iPon Hírek

SMS-cenzúra Pakisztánban

Dátum | 2011. 11. 21.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Pakisztáni Távközlési Hatóság ma arra utasította az ország távközlési operátorait, hogy szűrjék azokat az SMS-eket, amelyek szerintük kifogásolható szavakat tartalmaznak. A döntés felháborodást váltott ki a polgárjogi csoportokból országszerte.

„A szűrők alkalmazása alapvető emberi és alkotmányos jogokat sért”, mondja Shahzad Ahmad, a Bytes for All Pakistan elnevezésű emberi jogi szervezet helyi koordinátora.

A Távközlési Hatóság szóvivője szerint a hivatal a morális értékeket védi, összhangban azzal a már érvényben lévő törvénnyel, amely megtiltja a hamis, obszcén, kitalált és ízléstelen információk terjesztését. Minden országnak vannak bizonyos erkölcsi normái, amelyeket véd és amelyekhez ragaszkodik.

Az internet a szólás szabadsága, írja az alsó sor. Az SMS is az.

Az operátoroknak kiadott tiltott szavak listája további kritikát váltott ki. A Bytes for All véleménye szerint a hivatal számos pakisztáni keresztény érzéseit sértette meg azzal, hogy a „Jézus Krisztus” kifejezés is szerepel a tiltólistán. Ha ilyesmi más országban történt volna, már óriási botrány lenne belőle, és ha muszlimokat sértettek volna meg ilyen módon véletlenül, vagy direkt, a felzúdulás már beláthatatlan méreteket öltött volna, szólt a nyilatkozat.

A hivatali szóvivő azzal védekezett, hogy az első lista csak egy próbaverzió volt a szűrőrendszerek kipróbálására, és az igazi lista majd akkor lép érvénybe, amikor ezek már működnek. A végleges lista sokkal rövidebb lesz, csak egy pár kifejezetten obszcén szót és kifejezést fog tartalmazni. A szűrőrendszer a már létező rendszer bővítménye, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy saját maguk, vagy az operátor segítségével blokkolják a sértegető telefonálók és SMS-küldők telefonszámait. Ezt azonban csak a sértő üzenet beérkezése után tudják megtenni, mondja a szóvivő.

Ahogy Ahmed is mondja, nincs olyan törvény érvényben, amely alapján bárkit bíróság elé állíthatnának és elítélhetnének, azért mert egy SMS-ben tiltott szavakat használt. A kormány ehelyett felülről próbálja érvényesíteni akaratát, amikor az operátorokon keresztül próbálja befolyásolni, hogy mit írhatnak és mit nem írhatnak le az emberek SMS-eikben. „Ez egy újfajta megfigyelési és ellenőrzési hullám kezdete” - teszi hozzá. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. jozsefm
2011.11.21. 18:40
„Jézus Krisztus” kifejezés is szerepel a tiltólistán

kellemetlen lehetett nekik ,hogy kiszivárgott, de az már elég ha ez náluk szűrő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror
2011.11.21. 18:55
Természetesen, ugyanis a második reformáció óta a "Krisztus Haver" a hivatalos megszólítás.

Amúgy miért írná be bárki egy sms-be, hogy Jézus Krisztus? Valahogy nem tudom elképzelni a szövegkörnyezetet... "Ma este buli nálam. Hozzátok Jézus Krisztust is", vagy esetleg "Elfelejtettem tojást venni szívem, leugranál az abc-be érte? Ja és hozz két rekesz Jézus Krisztust is".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozsefm Terro...
2011.11.21. 19:40
A hatalom és talpnyalói mindenütt egyformák. Amikor megkapták a parancsot nyilván elővettek valamit ami már volt és testre szabták, csak ők nem gondoltak erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. homeware
2011.11.21. 19:46
Mondhatnánk, hogy ez minket nem érint, csak az a baj, hogy bármikor dönthet a kedves kormányunk úgy, hogy ezt ők is lemásolják.
Ilyenkor az a felháborító, hogy nincs szinte senki, aki megállíthatná őket.
Szerintem túl nagy hatalom van a kormányok kezében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2011.11.21. 19:49
Bezzeg, ha Mohamed lenne tiltólistán az USA-ban, ledőlne megint egy-két házikó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svidi
2011.11.21. 20:06
Fúj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pjszilard
2011.11.21. 21:15
Amúgy miért írná be bárki egy sms-be, hogy Jézus Krisztus?

