iPon Hírek

Sok hibát javított az Apple, mégis rengetegen bosszankodnak

Dátum | 2016. 12. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple macOS Sierra operációs rendszeréhez érkezett egy új frissítés, ami óriási jelentőséggel bír, ugyanis a gyártó ígérete szerint száműzi a képhibákat, amelyek jellemzően a 2016 végén bemutatott MacBook Pro noteszgépeknél jelentkeztek. Ezzel együtt sok egyéb hibajavítást is tartalmaz a frissítés, így sokan örülhetnének az érkezésének, a felhasználók azonban mégsem maradéktalanul elégedettek.
Mint ismeretes, az új MacBook Pro noteszgépek esetében az újdonsült tulajdonosok kifogásolják, hogy nincs igazán összhangban az Apple által ígért 10 órányi üzemidő a valós felhasználás alkalmával tapasztalt tényleges üzemidővel. Sokan 10 óra helyett csak 5-6 órányi akkumulátoros üzemidőt tudnak elérni normál felhasználás mellett, míg mások általános felhasználással még a 10 órás szintet is képesek átlépni – legalábbis a rendszer előrejelző algoritmusa szerint, ami az aktuális felhasználásból kiindulva, becsléssel állapítja meg, meddig bírja még az akkumulátor. Ez a módszer messze nem pontos, de így is sokan hagyatkoznak rá teljes elégedettséggel. Pontosabban csak hagyatkoztak, ugyanis a macOS Sierra 10.12.2-es frissítésének telepítés után ez a funkció eltűnik a süllyesztőben.
Ezt hiányolják sokan
Hogy mi a magyarázat? Az Apple szerint a modern hardverkomponensek olyan gyorsan és olyan sokszor váltogatják üzemállapotaikat, hogy nagyon nehéz ezt megfelelően lekövetni, így azt is nehéz korrekt módon megbecsülni, hogy az aktuális felhasználási mód alapján mennyi akkumulátoridő maradhat még a rendszerben. Ezért inkább eltüntették a „Time Remaining” funkciót, mert az általa kiírt adatok félrevezetőek lehetnek és összezavarhatják a felhasználókat. Ebben van is valami, az időzítés viszont nem túl szerencsés, hiszen ez éppen azután történik, hogy az új MacBook Pro noteszgépek akkumulátoridejét kritika érte. Persze a lépés nem szokatlan, hiszen az Apple szakemberei szeretik a jól áttekinthető, minimalista megoldásokat, ám ez a törekvés olykor-olykor a használhatóság és/vagy a felhasználói elégedettség rovására megy, hisz „butábbnak tűnik tőle a szoftver” – mint most is.
Fotó: 9to5mac
Akkumulátoridő ide vagy oda, a „Time Remaining” szolgáltatás mostantól a felhasználók szemei elől elrejtve, a háttérben működik tovább, így harmadik fél által készített programok segítségével újra vissza lehet hozni a sokak által igényelt funkciót. Remek megoldás lehet például a Coconut Battery beszerzése, ami ingyenes, de sok egyéb opció is van. Akár az Activity Monitor Energy fülének alján is megtekinthető mennyi akkumulátoros üzemidő van még hátra, ahogy az a fenti képen is látszik. Érdekes adalék egyébként, hogy sokan arról számoltak be, a frissítés telepítése után javult az akkumulátoros üzemidő, így nincs kizárva, hogy az Apple fejlesztői titokban némi optimalizációt is végrehajtottak, amelyek hosszabb akkumulátoridőt eredményeznek. Hogy valóban így van-e, azt majd csak akkor lehet kijelenteni, ha szélesebb körben is használni kezdik a macesek a friss szoftvert – néhány visszajelzés alapján még korai lenne állást foglalni az ügyben. A szóban forgó frissítés egyébként a Touch Barral ellátott MacBook Pro noteszgépekhez is kínál hibajavításokat, sőt, már a TouchBar tartalmáról is lehet screenshotot készíteni, ehhez csak a Grab appra vagy a Command-Shift-6 billentyűkombinációra van szükség. A frissítés lehetővé teszi, hogy a BootCamp segítségével ne csak Windows 10-es, hanem akár Windows 7-es vagy Windows 8.1-es operációs rendszert is telepíthessünk almás rendszerünkre. Szintén jó hír, hogy külső kijelző használatakor egyes felbontás-értékek eddig nem voltak elérhetőek, de a hiba már a múlté, most már rugalmasabban működik a rendszer.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. babem
2016.12.15. 16:45
Amúgy nektek, az ipon weboldal szerksztőinek senki sejelezte még azt a problémát, hogy az oldal Mac-gépről szinte olvashatatlan, mert dőlt betűkkel lelennek meg a cikkek. Valószínűleg egy olyan betütipus van beállítva amely a Mac gépeken alapból nincs és emiatt jön ez a fura dőlt betű.
Javíthatnátok már igazán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. scdlsc babem
2016.12.15. 19:30
A hiba a te készülékedben lehet. Nálam semmi probléma.

(Igaz El Capitan fut még a gépemen, de 10.x.2 alatt már nem vagyok hajlandó frissíteni évek óta. Most is várok még pár napot, hogy mennyire sikerült a frissítés, és majd után telepítek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. scdlsc babem
2016.12.15. 19:33
Amúgy nem igazán értek a webes dolgokhoz, de szerintem a legtöbb weboldalon látható betűtípusnak semmi köze nincs hozzá, hogy milyen font van a gépedre telepítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.15. 21:39
Például úgy hogy a weboldal beálllít egy betütipust a megjelenítéshez, a te böngésződ meg, (ha nincs feltelepítve az a betű) egy másik betütipussal jeleníti meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. babem
2016.12.15. 21:48
Amúgy meg akkor az összes 4 db Mac gépem szar évek óta, mert mindegyiken dőlt betűkkel jelenik meg az iPon.
A bal oldali Terméklista és még néhány helyen azért nem dőlt betű van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. scdlsc babem
2016.12.15. 23:00
A legtöbb helyen tudtommal webfontot használnak, aminek nincs köze hozzá, hogy mi van a gépedre telepíte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. scdlsc babem
2016.12.15. 23:02
Most direkt megnéztem Safarival is (amúgy Firefoxot használok), és nekem azzal is jól jelenik meg. Szerintem nálad lesz valami rosszul beállítva. Tűzfal mögül netezel? (És most nem a gépen található firewall-ra gondolok.)

+csekkoltam iPaden is és ott sem dőlt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester babem
2016.12.16. 08:54
Ahogy nézem az oldalt van egy FontAwesome Regular fontjuk amit az oldalról töltesz le amikor megnyitod (így még telepítve sem kell lennie).
Open Sans, letöltős meg nem letöltős verzióban (bebaszna ha a ájgépek nem támogatnák az ingyenes fontokat.), Arial, Georgia Bold Italic, Georgia italic, Segoe UI Symbol.

A képmentéseden látható szöveget pl kódban így látom: 'Open Sans', 'Segoe UI', Arial, sans-serif;..

Nézd át vannak ilyen betűtipusaid, és ha vannak akkor a hiba a te készülékedben van, ha nincsenek akkor is... Eddig nem volt olyan gép és böngésző ahol ne jelent volna meg jelen formájában az oldal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!