iPon Hírek

SLI támogatás engedélyezése X58-as lapon?

Dátum | 2009. 03. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az X58-as lapkakészletek megjelenése előtt már beszámoltunk róla, hogy a gyártóknak ahhoz, hogy SLI támogatást is tehessenek az adott alaplapra, a kész modellt el kell küldeniük jóváhagyásra az Nvidia-hoz, majd ezután a jóváhagyott modellek esetében egy szoftveres megoldás jóvoltából elérhetővé válik az SLI támogatás. Az Nvidia eljárása meglepően egyszerűen kijátszható, a TweakTown munkatársai meg is próbálták a trükköt, amelynek segítségével egy SLI támogatással nem rendelkező X58-as Gigabyte alaplapot sikerült SLI támogatással is felvértezni.

A főszereplő: Gigabyte EX58-UD4
A Gigabyte EX58-UD4-es modell alap esetben csak és kizárólag Crossfire támogatással érkezik, segítségével SLI rendszerek nem építhetőek. A Gigabyte EX58-UD4P-es modell kísértetiesen hasonló az UD4-es verzióhoz, ám az a termék (UD4P) már rendelkezik SLI támogatással. Hogy mi a teendő, ha az EX58-UD4-es alaplapot is SLI képessé akarjuk tenni? Egy DOS BIOS flash alkalmazás segítségével az UD4P BIOS-át az UD4-es termékre kell égetni, így elméletben - és a hírek szerint gyakorlatban is - elérhetővé válik az SLI támogatás.


A folyamat kockázatos, ugyanis egy ilyen módosítás után a garanciának búcsút mondhatunk. A folyamat természetesen a QFlash és a Windows-os @BIOS alkalmazásokkal nem megy, ezek ugyanis nem engedélyezik, hogy más típus BIOS-át helyezzük az alaplapra, pont a problémák elkerülésének érdekében. A srácok ezért a SPIFLASH alkalmazást használták, amelyet egy boot lemezre másolva DOS módban használtak. A varázsszó mindössze ennyi volt: "SPIFLASH EX58UD4P.F6", majd a frissítés és a Windows-ba való visszatérés után már elérhető volt az SLI támogatás. A tipp egyébként eredetileg egy tajvani PC magazintól származik.

Figyelem! Mi és a TweakTown kollégái nem vállalunk felelősséget a frissítés okozta hibákért! Mindenki csak saját felelősségére próbálja ki a leírtakat, ha rendelkezik EX58-UD4-es alaplappal!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. harangx2
2009.03.20. 17:50
már alig várom az erre kihegyezett Bios editor progik feltűnését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thspo
2009.03.20. 17:55
mennyi alaplapszemetet fognak termelni ha az emberek észnélkül fognak neki ugrani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2009.03.20. 18:51
Zseniális marketing az nVidia részéről, szűkítik a saját piacukat. Taps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2009.03.21. 15:51
még mijen jó hogy mindenkinek tellik egy konfigma több videókártyára, bár aki core i7-et vesz annak tellik.... DE pl lehet veszek egy core i7 rendszert biztos nem fog telleni új kártyára, sőt lehet hogy a 8800GT OC=9800GTX+ tudás lessz belerakva

mármint a videókártyám 9800GTX+ tudásra van tuningolva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!