iPon Hírek

Sok érdekes SSD az OCZ standján

Dátum | 2015. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ rengeteg érdekes termékkel képviseltette magát az idei CES-en, ami ugyan hivatalosan már véget ért, de a show alkalmával annyi újdonságot mutattak be az egyes gyártók, hogy néhány napig még biztosan lesznek utóhullámai a kiállításnak. Jön a Vector 180-as sorozat Az OCZ a Barefoot 3-as platformmal nagyot alkotott, hiszen már régóta használatban van, jól teljesít, és a jelek szerint nem is mostanában fog nyugdíjba menni. Az OCZ szakemberei egy ideje azon munkálkodnak, hogy az SSD-iket átültessék a Toshiba legfrissebb A19-es NAND Flash memóriachipjeire. A folyamat remekül halad, ugyanis a Vector család kivételével minden egyéb modell rendben átállt az legfrissebb NAND Flash memóriachipek alkalmazására.
Fotó: AnandTech
Az új NAND Flash memóriachipek mellett további változás, hogy a Vector 180 immár 960 GB-os kivitelben is elérhető – az OCZ-nek reagálnia kellett arra a trendre, hogy sok gyártó 960GB/1TB-os szintre emelte kliens SSD-inek maximális adattároló kapacitását, így most már az OCZ kínálatában is megjelent az első 1 TB-os osztályú, klienspiacra szánt megoldás. A Vector 180 esetében érdekesség, hogy részleges védelmet nyújt a hirtelen áramszünettel kapcsolatban: a termékek ugyan tartalmaznak extra kondenzátorokat, de olyan szintű védelmet mégsem kínálnak, mint üzleti társaik. A Power Failure Management Plus eljárás itt gyakorlatilag azt jelenti, hogy a DRAM gyorsítótárban lévő adatok áramszünet alkalmával elvesznek, de a metaadatok biztonságban maradnak, azaz az SSD áramszünet után tovább üzemelhet, a NAND tábla nem sérül. A Vector 180-asok egyéb tulajdonságok tekintetében megegyeznek majd a Vector 150-esekkel. Az újdonságok 50 GB-nyi írásmennyiséget viselnek el napi szinten, valamint jár hozzájuk a már ismert 5 évnyi ShieldPlus garancia is, azaz a hibás meghajtót maga az OCZ cseréli teljesen újra, ha beüt a krach. Mivel a Vector 180-asok ugyanarra az SSD vezérlőre támaszkodnak és ugyanazt a firmware-t használják, mint a Vector 150-esek, így teljesítmény tekintetében nagyon hasonló szintet képviselnek majd.
Fotó: AnandTech
Sajnos a Barefoot 3-as platform továbbra sem támogatja az alacsony fogyasztású üzemmódokat, így az új meghajtók inkább az asztali számítógépekben találhatnak helyet maguknak. A hiányosságról maga a lapka tehet, javításához azonban a lapka átdolgozására lenne szükség, amit az OCZ mérnökei nem tartottak járható útnak – ehelyett inkább a következő generációs JetExpress vezérlő fejlesztésére költenek, illetve az ezzel kapcsolatos feladatokra csoportosítják az erőforrásokat is. A Vector 180-as sorozat tagjainak eredetileg a CES alkalmával kellett volna elrajtolniuk, ám az OCZ szakemberei úgy döntöttek, inkább alaposan letesztelik a termékeket, hogy megbizonyosodjanak róla, minden megfelelően működik. A megjelenés így néhány hetet csúszik majd, az árazás pedig a Vector 150-es meghajtókéhoz hasonló lesz – talán némi árcsökkenésre is számíthatunk, hála a költséghatékonyabb NAND Flash memóriachipek alkalmazásának. Az OCZ következő generációs SSD vezérlője nagyon komoly lesz A Vector 180-as SSD meghajtóknál talán sokkal fontosabb és érdekesebb, hogy készül az OCZ következő generációs SSD vezérlője, a már említett JetExpress. Ez a megoldás natív PCI Express 3.0 x4-es csatolót kínál, valamint rendelkezik NVME Express, illetve SATA/AHCI támogatással is. Az új vezérlő nagyon modern, így DevSleep, TCP Opal 2.0 és eDrive támogatást egyaránt kapott, sőt, még LDCP hibajavító algoritmus is dolgozik a fedélzetén. A TLC memóriachipeket is támogató vezérlő elég pici ahhoz, hogy M.2-es SSD kártyákon is alkalmazható legyen. Architektúra tekintetében a JetExpress ugyanúgy Aragon processzormagokra támaszkodik, mint a Barefoot 3, ám ezekből a CPU magokból sokkal több van – a jelenlegi információk szerint hét –, és mindegyiknek megvan a saját feladata. A chip több tápszigettel rendelkezik, így különböző részlegei igény szerint lekapcsolhatóak, ha éppen nincs rájuk szükség, ezáltal javul az energiahatékonyság. A DRAM vezérlő is elég masszívra sikeredett, ugyanis akár 32 GB-nyi (!) gyorsítótár megcímzésére is képes, így akár 10 TB-os SSD készítésére is van lehetőség – igaz, ez a lehetőség egyelőre csak elméleti, ugyanis a formátum és a fizikai korlátok miatt erre valójában nincs mód, de a vezérlő már most is megbirkózna a feladattal, ha elhárulnának az említett akadályok.
