iPon Hírek

Snapdragon X50 – íme a világ első 5G modeme

Dátum | 2016. 10. 18.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm mindig is úttörő szerepet töltött be a modemtechnológiák tekintetében, és nagyon úgy fest, hogy ez az elkövetkezendő években sem fog megváltozni. A vállalat bemutatta a világ első olyan modemét, mely már az újgenerációs, 5G hálózatokat helyezi a középpontba a támogatás tekintetében.
A Snapdragon X50 gyakorlatilag a Snapdragon X16-ot fogja követni a Qualcomm termékpalettáján, ezek között a megoldások között viszont óriási különbségek lesznek, így nem érdemes őket egy lapon emlegetni. A világ első 5G hálózati modemje egészen lenyűgöző jellemzőkkel bír majd, de ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy az újgenerációs hálózatoktól óriási előrelépéseket várnak az élet szinte minden területén a szakembereket. A Snapdragon X50 5 Gbps-os letöltési sebesség elérésére lesz képes ideális körülmények között, ami több mint ötször gyorsabb a jelenleg elérhető legnagyobb sávszélességet támogató hálózati modemnél (1 Gbps) is, az átlagos 300 Mbps-os termékekre pedig több mint a tízenötszörösét veri rá. Az 5G-s elsőséggel büszkélkedő Snapdragon X50 egészen impozáns, 800 MHz-es spektrumban képes üzemelni, amit 8 x 100 MHz-es felállással képes elérni a rendszer. A nyolcszoros szolgáltató aggregáció, révén tehát a felhasználó egy időben akár 800 MHz-nyi, különböző frekvenciatartományokból származó egyesített sávszélesség előnyeit élvezheti ki, ami lenyűgöző az eddig csúcsot jelentő 60 MHz-hez képest – ezt persze még 4G mellett érték el. A Snapdragon X50 kizárólag a 28 GHz-es milliméteres hullámokkal (MMW) lesz képes együtt működni. A nagyobb hullámhossznak persze meg van az az átka, hogy kisebb területen tud érvényesülni, de a Qualcomm számos trükköt dolgozott ki, amikkel ennek a negatívumnak próbálnak majd elébe menni, például sok kis antenna lesz használatban egyidejűleg. Itt szinte minden fejlesztés annak érdekében van jelen, hogy a végeredmény elérje a fent említett 5 Gbps-os átviteli sebességet a letöltések alkalmával. Arról egyelőre nem is esett szó, hogy a felötlés egyébként miként fog alakulni, de biztos, hogy ilyen tekintetben is túl lesz szárnyalva a jelenleg kínált tempó (100 Mbps-os átlag). Az 5G mellett már gondtalanul lehet majd menet közben 360 fokos videókat nézni, 4K-s (vagy akár 8K-s) anyagokat streamelni, és mindent azonnal lehet online tárhelyre menteni vagy persze elérni onnan.
A Snapdragon X50 nagyon jól hangzó képességekkel jön, de ezeket a pozitívumokat itt még nem a felhasználók, hanem inkább a fejlesztők használhatják majd ki. Az 5G előre láthatólag 2020-2021 környékén fog csak szélesebb körben elterjedni, addigra pedig valószínűleg a Snapdragon X50 utódot fog kapni. Ez a termék főleg a fejlesztőknek tesz majd jó szolgálatot a karrierje során, hiszen a közbenjárásával már akár nagyobb volumenű teszteket is meg lehet majd valósítani. A könnyebb terjeszkedés érdekében úgy dolgozta ki ezt a modemet a Qualcomm, hogy alkalmazható legyen egy másik, 4G LTE-s megoldással együtt is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a Snapdragon X50-et be lehet majd építeni a Snapdragon 820 mellé, ami integráltan már tartalmazza a Snapdragon X12-t, és amíg nem érzékel a rendszer 5G hálózatot, addig vígan muzsikál majd a 4G LTE kihasználásával, viszont ha a rendelkezésére áll az újgenerációs alternatíva, észrevétlenül vált át arra.
A Qualcomm Snapdragon X50 modem mintái 2017 második felére készülhetnek el a vállalat jelenlegi menetrendje szerint, az első olyan termékek pedig, amelyek ennek a terméknek adnak majd otthont, valamikor 2018-ban kerülhet bemutatásra. Eleinte szinte biztos, hogy csak egy nagyon szűk réteg fogja alkalmazni a Snapdragon X50-et, hiszen ahogy azt előre vetítettük, 2020 előtt aligha fog elterjedni az 5G, és főleg a fejlesztésekhez jön majd jól a Qualcomm újdonsága.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Kajafun
2016.10.18. 19:01
Mo-n ez kb 2030-ra valósul meg.
Mégpedig azért, mert még létezik olyan opció, hogy lefuttatunk egy speed tesztet és jön az sms, hogy adat kereted elfogyott...
Személy szerint, ez velem fordult elő a hipernettel amikor kipróbáltam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. poczkodi
2016.10.18. 19:18
Ha gyorsabb a hálózat, és tegyük fel mindenki annyit forgalmaz, mint eddig, akkor kevesebb ideig foglalják a sávokat, és talán a limitet is meg tudják emelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.10.18. 23:27
Ez is egy megközelítés, de szerintem ha gyorsabb, többet is használják. Na persze ehhez korrigálni kéne a díjcsomagokat is. Nevetségesen alacsonyak a normális árú csomagokban foglaltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2016.10.18. 23:33
Na egen. Gyorsabban lépjük majd át az adatforgalmi korlátot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!