iPon Hírek

Sony: A Blu-ray-nél nincs tovább?

Dátum | 2008. 09. 04.
Szerző | Freeman07
Csoport | MULTIMÉDIA

A Sony szerint könnyen megeshet, hogy a Blu-ray lesz a végső optikai formátum.

"Az optikai lemezek legvégső formátuma a Blu-ray. Nincs rövidebb lézerünk." - közölte Taka Miyama, a Sony európai termékstratégiai menedzsere. "Nem tudom milyen technológiát fogunk a jövőben használni, de ha lézerekkel és optikai lemezekkel foglalkozunk, akkor ez a legvégső formátum."

A Blu-ray lemezek nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint amennyit egy mai modern film igényel. Az 50 GB-nyi tárolóhelyre a stúdiók akár 1920x1080-as felbontású filmet és további tartalmakat tudnak elhelyezni. Azonban a vásárlók és a stúdiók igényei megnövekedhetnek: több interaktív szolgáltatást és akár térhatású jeleneteket is szeretnének a korongon találni. Ehhez azonban már nagyobb tárhelyre lesz szükség.


Mindezeken felül néhány vállalat már kísérletezik az úgynevezett Super Hi-Vision technológiával, ami akár 7680x4320 pixeles képfelbontást képes megjeleníteni. Ehhez már nemcsak nagyobb kapacitás, hanem gyorsabb meghajtó és korong is szükséges.

Úgy látszik a Sony optimista a Blu-ray jövőjét illetően, főleg azután, hogy a Pioneer és a TDK is keményen dolgozik nagyobb kapacitású Blu-ray lemezek megalkotásán, amik még ugyanarra a szabványra épülnek. Így elég hosszú életű lehet a kék színű korong.

"Láttam már 400 GB kapacitású prototípusokat is. Az már majdnem fél terrabájt. Ha a full HD szabvány kétszeresének megfelelő filmet szeretnénk eltárolni, akkor is elégnek kell lennie a Blu-raynek. Ha pedig elég, akkor nincs szükség a további fejlesztésekre." - nyilatkozta Eric Kingdon, a Sony technikai tanácsadója.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2008.09.04. 10:13
Mondjuk szvsz inkább az online tartalmak fogják megölni a jövő fizikai adathordozóit filmeknél. Egyébként meg szükség lesz rájuk, előbb utóbb csak elkészül a holografikus tároló pl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hartmy
2008.09.04. 11:19
bigyibogyo: Ha alkalmad nyílik rá ne hagyd ki. Többé mást se akarsz majd nézni csak Full HD-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balo-soft
2008.09.04. 16:35
"Ha pedig elég, akkor nincs szükség a további fejlesztésekre."

a számológépnél sem álltak meg, h mst már tják az alapműveleteket minek továbbfejleszteni... utálom az ilyen hozzáállást. naná, h nekik jó lenne, ha nem fejlődne tovább, hiszen akkor ők kapnák a licenszdijakat a studioktol...

amugy most ezt nem azért irtam mert annyira dijazom az optikai lemezeket, eleve hulyeségnek tartom ebben a formában. túl sérülékeny és nem vmi hosszú életű. szerintem be kéne tokozni minimum, mint ahogy a sci-fikben láttuk anno
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!