iPon Hírek

Sony VAIO Z: szénszálas ház, Thunderbolt dokkoló

Dátum | 2011. 06. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Sony egy új, ultravékony, üzleti felhasználóknak szánt noteszgépről rántotta le a leplet, amely a VAIO Z nevet viseli és amely a MacBook Air-hez képest több érdekességet is kínál.


A VAIO Z 13,1 hüvelykes képátlójú kijelzővel és normál - nem alacsony feszültségű - mobil Sandy Bridge processzorral kerül forgalomba. Az 1,18 Kg-os súllyal, illetve 1,68 cm-es vastagsággal büszkélkedő újdonság szénszálas házzal érkezik és opcionálisan rendelhető hozzá egy külső Light Peak dokkoló egység is, amelyben külső videokártya helyezkedik el.


A friss noteszgép 13,1 hüvelykes képátlójú LCD kijelzője tükröződés-mentes bevonatot kapott, maga a megjelenítő pedig 1600 x 900 pixeles natív felbontás mellett üzemel, de igény esetén Full HD kijelzővel is kérhető a termék. A processzor szerepét egy 2,7 GHz-es órajelen ketyegő Core i7-2620M típusú központi egységre bízták, rendszermemóriából pedig 8 GB-nyi DDR3-as So-DIMM modult kapunk a Huron River platform köré épülő újdonsághoz. A videó vezérlő szerepét alap esetben egy Intel HD 3000-es sorozatú IGP tölti be, amihez HDMI és D-Sub videó kimenet is tartozik.Az adatok tárolásáról egy 256 GB-os SSD meghajtó gondoskodik és a gépből nem spórolták ki a 3G-s modemet, a Bluetooth adaptert, az ujjlenyomat-olvasót, az 1,3 megapixeles webkamerát és a 802.11n típusú WiFi adaptert sem, legalábbis ha a legjobban felszerelt konfigurációt nézzük. A rendszer tápellátásáról egy lítium-polimer akkumulátor gondoskodik, amely egyetlen töltéssel akár hétórányi üzemidőt kínál. A gyártó opcióként extra akkumulátort is biztosít a termékhez, amely a notebooktól elkülönítve tölthető és a működő rendszerhez is gond nélkül csatlakoztatható. A beépített, felhasználó által nem cserélhető, valamint a pótakkumulátorral  együttesen összesen 14 órányi üzemidő érhető el, ami már bőven elegendő lehet egy hosszabb munkanapra is.


A fentiek után most következzenek az érdekességek. A Power Media Dock névre keresztelt kiegészítő egy kétfunkciós csatlakozón keresztül kapcsolódik a noteszgéphez, amely USB 3.0-s és optikai Light Peak csatlakozást is alkalmaz.

A különleges csatlakozó.
Ez a megoldás különbözik az Apple noteszgépeinél alkalmazott ThunderBolt technológiától, ugyanis a Sony konkrétan optikai csatlakozásról beszél, ami egyben USB 3.0-s port is. A port egyelőre csak a cég saját Power Media Dock-jával használható, de ez a jövőben változhat.

A dokkoló hátulja.
A Power Media Dock belsejében helyet kaphat egy DVD-író, vagy egy Blu-ray meghajtó, plusz egy 1 GB-nyi DDR3-as fedélzeti memóriával felszerelt Radeon HD 6650M típusú videó vezérlő is, így összesen akár négy külső monitor kezelésére is képes a rendszer. A dokkoló ezen kívül két USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot, valamint Gigabites Ethernet csatlakozót is kínál és külső áramforrás segítségével üzemel.
 

Alap esetben a noteszgép csak egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s portot tartalmaz, plusz elöl még két memóriakártya olvasót, az egyik SD kártyákat fogad, a másik MemoryStcik-eket.

Ez így együtt túl szép, hogy igaz legyen? Nos, akkor nézzük az árakat, amelyek sokakat kijózanítanak majd. Az alap konfiguráció, amely Core i5-ös processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát és 128 GB-os SSD meghajtót tartalmaz, 2295 dollárba kerül, természetesen dokkoló nélkül. A dokkoló önmagában 640 és 840 dollár közötti áron kerül forgalomba attól függően, hogy milyen optikai meghajtót kérünk bele.

A Sony VAIO Z Európában várhatóan valamikor július folyamán kerül forgalomba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Kajafun
2011.06.29. 09:29
Jaja, meg vicces is számomra hogy ha kinyitják megemelkedik az asztalról a monitorja miatt a gép eleje! Vajon direkt, vagy baki, vagy csak rossz a kép? Nem értem én ezt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2011.06.29. 09:34
Tényleg érdekes, ha erősebben gépelsz akkor kicsúszik és rácsapódik a kezedre a kijelző
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Kajafun
2011.06.29. 09:43
Az haggyán, macskám ráugrana és azt is agyonverné LoL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. waverider
2011.06.29. 10:23
a billentyűzet legalább háttérvilágításos? ennyiért már lehetne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nedcoleman
2011.06.29. 11:35
Kajafun - 2011-06-29 09:29:232
...vicces is számomra hogy ha kinyitják megemelkedik az asztalról a monitorja miatt a gép eleje! Vajon direkt, vagy baki, vagy csak rossz a kép?...


Szerintem pont ez benne a nagyon is jó ötlet... Ez a megoldás egyértelműen a nagyobb hatásfokú hőelvezetést hivatott megoldani/javítani. Ez ügyes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hakosh2
2011.06.29. 11:44
Szerintem nem csak arról van szó. Gépelni is kényelmesebb így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zaiko
2011.06.29. 12:14
Szerintem is jó ötlet ez a megemelős dolog. Könnyebben távozik a meleg levegő, gépeléshez is alkalmasabb. A visszacsuklás pedig nem hiszem hogy gond lenne, mert az első képen látszik hogy raktak rá gumi tappancsokat. Nem tud összecsuklani tőle.
Persze ha az ember ráfekszik, biztos bekapja DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2011.06.29. 20:51
Nekem 1-2 Sony laptop jobban kéne, mint az Apple-s laptopok.
Bár az áruk is hasonló, vagy akár többszöröse.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2011.06.30. 09:31
Biztosan kényelmesebb, de kicsit akkor is furi ez a megoldás. Aztán persze sose tudni miből lesz a korszakalkotó találmány.
A dokkolón nem látok elektromos csatlakozást. Minden energiát az USB3-ból vesz fel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!