iPon Hírek

Sok a tévhit a netbookok körül

Dátum | 2009. 05. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

"Az Egyesült Államokban hatalmas netbook-visszaváltási trend volt megfigyelhető, egyes üzletekben ugyanis az eladott netbookok 30 százalékát visszavitték a vásárlók" - tudtuk meg Sean Maloney-tól, az Intel marketing főnökétől.

"A netbookok megjelenése után, nagyjából tavaly júniustól augusztusig pár helyen a netbookokat notebookokként tünteték fel az üzletek." - közölte Sean Maloney a héten az Intel befektetőinek találkozóján. "Nagyot csalódtak a vásárlók, ugyanis pár ember, egész pontosan a vásárlók 30 százaléka visszavitte a boltba a gépet, ami katasztrófális eredmény."

"Ha külön helyezzük el őket a polcokon, valamint feltüntetjük mire igen, és mire nem képesek a netbookok, akkor normálisan fognak működni a dolgok. Néhány európai üzletben láthatjuk ezt, ott ugyanis feketén-fehéren leírják az eladók, hogy mire nem alkalmas egy netbook."

Ugyanezen a találkozón az Intel demonstrálta a teljesítmény-különbséget egy netbook és egy középkategóriás notebook között egy HD-minőségű NBA-videó segítségével. Az Atom processzor-alapú netbook eléggé szaggatva vitte a képkockákat, miközben a Core 2-alapún döcögésmentesen végigment a videó. A lényeg: számos felhasználási területen, főleg a HD-videók terén, amik manapság egyre népszerűbbek, az Intel Atom processzorok kevésnek bizonyulnak. Pláne önmagukban, ezért nagyon hasznos ötlet, amikor egy jobb teljesítményű GPU-t raknak melléjük, így ugyanis tehermentesíteni lehet a központi egységet és élvezni lehet a HD-filmek által nyújtott minőséget. Ilyen kezdeményezés az NVIDIA Ion, aminek első gyakorlati megvalósulását, az Acer Aspire Revo-t már láthattuk.


A találkozón az is kiderült, hogy nem igazán tudnak a vásárlók különbséget tenni a netbookok és az ultra-vékony notebookok, másként a CULV-s laptopok (például Asus P30A) között. Ezek az új hordozható gépek várhatóan a nyár elejétől fognak megjelenni a boltokban, áruk pedig valamivel magasabb lesz a netbookokénál. A fenti szöveget Sean egy résztvevő kérdésére mondta el, aki azt szerette volna megtudni, hogy az Intel miért nem indít felvilágosító kampányt a netbookokról.

Oldalunkon eddig számos netbookról jelent meg teszt, többek között járt a boncasztalon a legelső netbook, az Asus Eee PC 701, valamint az MSI Wind U100, az Asus Eee PC 1000H, az Acer Aspire One, a Lenovo Ideapas S9e S10e, a kissé luxus-kategóriás Asus EeePC S101, az Asus Eee PC 1000HE is, és tiszteletét tette az MSI Wind U115 Hybrid netbook is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. hunmyke
2009.05.14. 14:57
VISSZA A HIRHEZ

Szerintem nem az Intelnek, hanem az eladónak kéne magyarázatot adni a különbségekről. Eleve ha nincs rendesen kiírva a polcokra, hogy mire is képes az adott notebook vagy netbook, akkor az már megtévesztés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. danee91
2009.05.14. 15:26
Én is netbook vásárlásán gondolkodtam, de aztán mégse, mert kicsi a kijelző általában, meg a többség Intel Atom CPU-val nem képes nagyobb teljesítményre, és azért néha szükségem van 1 kis kakaóra...Persze előny a hosszabb üzemidő, és buszon meg szűkös helyen könnyebben elfér...Végül notebook lett belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. insanity22...
2009.05.14. 15:34
Szerintem meg a vásárlónak kellene legalább annyira tájékozottnak lennie, hogy tudja mit vesz meg a pénzéért. Vagy talán azt gondolja, hogy egy magyar árak szerint 70 ezres netbook majd ugyanazt a teljesítményt és szolgáltatást nyújta, mint egy 150 ezres átlagos notebook? Azon csodálkozom, hogy aki ezeket nem fogja fel, az hogy jött rá arra, hogyan kell a hd filmjét lejátszania. Ja amúgy megint jó példa az amcsi idiótaságra ez az eset, mondjuk az áruházi kiárusításos egymást agyontaposós jeleneteket nem tudja überelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. perempe
2009.05.14. 15:49
HD-minőségű NBA-videó? Ezentúl csak Intelt veszek. Go Celtics!
Ennek örömére meg is nézem a Cavs-Hawks 3. meccsét (LeBron 47 pont).

Nálam a Lenovo 3000 N100 T5500 szépen viszi a HD-t is természetesen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. hunmyke
2009.05.14. 16:51
insanity228, a gond az hogy a netbook-okat notebook-oknak tüntették fel, magyarán át lettek verve. Amcsi idiotizmus ide vagy oda, az üzletháznak illett volna feltüntetni, hogy ez nem notebook.
Amcsiknál keverik a szezont a fazonnal, intel-t veszik azt ennyi tud a figura, mert mindenhol az intel logót látja. 90%-ának fogalma sincs róla mit vesz. Nem csoda, hogy ott viszik a Apple cuccokat mint a cukrot iszonyatos árakon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. insanity22...
2009.05.14. 17:24
Értem én, hogy össze-vissza voltak kavarva a gépek, de akkor is ha valaki vesz valamit, akkor tudja már azért, hogy mit vesz. És ez bármire igaz kellene hogy legyen amit megvásárolunk, csak hát egyesek nem tudják már mire költsenek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. TescoZsomi
2009.05.14. 18:12
insanity228: Ha egy átlag amerikai netbook-ot akar venni, akkor nem azt (a feliratot) keresi, hogy Asus EEE, hanem hogy Netbook. Az nem érdekli, hogy m van benne, csak az, hogy mire tudja használni. Mégha az utóbbi az előbbiből következik is.
Hatványozottan érvényesül a "nem érdekel hogy működik, csak működjön"-elv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.05.14. 21:45
(insanity228 @ 2009 May 14, 17:24)
Sokan nem tudják pedig...Sokan gondolkodni sem tudnak, már ilyen téren is bajok vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. vna
2009.05.15. 15:21
Már az elején el sem kellett volna kezdeni ezt a netbook megnevezést.

Egyrészt: egy cégnek már van jóideje ilyen nevű (bejegyzett név!) terméke.

Másrészt: a netbook nem egy jól körülhatárolt, egzakt megnevezés.

Sajnos meg kellett volna maradni az eddigi megszokott módszernél: betenni ezeket is a notebook-ok közé és kiírni a konfig hardvereinek főbb jellemzőit. Vásárlói részről pedig megnézni ezeket a jellemzőket és ha még mindig nem egyértelmű a választás ez alapján (+ kipróbálás ha lehet), akkor utána kell nézni a neten hogy mi mit jelent a jellemzőkben.

Az aki el akar adni nem mindig mond igazat, de a kipróbálás, a megbízható tesztek, de legfőképp a számok nem hazudnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!