iPon Hírek

Sokan használnak elavult webböngészőt

Dátum | 2008. 07. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az ETH Zurich, a Google és az IBM együttműködésével készült felmérés meglehetősen érdekes adatokkal szolgál azzal kapcsolatban, hogy az egyes webböngészők esetében a felhasználók mennyire tartják naprakészen az általuk használt és kedvelt böngésző szoftvert. A felmérés eredménye igen vegyes: a készítők az Internet Explorer, a Firefox, a Safari és az Opera felhasználókról egyaránt készítettek statisztikát, az eredményeket az alábbi sorok tartalmazzák.

A felmérés szerint az internetezők 59,1%-a figyel oda a biztonságra, azaz ennyien frissítik folyamatosan az általuk használt webböngészőt, hogy az mindig a lehető legfrissebb és legbiztonságosabb legyen. A maradék, 40,9% folyamatosan elavult, frissítések nélküli böngészőt használ, ami sok veszélyt hordoz magában.

A webböngészők friss változataira a tanulmány szerint nehezen térnek át a felhasználók. A statisztikák alapján a Firefox felhasználók térnek át leghamarabb a szoftver új kiadásaira: a június végén készült felmérés szerint 92,2%-uk használta a Firefox 2-es változatának összes frissítést tartalmazó verzióit, ami igen jó arány. A felmérés után nem sokkal jelent meg a webböngésző legfrissebb, 3.0-s kiadása. Az Internet Explorer felhasználók esetében már sokkal rosszabb a helyzet, közülük ugyanis mindössze 52,5% tért át a 7.0-s változatra, a többiek a régebbi, elöregedett böngészőt használták.

A friss (zöld) és a frissítések nélküli (sárga) böngészőt használók arányai.
A tanulmány a négy nagy böngésző esetében készített egy összesítést, amely az elmúlt 18 hónap tapasztalatain alapul. Ez alapján a Firefox felhasználók 83,3%-a használ rendszeresen friss böngészőt, míg a Safari esetében ez az arány már csak 65,3%-os. Az Opera webböngészőjét a felhasználók 56,1%-a frissíti rendszeresen, míg az Internet Explorer felhasználók közül csak 47,6% törődik a rendszer biztonságával. Akik a biztonsági frissítéseket nem telepítik, azok a szakemberek szerint rendkívül nagy veszélyben vannak, ugyanis a réseket kihasználva különböző kártevők vagy akár hackerek is bejuthatnak az áldozat gépére.

Ehhez hasonló értesítési terület lenne a böngészőkben.
A dokumentum kitért arra is, hogy miként lehetne javítani a helyenként borzalmas arányokon. A tervek szerint minden webböngészőbe be kéne építeni egy értesítő szolgáltatást, amely tájékoztatja a felhasználót, hogy elavult szoftvert használ, illetve közli azt is, hogy hány fontos frissítés hiányzik a böngészőből. Ez a szakemberek szerint sokat javíthatna a helyzeten, de emellett a frissítések könnyű elérhetőségét és telepítését is biztosítani kell a felhasználók számára. A felmérés szerint, ha többen térnének át a szoftverek friss verzióira, azzal a weboldalfejlesztők munkáját is megkönnyítenék, ugyanis nem kéne nekik számos, elavult böngészőre optimalizálniuk a weblapokat, ami hatalmas munkát és rengeteg kompromisszumot jelent.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. bszoke88
2008.07.23. 01:01
ez ismét az emberek vakságát illetve nem-törődömségét bizonyítja. Senkinek sem jut eszébe, hogy a webprogramozóknak könyebb dolga lenne, hha egy egységes felületen dolgozhatnának, nem 4-en.

én ie7-et és operát használok. egy jó ideig 9.27-es opera volt fenn, aztán legutóbbi rendszertelepítés során raktam fel a 9.5-öt (asszem ez a legújabb), de mivel szinte semmi különbséget nem találtam, és a kedvenc bill. kombinációm megváltozott, visszaváltottam.

az automatikus frissétés szönyű, utálom az xp-ben is.
a másik, ahol utálom az az acrobat reader. ki se tudom kapcsolni. Nem baj, abból is leszedtem a legújabbat, így már legalább nem zaklat... habár a 4-es verzióval is meg lehet jeleníteni a legtöbb pdf-et szvsz.

az ie7-re nem jogtisztán tudtommal nem lehet upgrade-elni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alamos
2008.07.23. 07:32
Én még mindig szidom ezeket a webbogarászó pancsereket. IE7-et alapból nem használom böngészésre, nem kéne...
Opera naponta crash-el a 10 tab miatt... Valamelyik Flash képe behalasztja...
FireFox 3.0.1 meg nem bír ki 1 percet se, vagy ha egyszer 1 héten kibírja, akkor meg tapsolni lehet, mert max. adok neki még 30 másodpercet és magától kihal... Megnyitott site nélkül is.

Már épp azon gondolkodok mi volt az amit anno használtam és milyen is volt, csak a legtöbbel az a gond, hogy nem jól jeleníti meg a weboldalakat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.07.23. 19:36
A böngészőkben nincs hiba, általában a programozókban van, és az emberekben:
FF 3-ban van egy memókezelő, hogy kevesebb memót egyen: 8 gigát szerinted mikor címez meg, ha nem 32 bites? Nah és miért vágja ki a rendszer, ami befagyott???
Ugyanez ott van az Avermedia-nál is... 64 bites oprendszerre is ráteheted, csak a gyártó közölte, hogy tud róla hogy 4 giga és nagyobb memóval IRQ hibával kékeződik a Win, de nem érdekli...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!