iPon Hírek

Sokat esett a Samsung és az Apple piaci részesedése

Dátum | 2014. 07. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A táblagépek esetében már láthattuk, hogy milyen komoly változások történtek az elmúlt hónapok során, és hasonló a helyzet az okostelefonok piacán is. Az IDC mostani jelentése egészen más képet fest a toplistás gyártók körében, mint korábban, ráadásul látszólag már inkább a kisebb vállalatok diktálják a tempót. Az idei év második negyedévében ismét nőtt a mobilok piaca, azonban már kezd lassulni a növekedés tempója. Az első negyedévben még 28 %-ot meghaladó volt a gyarapodás éves szinten, most viszont már „mindössze” 23,1 százalékról beszélhetünk. Pontosan mennyi az annyi? Az elmúlt három hónapban egészen elképesztő méretet öltött ezeknek a gépezeteknek a forgalma; összesen 295,3 millió mobil talált új gazdára, és pillanatnyilag kizárólag okostelefonokról beszélünk. Ha marad nagyjából ez az ütem, akkor a következő ciklusban az adatok simán átlépik a 300 milliót, az ünnepi szezonban pedig megközelítőleg már 350 milliós eladásról beszélhetünk majd. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy hol van a hullámvasút csúcspontja, ám azt tisztán látni a növekedés mérséklődéséből, hogy már közeledik az a pont, ahonnan nem igazán fog érdemben tovább nőni a piac.
A nemrég zárult negyedévben egyértelműen a Samsung és az Apple voltak a legnagyobb vesztesek. A listavezetők egy évvel ezelőtt együtt még 45,3 százalékát birtokolták a komplett piacnak, most már azonban "csak" 27,1 % írható kettejük számlájára. A Samsung néhány hónapja még a vásárlók közel egyharmadát tudhatta magáénak, most viszont már csak a negyedét. 74,3 millió okostelefont adtak el ezúttal, ami persze még mindig döbbenetes mennyiség, viszont egy éve ez a szám még 77,3 volt, sőt mi több, az előző negyedévben kereken 85 millióról beszélhettünk. Ez már csak azért is nagyon rossz hír a Samsungnak, mert ebben már benne van a friss zászlóshajó, a Galaxy S5 rajtja is, ami a jelek szerint nem sokat segített. Az Apple arányaiban tekintve még ennél is nagyobbat bukott, ám hozzá kell tenni, hogy éves szinten a darabszám javult annak ellenére, hogy a virtuális tortából kihasított részük csökkent. Tavaly 31,2 millió iPhone-nal még be tudták zsebelni a piac 13 %-át, most viszont csak 11,9 százalék szerepel a nevük mellett 35,1 millió készüléket követően. A cupertinóiak azonban az első negyedévben még 43,7 millió mobilt adtak el, amihez mérten ez a mostani eredmény 19,6 százalékos (!) visszaesés. Hogy miért a visszaesés? Az elmúlt néhány évben Kína szépen lassan megtanult okostelefont gyártani, ezt pedig mostanra felismerték a vásárlók is. Elég csak megnézni a ranglista további alakulását. A dobogó harmadik fokára a Huawei állhatott fel, ráadásul egészen elképesztő hajrát követően. Pontosan nem tudni, hogy minek köszönhető a Huawei mostani kiemelkedő szereplése, de az biztos, hogy minden várakozást felülmúlt. Összesen 20,3 millió telefont tudott értékesíteni a gyártó úgy, hogy az előző negyedévben „csak” 13,7 volt a számlájára írható, egy évvel korábban pedig még ennél is kevesebb, mindössze 10,4 millió. Időközben persze befutott az Ascend P7, aminek az elődje (Ascend P6) a vállalat legsikeresebb terméke lett, és terjedni kezdett a 4G LTE Kínában, amiből a Huawei megintcsak sokat profitált. Kíváncsian várjuk, hogy ezt az iramot tudja-e tartani a Huawei, mert amennyiben igen, nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben megelőzi az Apple-t, és ezzel bekerül mindenki nagy riválisa, a Samsung mögé.
