iPon Hírek

Sony: az e-könyv "hamar" legyűri a simát

Dátum | 2010. 06. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Bátor előrejelzésbe bocsátkozott Steve Haber, a Sony digitális olvasás részlegének vezetője; meglátása szerint ugyanis népszerűség és keresettség tekintetében az e-könyvek legfeljebb öt éven belül maguk mögé fogják utasítani hagyományos, nyomtatott társaikat.

Három évvel ezelőtt tíz évben határozta meg ezt az időtartamot, ám azt a becslést most már határozottan pesszimistának véli; mint mondta, minden jel arra mutat, hogy erre már kevesebb idő is elég lesz. Elvégre a széles nyilvánosság már megismerte és elfogadta, az e-könyveket innentől pedig Haber már egyenesnek látja az utat a nyomtatás feletti diadalig.

Rámutatott arra is, hogy a kiadók csak azért félnek és idegenkednek annyira az új médiumtól, mert annak felbukkanásáig a papírnak és a nyomtatásnak évszázadok óta nem akadt soha egyetlen vetélytársa sem - míg például a zene- és a filmipar már jóval korábban szembe kényszerült nézni az alternatív médiumokkal (és bár ők is sokat morgolódnak mind a mai napig, azon a kezdeti sokkon már  legtöbben régen túl vannak, amin sok kiadó még mindig nem tudott túllépni).

Bár a Sony egyelőre leginkább a dedikált készülékekre összpontosít, mint amilyen például a Reader, Haber szerint a többcélú eszközök is beválhatnak. Elmondása szerint például a Sony már egy ideje tanulmányozza az iPad-tulajdonosok szokásait, és ebből egyebek mellett azt is megtudták, hogy legalábbis az USA-ban nagyjából minden 10-ik iPad-et olvasási célra vásárolták. Konkrét terveket azonban nem közölt arra vonatkozólag, hogy már most is vannak-e ilyesféle elképzeléseik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. prohlep
2010.06.04. 21:35
"Haber szerint a többcélú eszközök is beválhatnak."

Habar, ha jol tudom, akkor ezt ugy kell csinalni, hogy eloszor a legizgatottabb vevoknek eladni az egy-celu eszkozoket, es utana csak szep lassan, ahogy a marketingesek jonak latjak, csak szep lassan engedni az integralast.

Igy az emberek tobb keszulek megvasarlasara es leselejtezesere kenyszerithetok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pckpa
2010.06.05. 10:09
Remélem nem lesz igaza. Egy hagyományos könyvnek van illata, meg lehet tapogatni, teljesen más élményt nyújt az olvasása mint az e-book-nak. Mellesleg ott a tudat hogy megvettem egy könyvet, felrakhatom a polcra. Persze látom a tablet PC előnyeit is olvasásnál, de ne szorítsa már ki a hagyományos nyomtatást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2010.06.06. 01:39
Nem tudom de szerintem a hosszú ideig tartó olvasás kellemesebb és természetesebb ha papírról történik. Nekem 10 perc után már káprázna tőle a szemem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!