iPon Hírek

Sokat számít a PCMark 2005 tesztben a CPUID

Dátum | 2008. 08. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Intel Atom és a VIA Nano processzorainak tesztelése közben Joel Hruska érdekes összefüggést vett észre a PCMark 2005 és a processzorok CPUID-je (processzorazonosító) között. Korábban már hallhattunk olyan híreszteléseket, amelyek szerint a PCMark 2005-ös teszt eredményét rendkívül nagymértékben befolyásolja az adott processzor CPUID-je, ám most végre bizonyítékokra is sikerült szerte tenni a tesztprogram érdekes működésével kapcsolatban.


Az Intel és az AMD egyaránt lezárják a processzorok CPUID-jét, így azokat harmadik fél nem képes szerkeszteni, illetve átírni, ám a VIA esetében már egészen más a helyzet: a Nano CPUID-jét könnyedén lehet módosítani, a tesztelő ezt ki is próbálta. Amennyiben a Nano CPUID-jét Intel CPUID-re cserélték, az alkalmazásban a memória teljesítmény 47,4%-kal javult. A CPUID megváltoztatása mellett egyébként azért döntöttek a tesztelők, mert a Nano esetében minden teszt szépen, elfogadható eredménnyel futott le, ám a memória teszt nagyon gyenge képet festett a processzorról. Természetesen az AMD CPUID-jét is bevetették a Nano esetében, ekkor a memória teljesítmény 10%-kal lett magasabb. A tesztet minden esetben tiszta XP operációsrendszeren hajtották végre, az egyes fordulók között újraindították a rendszert, hogy minden a lehető leghitelesebb legyen.

A CPUID egyébként azért fontos a PCMARK 2005 esetében, mert ez alapján dönti el az alkalmazás, hogy milyen processzorral van dolga, így ennek megfelelően kapcsolja ki- vagy be a processzor optimalizációt. Az alkalmazás nem azt vizsgálja, hogy a processzor valójában milyen támogatásokkal bír, hanem a gyártó nevét keresi a CPUID-ban, majd ennek megfelelően használja a különböző optimalizációkat, illetve veszi igénybe a különböző támogatásokat.

Ez lehet az oka annak, hogy a Nano esetében hiába van SSE2 és SSE3 támogatás, a program a gyártó neve alapján az optimalizálatlan utat választja a teszteléshez, ezáltal a rendszer alacsonyabb pontszámot kap annál, mint amit optimalizáció mellet lenne képes elérni.

A PCMark 2005 felett már eljárt az idő, így egyre kevesebben és egyre kevesebb tesztben használják, de azért érdekes látni, hogy miként tesztel egy program. A PCMark 2005 utódja a PCMark Vantage, amely Windows XP-n már nem, csak és kizárólag Windows Vista operációsrendszeren indul el. Az XP-vel rendelkezp felhasználók számára a PCMark családból továbbra is a 2005-ös kiadás a legfrissebb elérhető alkalmazás és ez már nem is fog változni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. szabtam
2008.08.01. 21:01
jó példa, hogy manipulálnak minket, vevőket..... szép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. leviske
2008.08.01. 22:05
(Vendég_TomBoy1986_* @ 2008 Aug 1, 18:41) A Futuremarknak már nem az els? botránya. Ez a cég is kivégzésre kellene hogy kerüljön. Ennyire gerinctelen... ááá nem tudnám szépen kifejezni magam. Hogy roh*djon meg az összes sze*étl*da aki ott döntéshozó és szerepe van ezekben.

Valahol a MS is hibás...van olyan helyzetben, hogy jogosan begszabhassa, hogy milyen kódokat kell használni. A DX-el is tudott egy irányvonalat mutatni (Még ha a 10-esnél kicsit lazán szabtá meg az irányt.) :mellow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zotya
2008.08.01. 23:33
Miért vagytok felháborodva? Csak egy patch kellene hozzá, amivel rendesen kihasználná a proci utasításkészleteit és kész, nincs itt semmi sunyiság. 2005-ben a via-nak nem volt sse2/3-as procija. Ez a nano meg most jött ki, majdnem minden új utasításkészlet benne van, a program meg csak a régi via-kat ismeri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zotya
2008.08.02. 02:21
Én felfogtam, te viszont úgy látom kevésbé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.08.02. 09:05
ez lehet csalás. a többi ilyen progit is meg lehetne vizsgálni

ez lehet elavult verzió, használjanak újat

ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zotya
2008.08.02. 11:24
Hm, pedig én azt hittem, hogy a cpuid alapján alkalmazza az egyes utasításokat. Mintha a cikkben is erről lenne szó. És mivel nem ismeri fel ezt a procit rendesen, ezért ki se használja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zotya
2008.08.02. 13:19
Igen, nem így kellene, de mivel ez a progi csak így tudja, ezért elég lenne kiadni egy frissítést hozzá hogy felismerjen minden újabb procit. Nem értem miért lettem leugatva hogy nem fogtam fel a cikket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!