iPon Hírek

Skype: asztali fronton lezárul egy közel tízéves korszak

Dátum | 2013. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft tulajdonában lévő, manapság is hatalmas népszerűségnek örvendő VoIP szolgáltatás a jelek szerint komoly mérföldkőhöz ért, ugyanis decembertől kezdve véget ér a harmadik fél által fejlesztett alkalmazások támogatása, azaz a Skype egy zárt rendszer lesz, amihez csak és kizárólag a vállalat szoftvermérnökei fejleszthetnek alkalmazásokat. A bejelentés értelmében a fenti szigorítás minden harmadik fél által készített Skype alkalmazást érinteni fog, így a felvevő, közvetítő és egyéb szoftverek nem lesznek használhatóak, sőt, azok a fejhallgatók sem, amelyek beépített, a hívásfunkciók kezelésére szolgáló gombokkal rendelkeznek. Utóbbi esetben persze maga a mikrofonos fejhallgató továbbra is működik majd, de a hívásfogadás és hívásbefejezés gombok nem üzemelnek többé - ezeket a funkciókat a továbbiakban csak és kizárólag a Skype alkalmazáson belül lehet elérni. Hogy mi indokolja az elsőre kissé túlságosan is szigorúnak tűnő lépést? A vezetőség szerint az, hogy a Skype szolgáltatást egységessé szeretnék tenni annak érdekében, hogy minden platformon ugyanazok az alkalmazás-funkciók álljanak rendelkezésre. Az asztali alkalmazások terén ebből a szempontból nagy a fejetlenség, ugyanis lassan tíz éve van lehetőség harmadik fél által készített szoftverek használatára, amelyek a vezetőség szerint a Skype rendszer működésére mindenképpen negatívan hatnak. Eljött hát az idő, hogy a Desktop API nyugdíjba vonuljon.

Az okostelefonok és táblák szegmensében eddig sem volt lehetőség harmadik fél által készített Skype alkalmazások használatára, decembertől kezdve pedig asztali fronton is bezárulnak a kapuk. A változás már kezdetét is vette, ugyanis a Skype alkalmazás áruházába látogatókat már most is egy üzenet fogadja, ami tájékoztatást ad a fentebb ecsetelt változásokról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. sensorprim...
2013.11.04. 12:04
Tudtuk előre mi lesz egy idő után.Mindent vagy tönkretesznek vagy fizetős lesz stb stb, hát sikerült, nem csalódtunk.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Supra
2013.11.04. 12:10
Jah, nem hazudtolták meg magukat. Ők lesz@rják (az utóbbi 1-1,5 évben egyetlen frissítés jött hozzá), de így már más sem tud hozzá fejleszteni.

Viszont remélhetőleg sok embernél veri ki a biztosítékot, és éri el a kritikus szintet, amikor már vállalják a váltással kapcsolatos problémákat.

A gond csak az, hogy lassan de biztosan megszűnik az összes standard, így vagy nem tartasz kapcsolatot az emberek 80 százalékával, vagy kénytelen vagy tizenakárhány chat klienst feltenni. Szomorú...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Supra
2013.11.04. 12:52
Közben nézegettem multi protokoll klienst - gyakorlatilag nincs skype kompatibilis. Ami mellé fel kell tenni a skype klienst, az gondolom decembertől nem fog működni.

Ami talán a legtöbbet tudja (bár összesen egy árva oldal infó van kint) az a trillian - de miért is kell egy új accountot ahoz a programhoz, ami az accountok csökkentésére találtak ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. temp123456
2013.11.04. 13:20
Miranda NG . ezt hasznalom es skype kompatibilis . de ezek utan.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kray
2013.11.04. 14:09
Kár, hogy a skype hívás alapértelmezett, mert az mindig összeomlik szinte, csak előtte órákig tölt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Merwenus
2013.11.04. 14:27
"kizárólag a vállalat szoftvermérnökei fejleszthetnek alkalmazásokat"
Évek óta nem fejlesztenek lófaszt sem, miben lesz más mostantól?

