iPon Hírek

Sony Vaio X Slim: könnyű, vékony, sokáig bírja

Dátum | 2009. 09. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Sony illetékesei a Berlinben megrendezésre kerülő IFA 2009 névre keresztelt show alkalmával mutatták be a vállalat legfrissebb ultra hordozható noteszgépét, amely a Sony Vaio X Slim típusjelzést viseli. A stílusos újdonság nem csak extra vékony szénszálas házával, hanem rendkívüli üzemidejével is hódítani fog majd a piacon: a gyártó egyenesen azt állítja, hogy a termék  minden eddiginél magasabbra helyezi majd a lécet a hosszú üzemidővel büszkélkedő noteszgépek között.


A mindössze fél hüvelyknyi vastag gép súlya másfél font, azaz átszámítva 0,69 Kg, így az újdonság rendkívül könnyűnek mondható, de az anyagfelhasználás ismeretében ez egyáltalán nem meglepő. A bemutatón látható noteszgépben Atom processzor volt jelen, 2 GB-nyi rendszermemória és egy 31 Wh-ás akkumulátor társaságában. A Sony illetékesei szerint az Atom processzor nem tekinthető végleges megoldásnak, azt csak a prototípusok teszteléséhez használják és nagyon messze áll az eredetileg tervezett processzoroktól. Ez a kijelentés arra enged következtetni, hogy a vállalat Core 2 CULV hardver köré építi majd a termék végleges változatát. A Sony elmondása szerint a jelenlegi konfiguráció egész nap képes működni egyetlen töltéssel, ami mindenképpen érdekes kijelentés.


A készüléken egyébként két darab USB 2.0-s port, SD/Memory Stick kártyaolvasó, valamint Gigabites Ethernet port is jelen lesz. Az egyetlen videó kimenet a prototípus esetében a D-Sub csatlakozó volt. A gyártó a végleges termék pontos specifikációit egyelőre titkolja, mindössze annyit árultak el, hogy a Vaio X Slim várhatóan október folyamán jelenik meg kereskedelmi forgalomban, egészen pontosan a Windows 7 után egy héttel. A termék ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre csak találgatásokról olvashatunk: a források szerint a gép 2000 dollárnál olcsóbb lesz, míg mások szerint többe kerülhet majd, mint az Apple MacBook Air konfigurációja.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Insignia
2009.09.03. 12:36
VISSZA A HIRHEZ

ez nemsokára már papírnehezéknek se lesz jó....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2009.09.03. 12:51
A két USB port szerintem nagyon kevés... amiben jobb az Apple MacBook Air -nél az, hogy lehet windozt pakolni rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Fexy
2009.09.03. 14:54
"mythbuster - 2009.09.03 12:51
A két USB port szerintem nagyon kevés... amiben jobb az Apple MacBook Air -nél az, hogy lehet windozt pakolni rá..."

Először is üdv!

