iPon Hírek

SLAP - a többérintés és a billentyűzet alternatív jövője?

Dátum | 2009. 04. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Érdekes, látványos, bár egy kicsit talán kétes hasznosságú alkotással álltak elő a német Aacheni, és az amerikai San Diegoi Egyetem kutatói közös munkásságuk gyümölcseként.


Az alkotás a keresztségben a SLAP (vagy SLAP Widgets) nevet kapta, ami bővebben kifejtve annyit tesz, hogy "szilícium-megvilágítású aktív periféria", célja pedig az, hogy szó szerint kézzelfoghatóvá tegye a többérintéses vezérlést szilícium- és műanyagtárgyak segítségével, afféle hibrid fizikai-virtuális eszközt teremtve így.


A SLAP-ek átlátszóak, így a hátulról rájuk vetített címkék is könnyen változtathatóak; CTRL, ALT, vagy más hasonló módosítóbillentyű lenyomásakor egy SLAP-billentyűzeten például megjelenhetnek azok a funkciók, amelyeket a lenyomott billentyűvel együtt lehet előhívni. Amint elengedjük, nyomban visszakapjuk az eredeti klaviatúrtát.

Természetesen a működési elv is eltér a hagyományos eszközöktől, és ez is nagyban hajaz az érintős eszközökre: az FTIR, vagy "akadályozott teljes belső visszaverődés" technikája ugyanis infravörös fényen alapul, amelyet ha megbolygatja az ember az ujjával, úgy a rendszer szétszórt fényből állapítja meg az érintés pontos helyét.


Valóban szép és ötletes megoldással állunk itt szemben tehát, ám az még így is kérdéses, hogy megér-e ez az egész ekkora felhajtást, ha használhatunk sima többérintéses eszközöket is, amelyek jóval egyszerűbben és rugalmasabban képesek gyakorlatilag ugyanilyen funkciókra?

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.04.09. 11:43
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2009.04.11. 19:55
na, még 1 vki, aki szeretne új beviteli eszközt kiadni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.04.12. 13:17
ezek olyan nevetséges találmányok amelyekre évtizedek-évszázadok óta van példa.

De talán egyszer lesz értelme is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!