iPon Hírek

Solve for X: Bizonyított az antenna spray

Dátum | 2012. 02. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A cím elolvasás után bizonyára minden olvasó picit furcsán néz, pedig jól olvasták, ugyanis a Chamtech Enterprises olyan nanotechnológián alapuló sprayt fejlesztett ki, ami szinte bármiből antennát képes varázsolni, és be is mutatatták, hogy ténylegesen működik a dolog.

A vállalat vezérigazgatója a Google által megrendezett Solve for X konferencián mutatta be a Spray On Antenna névre hallgató találmányukat. Ez a rendezvény a globális problémák orvosolására szeretne megoldást találni. Sok apró újdonságnak adhat egy nagy lökést a fejlődés útján a rendezvény, hiszen ezek általában kevés tőkéből születnek, de egy bemutató után szponzorokra, megrendelőkre találhatnak. 

A Chamtech Enterprises is egyike volt ezeknek a cégeknek, de mára az amerikai hadsereg lett a legnagyobb támogatójuk, ami nem is csoda, hiszen számukra jó lehetőség lenne a komoly infrastruktúrákat nélkülöző területeken a stabil kapcsolatteremtés lehetősége. Anthony Sutera több alkalmazási lehetőséget is megmutatott és ezek eredményéről felületesen ugyan, de be is számolt. Sajnos arra azért számítani lehetett, hogy a technológiai hátterét nem fogja elárulni a spraynek és az alkalmazásának, hiszen a konkurencia nagyban megnehezítené a fejlesztéseket. A nanotechnológiás antenna spray használatával, egy fa segítségével több mint 20 kilométeres távolságba sikerült jeleket sugározni, mégpedig úgy, hogy a fa törzsére permetezték a csodaszert. Egy másik esetben egy mezei RFID chipet vontak be vele, ezt követően az apró azonosítóáramkör 1,5 méter helyett akár 213 méterről is érzékelhetővé vált, ez egy nagyon komoly eredmény, mivel ezeknek a chipeknek a kis hatótávolságából fakad az egyik legnagyobb hiányosságuk.
 


Rhett Spencer a fejlesztési igazgató beszélt a számunkra legfontosabb felhasználási területről, a mobiltelefonokról. Állítása szerint több tucat készülék megvizsgálását követően átlagosan 10 százalékkal sikerült növelni az eszközök hatékonyságát. Egy iPhone 4 esetében például 20 dB-lel emelkedett a jelerőség a Spray On Antenna alkalmazását követően, ami csaknem 40 százalékot jelentett.

Az első lehetséges megrendelőkkel már túl vannak a tárgyalásokon Sutera elmondása alapján, bár a technológiában rejlő lehetőségeket figyelembe véve ez abszolút nem meglepő. Sajnos azt nem tudni, hogy milyen formán, és mikor jelenhet meg kereskedelmi forgalomban, valamint hogy egyáltalán mekkora költségről van szó egy flakon antennánál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. homeware
2012.02.17. 18:41
"...de mára az amerikai hadsereg lett a legnagyobb támogatójuk..."
Miért nem lepődök meg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DemonDani
2012.02.17. 18:49
@homeware

sajnos itt is a vége a dolognak... konzumer piacot vissza is veti pár évre akkor is ha 99 cent egy doboz spray amugy...

persze mentek a nagy szavak hogy szeretnék elterjeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. freyr
2012.02.17. 19:18
Ennek már ma nagy hasznát vehetnénk... kár hogy a US hadsereg ráült a következő 5-15 évre.
Vajon ezért nem találkozunk a kor elvárásainak megfelelő akkukkal, csak azt be sem jelentik? Nem lepődnék meg rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mikej95
2012.02.17. 19:30
Akkuk azért nincsenek, mivel a sav alapúaknak nagyon limitált az 'életciklusa' és egy növekvésre épülő gazdaságban muszáj romlandó dolgokat árulni, árultatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. freyr
2012.02.17. 19:35
Nem értettem miért nem engedte módosítani a hsz-em..
Szóval ahogy nézem máshol, 10-ből 9 szerint kamu az egész. Jó lenne mondjuk, ha leellenőrizhető lenne, de amíg csak arra tudnak hivatkozni egyesek, hogy középiskolai fizika tananyaggal nem vág egybe, addig még van esély arra, hogy nem egy átverésről olvashattunk és láthattunk a videón. Abban mondjuk igazuk van, hogy egy demonstráció elfért volna az előadásban.. ami tényleg gyenge volt.

@mikej95: a sav alapúság csak a mostaniaknak követelménye, egy új generáció egész másképp fog felépülni és áramot tárolni. A többire majd a fizikusok rájönnek, ha az amerikai hadsereg számára még nem tették volna meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabest
2012.02.18. 02:37
Horst Fuchs ajánlásával!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani
2012.02.18. 11:16
@gabest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2012.02.20. 13:29
"Egy iPhone 4 esetében például 20 dB-lel emelkedett a jelerőség a Spray On Antenna alkalmazását követően, ami csaknem 40 százalékot jelentett."

Ez így eléggé homályos, s akkor még finoman fogalmaztam. 20dB jelszintnövekedés (feszültség) 10-szeres növekedésnek felel meg (ami 100-szoros teljesítmény, azért 20dB). A 40%-os jelszintnövekedés kb. 3dB-nek felel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!