"Hogy mi indokolja az elsőre kissé túlságosan is szigorúnak tűnő lépést?"
Nyílt titok, hogy minden üzenetet Microsoft logol a szerverén, viszont a külső programok megnehezítették ezt, és emiatt kellett a szigorú döntés. (HAJRÁ NSA)

"minden platformon ugyanazok az alkalmazás-funkciók álljanak rendelkezésre"
Fordítom, egyformán szar legyen androidon, és windowson is.

Az okostelefonok és táblák szegmensében eddig sem volt lehetőség harmadik fél által készített Skype alkalmazások használatára
Legalább 3 Android alkalmazás volt, ami használta a Skype APIját, csak úgy mondom.


+1 példa, hogy Microsoft ráteszi a kezét valamire, és tönkreteszi, mondtam, hogy visszasírjuk még a sokat támadott Bill Gates-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. 5hR3kY
2013.11.04. 15:01
Visszasírod Bill Gates-t? Abban az időszakban amíg ő volt a vállalat élen, akkor csinálták csak ipari mennyiségben ugyanezt más szolgáltatásokkal és termékekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mada
2013.11.04. 17:40
Talán színvonalasabb szolgáltatást fognak tudni nyújtani a jövőben. Persze az ingyenesség továbbra is fontos tényező, ha mondjuk a hang vagy videó hívás pénzbe kerülne és csak az üzenet maradna ingyenes, akkor vége van. Az instagramnak is vége lett mióta megváltozott az ÁSZF. Itt is tömeges elvándorlás lenne konkurens programokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2013.11.04. 19:13
" Ha te megvennél valamit, egy idő után biztosan te is azt gondolnád, hogy ne piszkáljon senki a te rendszeredbe bele, ha már egyszer fizettél érte."

De nem is azért venném meg hogy megszüntessem a konkurenciát, majd hagyjam elsorvadni, és elkezdjem begyűjteni a felhasználók haragos üzeneteit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zoomcns
2013.11.04. 20:55
Aki szerint nem fejlesztik, meg "az utóbbi 1-1,5 évben egyetlen frissítés jött hozzá" az vessen egy pillantást a version historyra: http://en.wikipedia.org/wiki/Skype#Windows (le kell nyitni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. vivanto zoomc...
2013.11.04. 21:57
Bírom az ilyen bamba hatereket, használnak egyáltalán Skype-ot hogy ennyire félreinformált kijelentéseik vannak? Ez az egy év alatt vagy féltucatszor nyaggatott a skype kliens új frissítés miatt, ahogy azt a link is bizonyítja, csak a vakoknak nem tűnik fel a folyamatos update.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Baquatelle
2013.11.04. 22:14
"Nyilván lehetne elég sok példát sorolni arra, hogy a harmadik fél általi alkalmazások mennyi hibát okoztak."
"Nyílt titok, hogy minden üzenetet Microsoft logol a szerverén, viszont a külső programok megnehezítették ezt, és emiatt kellett a szigorú döntés. (HAJRÁ NSA)"

Ti láttátok már azt az API-t? Csak azért kérdem, mert én fejlesztettem programot ami használja. Annyira (volt?) alkalmas, hogy értesüljön a programod eseményekről (üzenet érkezett, partnerkérés érkezett, stb.), és olyan akciókat tudj indítani, amiket a felhasználó maga is megtehetne amúgy (üzenetet küldj, partnerkérést elfogadj/visszautasíts stb). A felsoroltakon kívül persze volt még jópár funkció, mint a konferenciahívások kezelése például, de a lényeg: semmi olyat nem tehetett a külső program az API-n keresztül, amit a felhasználó ne tehetett volna meg.

Sőt, továbbmegyek: van olyan funkció, amit a Skype4COM API-n keresztül el sem lehetett érni, ilyen például a history. Ha a programnak szüksége volt korábbi üzenetekre, akkor magának el kellett tárolnia őket. Pedig a skype kliens is tárolja ugye... csak éppen a külső programnak nem adja ki őket.