Fotó: AnandTech
Az OCZ a jelenlegi tervek alapján 2015 első felében kezdheti meg a JetExpress vezérlő szállítását, de ekkor még csak az üzleti felhasználók profitálhatnak az újdonságból, kliens oldalon majd csak az év második felében számíthatunk a debütálásra – valószínűleg akkor, amikor az Intel hódító útjára indítja a Skylake platformot, ami végre megfelelő PCIe és NVMe támogatást kínál. Szó esett az OCZ ECC motorjáról is, ami meglehetősen érdekesre sikeredett. Maga a vezérlő BCH és LDPC alapú hibajavítást egyaránt támogat, és extraként rögtön háromféle üzemmódot is kínál: nagy teljesítményűt, nagy strapabírásút és hibridet. A nagyteljesítményű mód gyakorlatilag BCH ECC támogatásra alapoz, ami ugyan kisebb overhead mellett üzemel, mint az LDPC, cserébe viszont nem olyan erős, ez pedig alacsonyabb strapabíróságot eredményez. A nagy strapabíróságra kihegyezett üzemmód már LDPC hibajavítást használ, ami háromszorosára növeli a strapabíróságot. A hibrid módnál első körben a BCH hibajavítás lép életbe, de a NAND Flash cellák öregedésével, ahogy egyre több hibajavításra lesz szükség, működésbe lép az LDPC, hogy javuljon a strapabíróság. Az ok, amiért az OCZ háromféle üzemmódot kínál, az, hogy az LDPC növeli a késleltetést, így bekapcsolásával csökken a teljesítmény, az üzleti felhasználók azonban az SSD élettartama során megjósolható, kvázi folyamatos teljesítmény-szintre vágynak – vagy legalábbis egy olyan üzemmódra, ami ezt megadja nekik. Ennek ellentéteként egyes megrendelők inkább a teljesítményt helyezik előtérbe a strapabírósággal szemben – ilyesmi leginkább az online tranzakciókat feldolgozó rendszereknél tapasztalható, ahol minél több tranzakció lebonyolítására kerül sor, annál több árbevétel keletkezik, így a profit is magasabb lehet. Emiatt az OCZ lehetőséget nyújt a vásárlók számára, hogy kiválasszák az igényeiknek legmegfelelőbb üzemmódot, azaz végül mindenki azt kapja, amit szeretne. Jön a szupergyors Z-Drive 6000 Az OCZ a JetExpress alapú meghajtó mellett a később érkező Z-Drive 6000-es modellt is bemutatta, ami az üzleti felhasználókat veszi célba, méghozzá NVMe támogatással. A 2,5 hüvelykes formátumú SSD meghajtó 15 milliméter magas lesz, fedélzetén pedig SFF-8639-es csatolófelületet helyeznek el, ami tulajdonképpen a SATA Express üzleti megfelelőjének tekinthető. A PCI Express 3.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodó újdonság ugyanazt a PMC vezérlőt kapja, amit a Samsung XS1715-ös modellje, de a firmware-t már az OCZ készíti.
Teljesítmény tekintetében meglehetősen impozáns értékekről beszélhetünk, ugyanis az újdonságok akár 3 GB/s-os folyamatos olvasási- és akár 2 GB/s-os folyamatos írási tempót kínálhatnak. Véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával 700 000, véletlenszerű írási feladatoknál pedig 175 000 I/O művelet elvégzésére is képesek egyetlen másodperc alatt. Az adattároló kapacitás egyelőre 3,2 TB-nál tetőzik, de az OCZ mérnökei biztosak benne, hogy képesek akár 6,4 TB-os meghajtó építésére is. Az OCZ jelenleg már szállítja a termék mintapéldányait az OEM partnerek számára, a sorozatgyártás pedig a következő hónapok során indulhat be.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. thedevelop...
2015.01.11. 23:27
Nemsemmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Crytek01
2015.01.12. 00:37
Bassszus ezek a másolási sebességek. 25MB/secnél nem láttam a gépemet gyorsabban másolni