Miert ne?

Nyilvan ezek utan minden SMS-ben benne lessz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kacsa27
2011.11.21. 21:51
Kíváncsi lennék hogy Urdu, Phunjabi, Pastu, vagy melyik törzsi nyelven tiltják
Amúgy meg ha valaki nem tud nyelvben egy szűrőt kijátszani, az meg is érdemli, hogy cenzúrázzák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm mikej...
2011.11.21. 22:12
Azokhoz speciel Mohamednek annyi köze volt, hogy a hívein verték le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. energon
2011.11.21. 22:27
Terror: Vicces, de egy "Jézus Krisztus, halálra gázolták a szomszéd kisfiút" már életszerűbb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aki_aki90
2011.11.22. 00:17
Szanalmas, par ev mulva aztis megfogjak szabni mit ehetunk vagy mi lehet a a sajat lakasunkon? ehh...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.11.22. 14:07
a „Jézus Krisztus” kifejezés is szerepel a tiltólistán

ez azert nem olyan lesajnaloan kinevetni valo

sajnos mi a nyugati kultura nyomasara sokszor lenezzuk a keletieket

sokszor kettos mercevel merunk: ha keletinek van atomprogramja akkor embargo ellene, ha nyugatinak van atomprogramja az persze mas annak lehet

„Jézus Krisztus” NEM kifejezes HANEM hitvallas, a keresztyenseg ELSO, ES LEGTOMOREBB HITVALLASA!

Mark szerinti evangelium 8. fejezet 27. versszaktol a 29-ig: Jézus pedig elindult tanítványaival együtt Cézárea Filippi falvaiba. Útközben megkérdezte tanítványaitól: "Kinek mondanak engem az emberek?" Ők így feleltek: "Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások pedig egynek a próféták közül." Jézus tovább kérdezte őket: "Hát ti kinek mondotok engem?" Péter így válaszolt neki: "Te vagy a Krisztus."

PAKISZTAN egy nem kifejezetten keresztyen tengerhez tartozo orszag, ... vegulis a reszukrol eleg logikus, hogy tiltjak a kornyeken elterjedt iszlammal ellentetes hitvallas SMS-ben valo kuldozgeteset.

„Jézus Krisztus” ketszavas hitvallas azt jelenti, hogy az akkoriban emberi formaban is megtapasztalhato Jezus valojaban az a felkent, ur vagy idegen szoval krisztus, akinek eljovetelet a kulonfele zsido profetak megprofetaltak, es akinek eljovetelet a kegyes zsido emberek vartak, keszultek ra, is minden kulonlegesebbnek tuno jeloltet gondosan merlegelve megvizsgaltak, hogy nem az-e a varva vart messias.

Nezzetek, mig az iszlam a „Jézus Krisztus” hitvallastol fel, addig a Magyarorszag az alkotmanya szerint a VOROS CSILLAG-tol fel, mert az elmult 22 ev eleg szegyenletes orszag-kirablas ahhoz kepest, amit az oroszok immel-ammal elvittek tolunk. Az van torvenybe iktatva nalunk, hogy ezzel az elemi igazsaggal nem mer a hatalom szembenezni, es emiatt a torvenyes hatalom nem szivesen lat voros csillagot.

Ja persze, ahogy minden olajban gazdag iszlam orszag aki nem juttat nekunk az olaj hasznabol, az jeee TERRORISTA, ugyanugy a voros csillag is jeee budos nepirto hatalom.

Kommunistak terhere 94 millio embert irnak, habar a kapitalizmus oldalan csupan mindossze a masodik vilaghaboru kapasbol 73 millio, es akkor ehhez jon meg az osszes tobbi, ... beleertve a kapitalista szellemisegu bokros csomagot is ...


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rastawicc
2011.11.23. 00:56
Ezek nem tisztelnek se Istent se Jézust! Majd aztán, ha köréjük nő a meteorányék, sírhat a szájuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!