A dobogóról lecsúszva, a negyedik, valamint az ötödik helyen ezúttal is a Lenovo és LG Mobile párosa szerepel. Velük semmi különös nem történt az elmúlt hónapok során, nagyjából arányos növekedést produkálva tartották stabilan az első negyedév óta ezeket a pozíciókat. Az Lenovo 12,9 után most 15,8 millió készüléken tudott túladni, és ezzel szert tett a piac 5,4 százalékára. A gyártónak rengeteg okostelefonja fut jól keleten, és sokat exportálnak külföldre annak ellenére is, hogy hivatalosan nem forgalmaznak Kínán kívül csak 1-2 modellt. A következő igazán nagy dobásuk a Vibe Z2 Pro (K920) lesz, ami augusztus elején kerül majd a boltok polcaira. Az LG ezzel szemben már korábban bedobta a mélyvízbe a G2 méltó utódjául szolgáló G3-at. Ez viszont még nem igazán vette ki a részét a forgalomból, mivel a szóban forgó negyedévnek csak a végén állt rajthoz. Egy „ciklussal” korábban 12,3 millió okostelefonon tudott túladni a kisebbik dél-koreai vállalat, amire most 14,5 millióval licitáltak rá. Az IDC szokás szerint csak az első ötöst emelte ki külön, de érdemes egy pillantást vetni az egyéb értékesítésekre is. A sok kisebb gyártó is hozta a formáját, és nagyot léptek előre. 135,8 milliós példányszám mellett az értékesítések 45,8 százaléka írható ezeknek a gyártóknak a számlájára, míg korábban csak 40 % körül billegett ide-oda a mérleg nyelve negyedévről negyedévre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. gery84
2014.07.31. 21:12
A sony-t hiányolom az első 5-ből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. peti198706...
2014.08.01. 04:18
w810i megvettem bagóé 3negyedhavi éhbérért, elromlott megvonták másodjára a garit múkodik csak épp telefonálni nem lehet vele.. -Okos telefon? Az meg mi??+! Talán túl sok reklámot néztetek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hunmyke peti1...
2014.08.01. 09:09
Ha nem akarsz okost, és hasonlót akarsz használni, akkor ott a k750i, nálam jól bírta és mikor megvettem filléres cucc volt. Nem érdemes mindig megvenni a legdrágábbat szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2014.08.01. 15:20
El is hiszem, hogy csökkent a részesedésük. Az Apple már lassan egy évtizede nem gyártott valóban versenyképes telefont, a Samsung pedig nyomatja az FHD meg QHD 5-6"-os paneleket, aztán nincs mobil GPU ami elbírná azt.
Nem mondom, hogy a Huawei-nek vagy a Lenovo-nak nincsenek meg ezek az értelmetlen modelljei, de sokkal nagyobb a kínálatuk és olcsóbban adják ugyan azt a terméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr... mikej...
2014.08.01. 16:09
Az Apple egy évtizede még egyáltalán nem gyártott telefont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.01. 21:29
De az apple telefonon nem akad az operációs rendszer a legújabb asdfghjklHD kijezős csodákkal ellentétben, nameg nem fél évig támogatják, és még 2 generációval előbbi telefonon is megy minden ami a legújabbon... ja, és ehhez nem 3 giga ramot eszik 4magos 2 lassan 3ghz-s procival
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... axe
2014.08.01. 22:19
Ezt ne nekem mondd, első kézből tudom, milyen az operációs rendszerük és annak támogatása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zseko
2014.08.02. 09:34
Fog ez még tovább zuhanni is. Jelenleg elégedett vagyok az S4-el, így nem tervezem cserélni. Viszont ha cserélek, az jelenleg 80%-ban biztos, hogy kínai lesz. Több érv miatt is. Nincsenek kiirthatatlanul teleszemetelve 'hasznos' alkalmazásokkal mint a pl. Samsung, alapból rootolva lehet megvenni, ezáltal (többek között) tilthatóak az autorun futtatások, kétkártyásak, és ár/érték viszonyban nincsenek elszállva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster mikej...
2014.08.02. 22:35
Gondolom akkor még nem találkoztál kapacitív kijelzővel, gyorsulásmérővel és gyroscoppal egy telefonban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!