Majd ha földi halandónak is elérhető lesz ilyen pci expresszes cuccot elfogadnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thedevelop... Cryte...
2015.01.12. 01:21
A földi halandók számára már elérhető SSD-n 390MBps-t is elérhetsz. Most próbáltam ki partíciók között ennyit tud a Samsung 840 EVO.
Egy 2GB-s fájlt 5mp alatt másolt le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jozef8
2015.01.12. 02:21
Azért a Z-Drive 6000-ből csinálhatnának mezei asztali verziót is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kajafun
2015.01.12. 02:38
OCZ = Teszkós szutyok!
Igen, az! Tapasztalat!
Ha fizetnék, akkor se vennék OCZ-t!
A leg gagyibb puruttya gyártó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Krityu Kajaf...
2015.01.12. 04:09
OCZ Agility 3 120 GB
Működési idő: 902 nap 16 óra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. patrik2991 Kajaf...
2015.01.12. 07:28
Már én is várom, ezeket a veszett gyors ssd-ket otthoni felhasználásra, főleg 10TB méretben, jó lenne már megszabadulni a kerregőktől, de van egy olyan sejtésem, hogy azért ez még arrébb van.

Látom te is akkora nagy ker. vagy, hogy már el tudod dönteni egy gyártóról, hogy mekkora retek. Hány OCZ ssd-d is volt? Csak mert nekem most 5 db-om van, már elég rég óta és száguldanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. randor88
2015.01.12. 09:40
OCZ-VERTEX4 (OCZ-A70Y8C54NG4688GT)

ID Attribute Description Threshold Value Worst Data Status
01 Raw Read Error Rate 0 5 0 5 OK: Always passes
03 Spinup Time 0 100 100 0 OK: Always passes
04 Start/Stop Count 0 100 100 0 OK: Always passes
05 Reallocated Sector Count 0 100 100 0 OK: Always passes
09 Power-On Hours Count 0 100 100 5733 OK: Always passes
0C Power Cycle Count 0 100 100 1298 OK: Always passes
E8 Total Count of Write Sectors 0 100 100 3851401924 OK: Always passes
E9 Remaining Drive Life 0 99 0 99 OK: Always passes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tofalvip
2015.01.12. 10:07
Érdemes lett volna megemlíteni, hogy mely konkurens termékek jobbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop... Krity...
2015.01.12. 11:44
Én mondjuk pár napja küldtem vissza egy Agility2 -est garanciáztatni, mert már megint bedöglött a vezérlője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 7alvoo
2015.01.12. 11:51
új ilindix vezérlő nincs?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 7alvoo
2015.01.12. 11:53
bocs, Indilinx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mtrx220
2015.01.12. 21:01
raid0-ba nem lehet kötn?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun thede...
2015.01.15. 07:56
Mákod van!
Lehet kapsz helyette normális corsair gt-t mint én is egy éve!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!