iPon Hírek

Smart Home – a jövő otthona a Samsung szemszögéből

Dátum | 2014. 01. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A CES alkalmával vállalatok százai mutatnak be több ezer elektronikai terméket, amelyek az életben körülvesznek majd minket a jövőben. A Samsung például a Smart Home koncepciója keretében azt is megmutatja, miként lehetne ezeknek egy jelentős részét összekapcsolni, amivel a használatuk megkönnyíthető és praktikusabbá tehető lenne. Nézzük is meg, jelenleg hogyan fest a Samsung otthonokról alkotott jövőképe. Mindennek az alapja és talán a legfontosabb a Smart Home kapcsán az automatizálás, a távolról vezérelhetőség és a kommunikáció új szintre emelése. A Samsung szerint a felhasználónak mindenről tudnia kell, ami a lakásban addig történik, ameddig ő nincs otthon, és mindig adottnak kell lennie a közbeavatkozás lehetőségének is. Amennyiben példának okáért egy eszköz kiesik a láncból – tehát valami elromlik –, azonnal értesíteni fog minket a felügyelőként megadott központi masina. Ez lehet majd vélhetően számítógép, Smart TV, okostelefon, táblagép, de akár egy okosóra is, ami kliensként kapcsolódik az utóbbi páros valamelyikéhez. Az otthoni masinákkal a Smart Home szerverein keresztül fognak kommunikálni a felsorolt eszközök. A Smart Home tehát lényegében egy nagy ökoszisztémába hozza össze az egyébként egymástól elkülönülő elektronikai termékeket, néhány csomópont segítségével.

A Samsung három fontos pontba összesítette a lényeges szolgáltatásokat. Az első a készülékek egyéni vagy csoportos menedzselésének lehetősége egyetlen alkalmazás használatával. Elindítható lenne így az okosóránkról egy érintéssel egy teljes nagytakarítás, amiben részt venne a robotporszívótól kezdve a mosógépig minden; vagy egy másik példa a klimatizálás, esetleg a világítás előre beállítása. A második pont az otthonunk szemmel tartása, ami adott esetben történhet szó szerint kamerák segítségével, de különböző szenzorok (füstérzékelő, hőmérő, stb…) segítségével is. Az utolsó, harmadik fontos dolog az automatikus értesítés. Ezt már érintettük fentebb a szervizelés kapcsán, de töménytelen számú esemény lehet még, amiről szeretnénk tudni. Jelezheti a Smart Home, ha fogyóban van otthon az italtartalék, nincs már elegendő étel a frigóban, vagy éppen takarításra lenne szükség valamilyen területen.

A Smart Home szolgáltatás lassan fog beférkőzni a házainkba, de idővel biztosan egy nagyon komplex szolgáltatást fogunk kapni a Samsungtól. Az intelligens otthon minden tekintetben jó dolog, és ha most még kicsit futurisztikusnak is tűnik a gondolat, érdemes nagy figyelmet szentelnünk neki. A Smart Home-mal jobban kordában tudjuk tartani az energiafogyasztásunkat, és magasabb szintre emelhető vele a biztonság. Na és a kényelem is másként hangzik, ha szóba kerül például a hangvezérelt robotporszívó. Persze nem a dél-koreaiaké az első ilyen terv, és minden bizonnyal nem is az utolsó. Ám a Samsung szinte egyedülállóan, minden szükséges alkotóelemmel rendelkezik a termékpalettáján, és ennek megfelelően nem is prognosztizálják túlságosan távolra a Smart Home platform kiépülésének kezdetét. Még idén lerakhatják az általános intelligens otthon alapjait.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tomazolika
2014.01.06. 14:53
Esetleg egy valamire használható PC nem férhetne a sok hordozhatós okos cucc mellé ? ? ? Éppen érintőlegesen említi a cikk , de a Samsung frenetikus ábráin nem igazán van olyasmi . Azért nem is tudom , hogy eddig , hogy nem vettük észre , hogy kifogyott a hűtőből a kaja . Ez szerintem eléggé felesleges , viszont nagyon régen láttam már , mondjuk igazán szép kijelzőt egy középkategóriás notiba . De biztos velem van a baj ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. scap
2014.01.06. 17:09
Hmm.. mintha az apple ezt már meg valósítótta volna legalábbis részletben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zoli559
2014.01.06. 17:20
tomazolika: +1

Ez egy fantasztikus találmány gombnyomásra elkezd nagy takarítani. Elindítja a mosógépet amit előtte természetesen magától színek szerint összeválogatta a ruhákat, tesz magába mosóport és öblítőt is, és kimossa. REMEK! Jaaa, hogy azt nem! Azt még mindig nekem kell megcsinálni, csak már távolról is elindíthatom, mert ott helyben már nem menő megnyomni 2 gombot. -_-" A hűtő is egy vicc. Légkondinak lenne értelme, de az már manapság is van WI-FI-s vagy egy natúr időzítős/hőmérséklet figyelős.
Lámpakacsolás bárhonnan, ez különösen jól jön amikor úgysem vagyok otthon! Ha meg otthon vagyok akkor meg minek, tudom hol a falon a kapcsoló végül is az én házam, és még a furgonból sem hekkelik meg a világításom a kis sulihuligánok, diszkót varázsolva a nappaliból. Mi lesz a következő bluetooh-os WC lehúzás mobilról, mert az kényelmesebb???
Ami egyedül jó az talán a kamera, meg az érzékelők, de ez is már rég létezik csak most máshogy van csomagolva hogy el lehessen adni, MEGINT.

ja és mielőtt azt mondja nekem valaki, hogy túl öreg vagyok, haladni kell a korral közlöm 20on éves vagyok.

Ekkora ellustulás a kényelem szó alá rejtve hááát hogy is mondjam... mindenki vonja le a saját maga tanulságát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LechooEdy
2014.01.06. 18:54
Mondom én, a WC papírt ránk fogják sózni drágábban, mert már az is okos lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2014.01.06. 19:30
Én örülnék annak, ha a mosógépem wifi-s lenne. Csomószor előfordul az, hogy van időm előkészíteni a mosást (ruhák bedobálása, mosószer, stb), de nincs időm kivárni, hogy lejárjon az adott program, viszont nem is akarom 10 órán át a mosógépem hagyni a ruhát vizesen rohadni.
Viszont munkában amikor látom, hogy mikor végzek, elindítanám a mosást, amikor akkor végezne pont amikor hazaérek.


Nem mondom, hogy vennék is egy wifi-s mosógépet (annyira azért nem nélkülözhetetlen), de ha lenne rajta ilyen modul, én szerintem használnám.

Világítás detto, fasza lenne, ha egy program lekapcsolná a lámpát, ha véletlenül égve hagyom. Kb mint ahogy az ember monitora működik, azt se kapcsolgatja mindenki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bar1984
2014.01.06. 20:04
Már jópár éve,és sok szívás után megfogadtam hogy soha az életben nem veszek többé Samsung terméket. Nemhogy még az egész házat rábízzam.
( A személyes tapasztalatomat tovább erősítette hogy nemrégiben volt alkalmam használni pár hétig egy vadiúj Samsung smart tv-t. Mi botottuk ki!! Nem sajátként hanem németeknél ezt kaptuk egy panzió közös hejségébe. Na hát az egy nagy rakás szar volt. Lefagyott, nem indult, kilépett a böngészőből, film közben kilépett a Youtbe-ból stb.stb. had ne soroljam.) Tehát a minőség maradt a régi. Ez mint mondottam mégjobban megerősített a nézetemben. És akit csak tehetek le is beszélek a samsung vásárlásról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!