Én ezzel elég erőteljesen nem értek egyet. Régebben windowst használtam, jelenleg is az asztali pcmen xp van (de csak azért, mert videokártyámat még a jelenlegi os x nem támogatja, csak 1-2 verzióval későbbi fogja.) Viszont van egy MacBook Prom és valahogy egyáltalán nem hiányzik az xp. Ez a gép töredékét tudja papírforma szerint a nagygépemnek, "csak" 2.3as proci van benne + 2 gb ddr3 ram, de így is simán megveri sebesség téren, stabilitásban, és a programok terén is a windowst. Aki abban a tévhitben él, hogy a macintoshra nincs program, az nagyon sokat téved. A macintoshra épp az, hogy sokkal jobb és nagyobb választékú programok vannak, mint xpre (ha több nincs is, de kb annyi van rá.. csak máshogy nevezik őket, és természetesen jobbak). Ami miatt kialakult ez a tévhit az az, hogy a mac nem támogatja exe fájlokat (ezt is meglehet oldani, akár egy exe kezelő programmal, akár egy bootcamp-al, akár egy parallels xpvel stb.) De ha 2-3 hetet vagy akár 1-2 hónapot használod mac-et és csak azt, akkor ráfogsz jönni, hogy egyáltalán nem hiányoznak az exe programok. Itt nincs olyan, hogy fogja magát a rendszer és beadja a "kék halált" vagy épp kiírja, hogy a rendszer végzetes hibát hajtott végre ezért leáll, vagy hasonló nyalánkságok, mint xp esetén. Aki vitatkozna velem nyugodtan válaszoljon, de az, aki még soha nem használt mac-et, csak a többi windowsostól hall róla (akik szintén nem használták.. csak olvasnak róla egy két dolgot és már is azt feltételezik hogy rosz...) az inkább hallgasson, és vegyen magának egy mac-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mihalyur
2009.09.03. 15:17
Elveszett a mondanivalód közt hogy macbook air-re simán telepíthető windows.
Kérdés persze hogy minek egyáltalán mac-et venni ezért....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Fexy
2009.09.03. 15:25
Köszi a tömörítést mihalyur
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. boczko1
2009.09.03. 16:27
fexy: nem kritizálni akarlak én evvel tisztában vagyok hogy az osx jó főleg aki zenével foglalkozik annak, és nem játszik (tudom hogy erre van megoldás de azért az mégsem ojan), de ugyanígy jó a windows is főleg a windows 7 az xp ről már neis nagyon beszéljünk mert az már ojanszinten elavult hogy csak a baj van vele de speciel a windows 7 el sincsenek stabilitási és fagyási problémák nekem speciel 1 hónapja ki se volt kapcsolva a gépem és stabil, és a linux is jó én speciel szeretem is a compiz fusion miatt nekem nagyontetszik tehát az én álláspontom az hogy mindegyik jó mindenre az ember választja hogy neki mejik miért a jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szerzetes
2009.09.03. 16:29
Mindenki a winfos kék halállal jön! A kék halál, csak úgy nem következik be magától! Ha hibás a hardver, akkor a mac se tud mit kezdeni, max nem kék halált csinál, hanem lefagy v. mit tom én. Úgy szintén a végzetes hibák. Ha a windowst normálisan teszik fel, a programot normálisan írják meg, akkor nem következik be a végzetes hiba. Ha rossz a program, persze h előjön, akkor ne a winfost hibáztassuk!
Nem volt még MAC-em nem is tervezem h veszek, de kíváncsi lennék, hogy azon egy rosszul megírt program, hogy viselkedik...
A winfosnak, így most hirtelen egy hibát rónék fel: mégpedig h elöregszik és időnként újra kell telepíteni. Ez változó egyénektől, aki össze vissza fittyet hány a biztonsági alapszabályokra, azoknak két hetente, aki normálisan használja évente... Nem tudom az az apple mennyivel írtam meg jobban, de gondolom ott is időnként újra kell telepíteni a rendszer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fexy
2009.09.03. 16:41
Szerzetes-nek válaszolnék: A mac annyiban különbözik win-től, hogy erre nem adnak ki rosszul megírt programot, mivel aki már kiad ennyi pénzt egy mac-ért elvárja, hogy az tökéletesen működjön (ez főleg amerikában van így, ott be is perelnék az apple-t ha egy olyan programot engedélyezne amitől összeomlik az apple.) Természetesen nincs tökéletes rendszer, az apple is képes meghalni, de sokkal kisebb rá az esély mint win-nél. Arról nem is beszélve, hogy nagyon kevés vírus íródott mac-re ami alapból biztonságosabbá teszi. Az újratelepítésről annyit, hogy akkor kell úkratelepíteni, ha leakarod válltani a meglévő os x-edet egy újabbra (pl mint én most a snow leopardra fogom cserélni a meglévőt) Más újratelepítés nemszükséges. Amúgy a félreértések elkerülése érdekében én nem vagyok win ellenző, csak ha lehet választani akkor a mac-et választom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tibaimp
2009.09.03. 21:05
az egyik munkatársamnak is van MacBook-ja behozta a céghez, nagyon a, mondjuk drága is volt, én nem adtam volna érte annyit.

más:
Fexy: rosz - rossz

boczko1: ijen - ilyen , ojan - olyan, mejik - melyikbocs, bántotta a szemem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szerzetes
2009.09.03. 21:55
Fexy, ezzel h engedélyeztetni kell a progit meg mit tom én, nem voltam tisztában, köszönöm a felvilágosítást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fexy
2009.09.03. 23:06
tibaimp: igen az ár az egyetlen dolog ami a hátrányos az apple termékeknél. De ha aztnézzük máshol is megvannak ezek az árkülönbségek... a márkát sajna meg kell fizetni. (pl nem mind1, hogy adidas cipőt veszek vagy egy art-ot vagy sorolhatom... még ezek között is nagy árkülönbség látható.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2009.09.04. 18:35
Fexy: ez tök igaz amit mondassz, de ami hardver benne van a srác macjébe, majd 500 ezer ft-ért, azt egy dell-ben megkapta volna 350 ezerért, ez a nem mindegy, és mondjuk a dell sem sz.a.r cucc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mihalyur
2009.09.04. 19:35
a kedvedért lecsekkoltam egy jobbacska dellt.
adatok: dell xps m1330
cpu:2,4 c2d
ram:2 Gb DDr2
Hdd: 250 Gb
Gpu: nvidia 8400
méret: 13,3
Ár: 462.500 HUF

macbook pro:
cpu: 2,53 c2d
ram: 4 Gb DDr3
Hdd: 250 Gb
Gpu: nvidia 9400
méret: 13,3
Ár: 427.900 Huf

Én itt majd 35000 forintos különbséget látok a dell javára, a magyarázat annyi hogy egy ugyanúgy felső kategóriás géphez hasonlítom, mert ez a mérvadó szerintem nem az alsó rosszabb minőségű cuccok, mert az apple nincs jelen ebben a kategóriában.
Ha így nézzük nekem úgy tűnik hogy ennek ennyi az ára és kész, ezen sírhatunk, de amíg ilyen hitvány valutával és gazdasággal rendelkezünk ez így is marad sajna. Tőlünk nyugatabbra teljesen szokványos a mac, az ő pénztárcájukhoz mérve nem ennyire ilyesztően drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!