iPon Hírek

Sokérintéses technika az Apple-től

Dátum | 2008. 02. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A fejlődés nem áll meg - az Apple pedig, úgy tűnik, hamarosan egészen új értelmet ad a "megnyalja utána mind a tíz ujját" mondásnak, miután az egyik frissiben bejegyzett szabadalmuk szerint már akár a rendelkezésünkre álló teljes ujj-arzenált is bevethetjük az eljövendő termékeik vezérlésében.

A szabadalom szerzője Wayne Westerman, a vázlatában pedig az úgynevezett "standard érintőpad" (standard trackpad), "alap többérintés" (basic multitouch) és "fejlett többérintés" (advanced multitouch) konfigurációs lehetőségeit szemlélteti:


Az "alap többérintés" lehetőségével az Apple laptopjai már most is rendelkeznek (így pl. a kétujjas görgetés, forgatás és nagyítás lehetőségével), de a "fejlett többérintés" mindeddig nem bukkant fel egy termékükben sem.

A szabadalom egyebek mellett azt is leírja, hogyan lehet személyre szabni ezeket a fejlett gesztusokat - az Expose és a Dashboard esetében például egy négyujjas föl/le/jobbra/balra suhintó mozdulat használatával:


Fájlműveleteket (Új, Megnyitás, Mentés, Bezárás) intézhet az ember például a hüvelyk- és a mutatóujjával:


Hasonlóképp a szerkesztési parancsok (Kivág, Másol, Beilleszt, Visszavon, Mindent kijelöl, Tab és Mégsem) is kivitelezhetőek a hüvelyk- és két másik ujjunk használatával:


Állításuk szerint a technika ezen felül képes megkülönböztetni az egyes ujjkombinációkat is, ide értve az egymás melletti és az egymástól távoli ujjérintéseket is. Külön kiemelték a kisujj funkcióját, amivel ha oldalvást érintjük meg a felületet, úgy egy olyan egyéni mintát hozhatunk létre, amit fel lehet használni például hangerőszabályozásra, vagy épp a gép hibernálására.

Az elmúlt évek során számos, a többérintéses alkalmazásokkal kapcsolatos szabadalom fedte fel lépésről lépésre az Apple folyamatosan kibontakozó munkálatait a gesztusvezérlés terén; lassan, de biztosan haladtak a többérintéses interfész felé, amit aztán először az iPhone-ban, majd a MacBook Air-ben mutattak be, és amit a jövőben várhatóan az összes többi notebookjukra is kiterjesztenek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!