Amit én írtam programot, az egy olyan "bot" volt, amit be lehet dobni beszélgetésekbe, kulcsszavakra figyel, jegyzetel, és később le lehet kérni, mikről volt szó. Egy mellettem levő szobában egy olyan egyszerű program készült, ami youtube linkekre figyelt: a neki küldött linkeket betette egy listába, és folyamatosan lejátszotta őket. Hangszóró a gépre kötve, igazi modern jukebox.

Ami ez egészből a tanulság: ezekkel a programokkal, fülesekkel és a többivel nem lehetett kárt okozni a rendszerben, nem lehetett hibát okozni, nem lehetett megnehezíteni még az üzenetek központi logolását sem. Alkalmassá lehetett viszont tenni mindenféle jópofa funkciókra, és az égvilágon semmi értelmét nem látom, miért kellett kinyírni.

Ha idáig eljutottál, akkor még annyit, hogy miért tettem kérdőjelet a "volt" szócska után. Windows-on nem frissül magától a skype, és nem kötelező frissíteni. Nyilván azokat a klienseket, amiken a fenti kiegészítők futnak, nem fogjuk frissíteni. Ezt bárki más is megteheti. Persze kijöhet (nyilván ki is fog) majd olyan frissítés, amit "ajánlott azonnal letölteni, nagyon veszélyes biztonsági rést javít", esetleg olyan új funkcionalitással, ami nélkül nem lehet majd élni. Mégis, én azt gondolom, hogy nagyon sokan maradnak majd meg az utolsó, még működő verzió mellett.

Egyébként pedig sose értettem, miért nem megy LAN-on. Ja, a központi logolás persze indok, csak ezt nem lehet ugye bevallani. Szóval még egyetlen épkézláb indokot sem hallottam. Amúgy a régóta létező XMPP (Jabber) és OpenFire jó irány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2013.11.05. 01:26
vivanto: Érdekes, engem nem nyaggatott soha sem a frissítés miatt. Perpillanat a 6.7.0.102-es verzió van fent, úgy hogy be van kapcsolva az automatikus frissítés a Skype-on belül! Az is mókás hogy az október 14-i frissítéssel a Facebook gondokat orvosolták, ami már egy éve jelen van, mert ha beállítottad az accountodat, akkor használhatatlanná lassította az egész gépet. Szerintem jogos a fikázás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2013.11.05. 03:06
Hat csodalkozom hogy meg csak ezt lepik meg. Sot azon is, hogy anno a Messengeruket dobtak inkabb ki. Hiaba na egyre nagyobb szeletet vagtak ki a tortabol a 3rd party csodakliensek, ami nekik nem eri meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FRK
2013.11.05. 06:48
6.9.0.106 verzió van fent nekem. Linkelt wikipédiás szócikk szerint elérhető a 6.10.0.104-es is. Rányomtam a frissítés keresésre, kidobja, hogy nincs újabb frissítés. Akkor most a wiki szócikk vagy a Skype a hülye?

Egyébként egy ilyen külső programot nem használtam, szóval nekem teljesen mindegy ha megszűnnek. Viszont fejleszthetnék már olyanra, ami nem hal meg egy idő után a gépen, könnyen átláthatóvá teszi a két fél által írt dolgokat (mondjuk eltérő háttérszín a szöveg mögött), nem jelezné a már egyszer elolvasott üzenetet újnak. Kezdésnek ennyi és picivel használhatóbb lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vivanto 5hR3k...
2013.11.05. 08:39
Érdekes, engem meg így fogadott ma reggel melóban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. orosznyet
2013.11.05. 09:41
Az automatikus frissítésről nekem is csak annyi tapasztalatom van, hogy nekem kell mindig kézzel előriznem, mert ha a Skype-on múlik fél évig is marad ugyan az a verzió.

Annak viszont örülnék ha valóban lenne egységes Skype minden platformon. Kezdhetnék mondjuk a Linux verzióval, amit meglehetősen elszórtan frissítenek pedig vannak olyan elementáris problémái, amiket nem ártana mihamarabb kijavítani. (Beragadnak az értesítések, szimplán megáll a működés stb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!