iPon Hírek

Sony: Megérkezett az Xperia SP és az L

Dátum | 2013. 03. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Xperia termékcsalád egyszerre két új taggal bővült. A készülékek debütálása hivatalosan nem volt előre bejelentve, de több pletyka is szárnyra kapott az érkezésükkel kapcsolatban az elmúlt néhány hétben. Ettől függetlenül a specifikációik homályosak voltak és az árazással kapcsolatosan sem tudhattunk semmit, de most kitisztult a kép.

Az Xperia SP és az Xperia L árban viszonylag közel állnak majd egymáshoz, de a készülékek között nem sok közös tulajdonságot fedezhetünk fel. Először nézzük talán, mik is a közös nevezők: Az Xpiera L és az Xperia SP hasonló színvilággal fog a boltokba kerülni, a megszokott fekete és fehér ház mellett a vörös lesz kiválasztható. Mindkét okostelefonon az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszer fog dolgozni a Sony egyedileg átalakított felhasználói felületével. Továbbá a tulajdonságok közé tekintve ugyanazt az Exmor RS, 8 megapixeles, HDR felvételek készítésére képes kamerát üdvözölhetjük és éppen annyi, 8 GB microSD-vel bővíthető tárhelye van mind a két félnek. Az Xperia L egy 854 x 480 képpontos (FWVGA) felbontású, 4,3 hüvelykes előlapi panelt kapott, ami ISP technológiával és a Bravia Engine képjavító rendszerrel igyekszik megfelelni az igényeknek. A panelt karcálló üveg mögé rejtették, de a Sony nem tett említést Gorilla Glassról vagy egyéb különlegességről. A videóhívásaink bonyolításáért egy VGA kamera felel majd, míg ha 720p HD videókat szeretnénk csinálni, a főkamerához kell nyúlni. Valamint az előlapnál maradva, felfedezhetünk egy állapotjelző LED-et is, ami sokak örömére különböző árnyalatokban villanhat fel az esemény függvényében, melyről értesíteni szeretne minket.
A borítás alatt egy Qualcomm MSM8230 chip dolgozik, ami a két 1 GHz-es órajelű Krait maggal és az Adreno 305 grafikus processzorral biztosan megfelelő teljesítményt fog nyújtani. Ehhez kapcsolódik még 1 GB-nyi rendszermemória, így ebből fakadóan sem lehetnek problémáink. A kapcsolati képességei között 3G HSDPA modememet, 802.11 b/g/n Wi-Fi-t, Bluetooth modult, GPS vevőt és NFC lapkát is találunk. Az 1900 mAh-s telepből táplálkozó eszköz valószínűleg alapból is jól bírja majd, de STAMINA módban még tovább húzhatja egyetlen feltöltést követően. A Xperia SP némi felárért jóval komolyabb központi egységet és nagyobb megjelenítőt hoz. Ennek a központjában már egy MSM8960T dolgozik, amely szintén a Qualcomm mérnökeinek keze munkáját dicséri, csak a Krait magok párosa itt már 1,7 GHz-en pörög és az IGP szerepét is az izmosabb Adreno 320 tölti be. A SoC 1 GB-os operatív memória társaságát élvezi majd. A kijelzője 4,6 colos képátlóval és immáron 720p HD felbontással operál, továbbá a Bravia Engine 2 eljárást is megkapta a tökéletesség érdekében.
Előre egy VGA képek közvetítésére alkalmas kamera került, míg a hátlapi megoldás 1080p-s videókat lesz képes rögzíteni. A meglehetősen nehéz, 155 grammos Xperia SP-t egy 2370 mAh-s akkumulátor tartja életben, valószínűleg egészen sokáig, és itt is lehetőség van STAMINA módba kapcsolni, hiszen ez a Sony szoftveres sajátossága. LTE hálózatokon így közel 19 órányi beszélgetésre nyílik lehetőségünk, ami eléggé lenyűgöző. A 4G modemen felül van GLONASS műholdakkal szót értő GPS vevő, MHL támogatás a microUSB-n keresztül, NFC chip, Bluetooth és persze WLAN is. A Sony Xperia SP lesz tehát a drágábbik modell, ezért cserébe a vállalt 420 eurót fog kérni. Ezzel szemben az Xperia L ajánlott kiskereskedelmi ára 299 euró körül alakulhat majd. A mobiltelefonok megjelenésére pontos dátumot még nem tűztek ki, mindössze az év második negyedévét jelölték meg; reményeink szerint még tavasszal befuthatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. asdsa
2013.03.19. 18:11
Vagány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AnDRash
2013.03.19. 21:36
Mind2 kapott alsó led világítást ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2013.03.20. 21:39
Xperia SP itthon nem a legjobb névválasztás.
Egyébként tetszik mindkettő, jó a design, hardveresen is egész jó mindkettő, de hogy Xperia L miért egy ekkora felbontású kijelzőt kapott azt nem értem. Még az Xperia P-nek is nagyobb a felbontása, pedig hardveresen is gyengébb, ráadásul még a kijelzője is kisebb. qHD-t azért az L is kaphatott volna, 720p meg még jobb lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!