iPon Hírek

SMS segítségével lop pénzt az új trójai

Dátum | 2009. 01. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Kaspersky Labs szakemberei egy új, kártékony alkalmazást fedeztek fel, amely nem csak arra van felkészítve, hogy az adott felhasználó előfizetői fiókjához kapcsolódjon, de a készüléken keresztül az előfizető számára anyagi kár okozására is képes, aminek köszönhetően a program készítői nagyobb összeghez juthatnak hozzá sok kicsi sokra megy alapon.


A Python programnyelven írt trójai "sms.python.flocker" névre lett keresztelve, a rosszindulatú alkalmazás kifejezetten a Symbian operációsrendszerrel ellátott telefonokhoz lett kifejlesztve. A kis program alkotói az alkalmazást az indonéz mobiltelefon szolgáltatók hálózatainak igénybevételére készítették fel, így elvileg egyéb régiók nincsenek veszélyben. Az előfizetőt a trójai program úgy lopja meg, hogy egy speciális szolgáltatói telefonszámra SMS-t küld, amelynek segítségével el tudja érni, hogy a szolgáltató egy adott telefonszámról egy másik telefonszámra utaljon kisebb összeget, ami SMS-enként 0,5-0,9 dollár közötti összeg, ez aztán a bűnözők bankszámláját gazdagítja.

Az SMS küldésére is képes kártékony programok készítése eddig csak az orosz bűnelkövetőkre volt jellemző, de a legfrissebb eset a Kaspersky szakemberei szerint rávilágított arra, hogy most már nemzetközi problémával állunk szemben (feltéve, hogy nem ismét oroszok állnak az eset mögött, ez egyelőre nem tudható). Az egyetlen SMS-del megszerezhető összeg egyáltalán nem tűnik nagynak, de ha abból indulunk ki, hogy rengeteg Symbian alapú mobiltelefon lehet forgalomba az adott régióban, akkor nem nehéz rájönni, hogy hatalmas pénzhez juthatnak így a trójai alkalmazás írói.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.01.25. 13:13
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. GangstaDog...
2009.01.25. 16:31
Ha jol látom itt nincsenek Symbian 9.1es (s60 3rd edition) telók, tehát akkor azokra nem érvényes?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Svindler
2009.01.25. 16:43
Később még ránézek, de épp olyan borzasztóan lassú a Kaspersky oldala, hogy nem jutottam el addig. Máshol sajnos csak ennyi információ állt rendelkezésre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.01.26. 01:10
Hehe, rafináltak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ATI aki AT...
2009.01.26. 02:29
Azért csinálják ezt, mert feketén többet lehet keresni mint törvényesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. benceboc
2009.01.26. 22:03
A kép csak illusztráció(: (szvsz)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ATI aki AT...
2009.01.27. 01:36
milyen kép?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!