iPon Hírek

Sony: Készülnek a csatára

Dátum | 2013. 08. 01.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A Sony legfrissebb pénzügyi jelentése szerint estek a PS3, PS2 és PSP eladások a június 30-ával zárult gazdasági negyedévben, a tavalyi év ugyanezen periódusához képest. Ez persze nem meglepő, hiszen karácsony előtt a boltokba kerül az következő generációs konzol, vagyis a PS4. PlayStation 3-ból és PS2-ből 1,1 milliót adtak el a tavalyi 2,8-cal szemben. A Vita és PSP mindössze 0,6 milliót ért el a tavalyi 1,4-hez képest. Ezt kompenzálandó jól teljesítettek szoftver fronton. Ebben nagy segítségükre volt az idei év egyik sikerjátéka, a The Last of Us. A tavalyi 43 millió eladott szoftver után, idén nem kevesebb, mint 64 milliót adtak el ebben a negyedévben. Ezzel együtt a Sony játékszegmensének eredményei nem sokat mozdultak évről évre, 1,2 milliárd dollárt termeltek. Ettől viszont még veszteséges maradt a PlayStation üzletág, 149 millió dollár mínusszal zártak, ami nem csak a csökkent hardvereladások, de a jelentős mértékű K&F költségek miatt is van. A cég nagy sikereket ért el az idei E3-on, így most számukra nagyon sok múlik a PS4 fogadtatásán, a várakozásaik is ezt tükrözik. A jelen generációt sem hanyagolják viszont, a szeptember 30-ával záruló negyedévben jelentős növekedést várnak a játék szegmensben, amiből akár arra is következtethetünk, hogy csökkenteni készülnek a PS3 árát! Hamarosan itt a Gamescom, amely remek alkalom lenne egy ilyen bejelentésre. Minden részleget összevetve a Sony (nem csak a játék részleg) jó negyedévet zár, a tavalyi 2,5 milliárd dolláros veszteség után most 35 milliós profitot realizált.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. DogTheDog
2013.08.01. 15:44
Sok meglepot nem latok abban,hogy a Japok talpra allitanak egy ekkora doglodo ceget.Itt Europaban vagy az Amcsiknal erre esely sem lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.08.01. 16:37
A Last Of Us kijöhetett volna PC-re is. 1 eladásuk biztosan lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. AxoPy
2013.08.01. 18:03
ha a last of us kijött volna pc-re, és a portolás nem egy olcsó elkapkodott kalap f*s lett volna, tehát pc-n is irányítható, stb, akkor megduplázta volna az eladásait. számomra abszolút érthetetlen hogy egy ekkora sikerű játék hogy lehet konzol exkluzív, magukat fosztották meg gyakorlatilag egy igencsak szép +bevételtől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HUFEUR
2013.08.01. 18:37
AxoPy:

Megduplázta volna? Ne viccelj. Pontos számokat nem tudok, de úgy tudom 3-4 milliót rekord idő alatt eladtak, a legnagyobb PC játékokból kb hatod annyit tudnak PC-re eladni, mint a két konzolra összesen. Persze az az 1-2 millió darab sem rossz, pláne, hogy akkor már csak portolni kell, de akkor is a duplázástól még messze van.

És nem értem miért érthetetlen számodra, hogy PS3 exkluzív játékot dob piacra egy Sony tulajdonában lévő stúdió.

Cikkel kapcsolatban: "Ettől viszont még veszteséges maradt a PlayStation üzletág".
Nem úgy volt, hogy a Playstation kb a Sony egyetlen részlege, ami nyereséges?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6...
2013.08.01. 18:41
A konzol hw eladás mindig is veszteséges volt, a ciklus végén is max nullára jön ki. Itt a software az üzlet, és abból szedik be, ami a hw-n elmaradt.

A last of us témára meg annyi mondanék, hogy ha kijött volna pcre, és előre tudni lehet, hogy megjelenik, akkor szerintem sokkal kevesebbet adtak volna el. Nem egy fejlesztő lenyilatkozta, hogy azért gyártanak konzolra, mert ha kijön pcre, akkor sokkal kevesebben veszik. 2.8 millió példányt adtak el eddig, és még nagyon új. PC-n ekkora számokat kevesen tudnak produkálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Magrathea
2013.08.01. 19:15
A PlayStation üzletágban már benne vannak a szoftverek is, nem csak a hardver. Sajnos a 2012-es Q1-ben sem volt nekik valami fényes az eredményük, akkor 45 millió dolláros veszteséggel zártak. Ez a gyenge hardver és szoftvereladások és a Vita alulteljesítése miatt volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2013.08.01. 21:24
CyberPunk666:

Nem csak a hardver eladásokra gondoltam, hanem szoftverrel és mindennel együtt. Egyébként a PS3 gyártási költsége már 1+ éve megtérült, szóval igazából a hardver eladásokból is már csak a pénz folyik be nekik, ezért is lepődtem meg kicsit, hogy a PS ág is veszteséges, jó ideje abban a hitben éltem, hogy nyereséges (még ha nem is milliárdos profitokat hoz, de pluszba van).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6...
2013.08.02. 08:12
A konzol üzletág mindig ilyen volt, itt nem lehet negyedévekben vagy éves ciklusokban gondolkozni, csakis egy adott konzol teljes életciklusában lehet nyereségről-veszteségről beszélni.

A ps4 megjelenésekor, amikor a sokat megveszik, szerintem szerényebb lesz, mint a következő, amikor a sok software kezd fogyni, mert megunták az első kör játékot, amit a géphez kaptak.

Amúgy lehet már nyereséges a hw gyártás is, de nem csak a gyártási költség csökken, ma már a gép is sokkal olcsóbb, mint amikor megjelent, és ugye még inflálódott is a pénz.

Ez itt már inkább a részesedésről szól a piacon, aminek nagy hatása lehet a következő generációra. Akinek bejött a kinect és az xbox azok közül sokan arra frissítenek és fordítva. A többség nem IT fórumot búj, hanem a saját eddigi tapasztalataira hagyatkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!