iPon Hírek

Skype immár mobilon is

Dátum | 2007. 10. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Mobilról is használható már a Skype néven ismert ingyenes internet-telefon program; egyelőre ugyan még csak Angliában, de már megvannak a következő célpontok is.

A szolgáltatás bármilyen mobiltelefonról használható, és maguk a hívások teljes mértékben ingyenesek, csak egy állandó havidíjjal kell számolni, ami úgy £10 körül várható (kb. 3580 Ft), így a mobilgyártók is egy az egyben megkerülhetik a hagyományos tarifákat.

Ehhez azonban természetesen továbbra is szükség lesz internet-kapcsolatra. Az Egyesült Királyságban a UK mobile operator 3 november másodikától indítja el ezt a szolgáltatást, így a lefedettség itt kezdődik, majd innen terjed ki idővel Ausztráliára, Dániára, Olaszországra és Hong Kongra.

Az ilyen jellegű szolgáltatások természetesen fenyegetést jelentenek a hagyományos mobil szolgáltatókra nézve, így az még a jövő zenéje, hogy ez az új lehetőség a későbbiekben mennyire fogja majd átformálni a kommunikációs ipar arculatát.

A szkepticizmus azonban indokolt. Elvégre a Skype, és minden más VoIP (internetes hangtovábbítási protokoll) bár valóban egy remek elképzelés megvalósítása és a hangalapú távközlés természetes fejlődésének újabb lépcsőfoka, de a használatához értelemszerűen az is szükséges, hogy mind a hívást kezdeményező, mind az azt fogadó fél rendelkezzen a Skype-al. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy egy új formátum elterjesztése soha nem nevezhető igazán egyszerű feladatnak (gondoljunk csak a jelenleg is zajló HD DVD/Blu-ray huzavonára), főleg akkor nem, ha mind a forrást, mind a célpontot meg kell győzni a használatáról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.30. 12:03
Mobilról is használható már a Skype néven ismert ingyenes internet-telefon program; egyelőre ugyan még csak Angliában, de már megvannak a következő célpontok ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!