iPon Hírek

SLC NAND Flash chipek ECC támogatással a Toshibától

Dátum | 2012. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba újfajta memóriachipeket fejlesztett ki, amelyek BENAND névre hallgatnak. Az újdonságok SLC típusú NAND Flash memóriachipekre alapoznak, amelyekhez beágyazott ECC támogatás is jár. A különleges NAND Flash memóriachipek a jövőben számos termékben feltűnhetnek, beleértve az LCD televíziókat, a digitális fényképezőgépeket és a robotokat, sőt, még ipari felhasználásra is alkalmasak lesznek.

A BENAND memóriachipekből nyolcféle modell első mintapéldányai már a partnerek rendelkezésére is állnak, ezek 4 Gigabites és 8 Gigabites adattároló kapacitással bírnak. A vállalat tervei szerint az újdonságok sorozatgyártása idén márciusban indulhat meg, amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul.


A termékek a kis adattároló kapacitású SLC NAND memóriachipek megbízhatóságára és egyszerű interfészére alapoznak, amely már elnyerte a piac tetszését az átlagfelhasználók számára készített termékek és az ipari megoldások szegmensében. A megoldások többségénél az ECC támogatást biztosítását az adott rendszer SSD vezérlője végzi – az egység általában 512 bájtonként 1 bitnyi korrekcióra képes. A NAND Flash memóriachipek gyártástechnológiájának fejlődésével már hatékonyabb hibajavítást kell alkalmazni: a 32 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash chipeknél több, mint 4 bitnyi korrekcióra van szükség 512 bájtonként. Ennek értelmében azoknál a NAND Flash memóriachipeknél, amelyek nem rendelkeznek beágyazott ECC támogatással, az említett hibajavítás biztosítását az SSD vezérlőre kell bízni, így azt fel kell készíteni a feladatra.

A BENAND esetében erre nincs szükség, ugyanis az ECC támogatással kapcsolatos terhet az SSD vezérlő válláról leveszik a NAND Flash memóriachipek, ami megkönnyíti a gyártók dolgát, hiszen így az ECC korrekció már memóriachip-szinten megtörténik. A BENAND alapú megoldások esetében a 32 nm-es csíkszélességgel készülő, SLC típusú NAND Flash memóriachipekhez tehát beágyazott ECC támogatás jár, így a rendszer 512 bájtonként 4 bitnyi korrekcióra képes, ami megfelel a fentebb említett igényeknek. Az új termékek esetében a tokozás és a lábkiosztás konfigurációjának kompatibilitására odafigyeltek a mérnökök, így a hagyományos SLC NAND Flash memóriachipeket könnyedén lehet BENAND alapú memóriachipekkel helyettesíteni.


Az újdonságok 48 tűs TSOP és 63 érintkezős FBGA tokozással ellátott változatokban kerülnek forgalomba. A memóriachipek 4 KB-os lapméretet alkalmaznak és hagyományos NAND Flash memória interfésszel érkeznek, így a jelenlegi megoldásokat ki lehet majd váltani velük - ahogy azt fentebb már említettük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Vendég-Ven...
2012.01.08. 10:24
"A NAND Flash memóriachipek gyártástechnológiájának fejlődésével már hatékonyabb hibajavítást kell alkalmazni"

A NAND chipeknél a csíkszélesség csökkenésével romlik a memóriacellák tartóssága, kevesebb újraírást viselnek el, és az általános megbízhatóság is romlik. Így aztán elég kétélű dolog ez a gyártástechnológiai fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wintercoun...
2012.01.08. 23:15
Igen, és ez igaz is az MLC chipekre (nem mintha SLC-re nem lenne, de sokszorosa az MLC élettartamának)
Személy szerint roppantul örülnék MLC árában lévő SLC-s SSD megoldásoknak, ezek legalább szerver környezetben is megállják a helyüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!