iPon Hírek

Sony vs. Geohot: megegyezés

Dátum | 2011. 04. 14.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Hétfőn megjelent a PlayStation blogon, hogy véget ért a Sony kontra George Hotz (aka Geohot) per, a két fél megegyezett egymással, az elfogadott feltételek véglegesek. Akkor még nem lehetett tudni, hogy ezek pontosan mik is, de mindkét fél úgy nyilatkozott, hogy örülnek, hogy vége a pereskedésnek. Az ember azt gondolná, hogy Geohot tényleg örül, hogy nem perelték le a gatyáját is, de nem sokkal később a blogján már arra buzdított mindenkit, hogy ne vegyenek Sony terméket. Persze szíve joga abbahagyni a vásárolgatást, úgyis megtiltották neki, hogy mélyebben piszkálja a cég termékeit.

Kedden kiderültek ugyanis a megegyezés részletei. Hotz és „csatlósai” permanensen el vannak tiltva attól, hogy jogosulatlan szinten használják a Sony gépeit. A jogosulatlan használat alá többek között ezek tartoznak:

-   reverse engineering (nem lehet visszafejteni, szétszedni és elemezni Sony terméket);
-   olyan eszköz használata, ami hamis azonosítást tesz lehetővé, vagy kikapcsolja, ellehetetleníti, kikerüli a titkosítást;
-   olyan hardver vagy szoftver használata, ami lehetővé teszi, hogy kalóz szoftvert futtasson vagy kalóz hardvert használjon a gép.

A meglévő illegális eszközök megosztása és a részvétel, vagy segítségnyújtás továbbiak fejlesztésében is büntetendő, akárcsak bármi, ami emlékeztet a fentiekre. Minden szabálysértés 10.000 dollár mínuszt jelentene az elkövetőnek, a komolyabbak pedig (pl. hackelt firmware terjesztése) akár negyedmillió dolláros büntetést is maga után vonhat.

Az eddig megismert információk szerint a fentiek elfogadásával Geohotnak most nem kellett semmit sem fizetnie és a Sony lezárta a vele kapcsolatos pereket. Ezek fényében kicsit fura a fent már említett vérpistikés rappelgetés. Ó és ha már a vérpistikáknél tartunk: az Anonymus-os unatkozó társaság, még mindig ugrál, nem érdekli őket a megegyezés, hétvégén támadnak. Lelkük rajta, egyszer csak megunják és keresnek más szórakozást, ha rájönnek, hogy senkit sem érdekelnek a videóik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. axe
2011.04.14. 21:18
Rappelni legalább tud, és mégiscsak köze van a ps feltöréséhez, ez a büntetősdi meg vicc a javábol terjesztek valami szart és nehogy azt mondják hogy egy lamborghini árát elkérik tőlem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ájPon
2011.04.14. 22:06
Svindler a rap videó már 2 hónapos. Vagy nem tudom mit akartál ott írni, de az a kép szerintem a két hónappal ezelőtti rap videóból van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. axe
2011.04.14. 22:19
abból van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. XtreemX
2011.04.14. 22:58
Ez egy gyökér... semmitérő majom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thspo
2011.04.14. 23:55
XtreemX: mégis sok PS3 tulajnak megkönnyítette az életét. Addig még itthon a fiatalok átlag nettó fizetésének cirka ötödét kérik egy PS3/xbox360 játékért van az ilyen embereknek is létjogosultsága. Vagy ma már ott tartunk, hogy vagy játszol és fizeted a számláid vagy eszel, a szórakozást meg már meg sem említem - tényleg találó fogalmazás a mai fiatalságra a nincsek nemzedéke kifejezés. Sztem csak normálisan és ésszerűen, az adott ország fizetési viszonyaihoz igazítva kellene árazni a játékokat és máris sokkal-sokkal több fogyna és kevesebb lenne a kalóz. Személy szerint én is megvennék minden játékot amivel játszok, ha annyiba kerülnének keresetekhez viszonyítva mint az USA-ban, csak itt nem, hogy arányaiban kerül többe minden hanem még valós értékben is. Ettől engem valahogy kerülget a hányinger.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 5hR3kY
2011.04.15. 01:23
thspo: Nekem baromira nem könnyítette meg az életem! Miatta vették ki az OtherOS-t, amit én kivételesen használtam! Jó nem olyan szinten hogy ne tudjam nélkülözni, de jó pár esetben nagyon jól jött volna! Illetve a feltörés óta tele vannak például a CoD serverek vérpistike cheaterekkel (nem véletlenül kerülöm az összes CoD-ot )! Ráadásul emiatt az Anonymous bohócszakkör miatt meg nem tudok néha online játszani! Mindenki tisztában van vele hogy mennyibe kerül egy új játék PS3-ra (12-13 ezer Ft.), csak az az érdekes hogy PS3-at venni van pénz de játékra már nem futja? Ja hogy az alapgépet nehéz ellopni a boltból azért kell megvenni, a játékokat meg könnyű letölteni úgyhogy azért már nem is kell fizetni? A hazai viszonyok már csak ilyenek, ha jobbat szeretnél akkor a ki kell költözni külföldre. Ellenben ha használtan vásárol az ember játékot PS3-ra azt már 2000 Ft-tól megteheti.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. bszoke88
2011.04.15. 07:00
#4
asszem 17 évesen feltörte az iphone-t. az meg nem úgy működik, h letöltesz egy programot és kész is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thspo
2011.04.15. 08:36
5hR3kY: egyet is értek meg nem is . Mondjuk én ezért játszok pc-n. Évente két-három játékot veszek meg, azt a két-három címet ami tényleg megfog és megérdemlik a fejlesztők, hogy vegyék a játékaikat és ezzel támogassák és elismerjék munkájukat. De sajna ma már pc-n a legtöbb cím annyira silány port, hogy nemhogy 8-10 ezer forintot nem ér, de még annyi időt sem, hogy feltelepítse az ember és kipróbálja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. 5hR3kY
2011.04.15. 09:34
FAIL! ájPon-nak igaza van! Ez a rappelős videó még akkor készült amikor a Sony perbe akarta fogni Geohot-ot!

