iPon Hírek

Sony QX1 és QX30 - cserélhető objektívek és ultrazoom okostelefonon

Dátum | 2014. 09. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A japán vállalat Berlinben bemutatta a mobilra csatolható kameraegységeinek új generációját. A Sony friss termékei között ezúttal egyszerű lesz választania a jövendőbeli vásárlóknak, ugyanis mindkettő egészen más felhasználói típusokat fog célba venni.
Balra a QX30, jobbra pedig a QX1 egy E PZ 16-50 mm-es lencsével.
Az okostelefonok hátlapjára csatlakoztatható kamerák először tavaly szeptemberben jelentek meg a Sony kínálatában. A Sony QX sorozata sokak elismerését vívta ki a debütálást követően, de egyébként nem igazán lehetett hallani arról, hogy miként alakul a sorsa a QX10 és a QX100 párosának. A jelek szerint ahhoz azonban kellő sikert értek el, hogy érdemes legyen további fejlesztésekkel előállni. Most, éppen egy évvel később, megérkezett a felmentősereg a második generáció alakjában testet öltve. A Sony QX széria friss tagjai a haladó fotósok és a lelkes amatőrök igényeit elégítenék ki. A QX1 már egy igazán komoly, valóban jó képminőséggel operáló megoldás lesz. Minőségi objektívek csatlakoztathatóak majd hozzá, és nagyméretű szenzornak ad otthont. Ezzel szemben a QX30 esetében az alapból hatalmas zoomátfogó lesz az, ami elnyerheti az érdeklődők tetszését. Sony ILCE-QX1 A Sony a QX1-gyel a QX100 modellt fogja nyugdíjba küldeni, de a két termék között alapvető eltérésék vannak, nem csak a specifikációt polírozták ki egy kicsit. Míg a QX100 a minőségibb kompakt fényképezőgépektől "lopta" anno a képességeit, addig a QX1 igazából már a cserélhető objektíves MILC (Mirrorless Interchangeable-Lens Camera) gépekhez hasonló vonásokkal rendelkezik, tehát más kategóriát jelent.
Az újdonság alapját a Sony Alpha 5000 platformban található alkotóelemek adják. Ennek megfelelően a kamera lelke egy 20,4 (effektív 20,1) megapixeles, 3:2-es oldalarányú, APS-C formátumú képérzékelő, ami egészen pontosan 23,2 x 15,4 milliméteres felülettel rendelkezik. A QX1 megkapta a Sony Bionz X képfeldolgozót, az autofókusza pedig kontraszt alapú és 25 érzékelési ponttal operál. A készülék zárideje előválasztható lesz 1/4000-től indulva egészen 30 másodpercig, ami esti felvételek esetében jön majd jól. A vakuszinkron mindössze 1/160 mp, ennél rövidebb záridő tehát nem állítható majd be a villanó használata mellett. Többféle fotózási üzemmódot fog kínálni a QX1: egy exponálás, sorozatkép, gyors sorozat (ilyenkor nem fókuszál újra - 10 kép/mp), és időzítő (2 vagy 10 mp). Az elkészült fényképek JPEG, valamint igény szerint RAW formátumban kerülnek mentésre. Videófelvételek 1080p-s felbontáson rögzíthetőek vele. A kapcsolatteremtéshez NFC chipet használ, az adatkommunikáció viszont már Wi-Fi-n zajlik, mert ehhez a lehető legnagyobb sávszélesség szükséges. Egyetlen feltöltéssel kb. 440 kép készíthető vele.
