelmet kéne neki találni, nem csak megcsinálni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.06.12. 20:16
freayernél a pont, és valóban nem.
Ám nem is kell nekik 32 bitet beosztani

A Cortex A7, A15 és a jövőre érkező A12 már virtuális 40 bites kiterjesztéssel dolgozik, így 1 TB-ig bírja Ráadásul azt hiszem, hogy a Krait is támogatja ezeket, de ha az nem is, a Krait 300 és a 400 már biztosan alkalmazza LPAE-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!