Ahogy arról már volt szó, ez cserélhető objektíves, így alapból semmi nincs rajta, viszont tetszőleges E bajonettes lencserendszert lehet hozzá csatlakoztatni. Vásárolható mellé széles látószögű objektív, nagy fényerejű fixlencse, de persze akár zoomos rendszer is. Sőt mi több, egy átalakítóval a Sony teljes objektívkínálatából lehet majd válogatni. Csak a pénztárca szabhat határt, az viszont elég szigorúan, mert ezen termékek egyike sem nevezhető olcsónak. Azok számára viszont kézenfekvő lehet ez a kiegészítő, akiknek vannak már ilyen lencséik. Az egység magában 158g, de a mobilos konzollal már 216 grammot nyom, tehát ennyi plusz terhet jelent adott esetben telefonon. Legalábbis alapból, merthogy itt még erre jönnek a különböző üvegek, amik ráadásul mind más-más tömegűek.
A Sony ILCE-QX1 alapáron 400 dollárt fog kóstálni, az E-Mount optikákért azonban 250-1200 dollárt is elkérnek attól függően, hogy éppen melyik példányra tart igényt a vásárló. Érdemes lesz a "kit" objektíves csomagot választani egyébként, ilyenkor ugyanis 450 dollárért még egy 300 dollár értékű Sony E PZ 16-50 mm is a csomag részét képezi a QX1 mellett. Sony DSC-QX30
A QX30 minden bizonnyal a Sony QX10 méltó utódjává szeretne válni, és ez a triplájára növekedett zoomátfogás mellett nem is lesz nehéz feladat. A Sony QX30 neve egész egyszerűen arra világít rá, hogy 30-szoros nagyítás (24-720 mm) érhető el vele, ami egészen lenyűgöző eredmény, a Sony ClearImage technológiával pedig ez még meg is duplázható (!). Ezáltal legyen szinte bármilyen távol a kifigyelt tárgy a felhasználó látóterében, rá lehet majd annyira közelíteni, hogy tisztán kivehető legyen az elkészült képen. Természetesen nem feledkeztek meg a tervezők az optikai képstabilizátorról sem, ilyen nagy gyújtótáv esetében ugyanis már egy látszólag stabil állványon sem lehet teljesen lefixálni a kamerát (illetve esetünkben a telefont). Ekkora zoom persze csak egy kisebb méretű szenzor mellett érhető el ennyire kompakt méretben, így itt is ez a helyzet. A QX30 belsejében egy 1/2.3 hüvelykes (6,16 x 4,62 mm) Exmor R BSI-CMOS érzékelő lakik, ami 21,1 (effektív 20,4) megapixeles felbontással lett ellátva.
Akárcsak a QX1, ez is megkapta a Bionz X processzort, így a sebesség tekintetében (gyors sorozat módban - 10 kép/mp) ez is hasonló képességekkel rendelkezik, mint a fenti társa. A fotók kizárólag JPEG formátumban mentődnek a QX30-cal. A záridőt itt is meg lehet majd adni kézzel, ilyenkor 1/1600-tól egészen 30 mp-ig el lehet menni, automata módban viszont csak 4 mp-et állíthat be maximum a gép. Kiválasztható az ISO is, itt ISO 80-as és 3200-as értékek között lehet fokozatosan léptetni, de kiterjesztve még 12800-as érzékenységi érték is megadható. Mozgóképfelvételeket Full HD-ben tud majd készíteni, ráadásul akár 60 FPS-sel is teheti mindezt – 28 Mbps-os sávszélességű anyagok születnek ilyenkor. A kapcsolati képességek tekintetében ugyanúgy működik, mint a QX1 és a korábbi modellek, tehát az NFC chip felel a kapcsolat felállításáért, ezt követően pedig már minden a Wi-Fi-n történik. A QX30 valamelyest könnyebb a gyári adat szerint, mint a "csúcsmodell", cakk-pakk 193 grammot nyom. Ráadásul ne feledjük, hogy a másiknál a tömegben még az objektív nincs benne, tehát az eltérés valójában sokkal komolyabb.
A Sony DSC-QX30 350 dolláros áron kerül majd kereskedelmi forgalomba. És vélhetően minden régióban megvásárolható lesz, ahová az elődök eljutottak, így például hazákban is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!