Offtopic: thspo: Nálam a polcon vagy 3-4 játék van amit megjelenéskor vásároltam meg. A többi mind angliából jött használtan. Ha valamit kijátszom, vagy esetleg nem jön be akkor elcserélem egy másik játékra. Viszont ha "must have" kategória akkor örök helyet bérel a polcomon. Ebben az évben meg egy rahedli "must have" cím fog kijönni, úgyhogy kapkodom is a fejem rendesen hogy mit rendeljek majd be megjelenéskor, mert mindre jó eséllyel nem lesz pénzem. Amúgy ilyen nevek jönnek hogy Uncharted 3, Resistance 3, inFamous 2, ezekből mindegyiknek megvan az előző részei, és mind nagyon jó! Az lesz a hab a tortán hogy majd egy hónapban fognak kijönni. Sajnos PC-re egyre kevesebb jó játék jön, ez igaz. Én ezért is pártoltam át konzolra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. XtreemX
2011.04.15. 09:47
Nézzetek szét külföldi fórumokon. Mindenki utálja a gyereket,ps3-asok és boxosok egyaránt. És itt konkrét konzol tulajdonosokról beszélünk. Bár valóban már lehet másoltan játszani,ezt megértem hogy jó,de a multi élményt sokszor hazavágja teljesen a sok cheater. És most még neki áll feljebb,nem érzi hogy mennyire irónikus hogy egy kis senki egy óriási cég ellen van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ájPon
2011.04.15. 11:13
XtreemX:
Azért utálják mert működik a negatív reklámgépezet ellene.
"Júúj már megint lelőtt a csiter kodban, kabbe geohot"

Hacker / pirate / cheater -> Ez mind szinonima egyeseknek. Aztán most az Anonymous támadást is geohotnak tulajdonítják, hiszen "hackerek" támadják a sony-t.

bszoke88:
Na az iPhone kalózkodáshoz meg aztán tényleg semmi köze, azt a fajta patchet/törést és az appok terjesztését egy teljesen más csapat, a hackulous végzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bszoke88
2011.04.15. 13:41
az iPhone kalózkodáshoz meg aztán tényleg semmi köze
http://www.youtube.com/watch?v=jAU6DlxeVlc
http://www.youtube.com/watch?v=zM4nDoxoYgQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_RUkI77p-yc&NR=1&feature=fvwp

egy tudós nem tehető felelőssé a találmánya felhasználásáért

lásd Einstein és a többiek + az atom...
ez ugyanaz

cheaterek mindig is voltak, lesznek, gondolom lehet őket jelenteni, stb. más megoldások is vannak. ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 5hR3kY
2011.04.15. 14:41
bszoke88: Nem tehető felelőssé, de azért ha van egy kis lelkiismerete akkor felfogja hogy mit alkotott:

‎1945.07.16-án az új mexikói sivatagban, Los Alamos térségében felrobbantották az első atombombát. Olyan erejű fény csapott az égig, hogy egy vak kislány állítólag száz mérfölddel odébb is látta. A robbanást látván J.Robert Oppenheimer a Bhagavad-Gítából idézett egy sort: “Magam váltam a halállá, világok elpusztítójává.” Tudós kollégája, Ken Bainbridge másként fogalmazta meg ugyanezt, mikor odahajolt, és azt suttogta Oppenheimer fülébe: “Mind rohadékok lettünk. Most már mind azok vagyunk.”
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HUFEUR
2011.04.15. 15:56
thspo, USA-ban is kb ugyanannyi egy jatek mint itthon. És én sem keresek valami jól, de lehet használtan is játtékot venni, és akkor min feleanny, 1-2 havonta meg 5 rongy szerintem mindenkinek belefér, ha meg mégsem akkor vegyenek boxot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bruciekibb...
2011.04.15. 19:21
Ennnek a Geo mittudomén kinek meg ''Anonymus éknak nincs jobb szorakozásuk ugyanis szerintem annyira gyikok hogy se barátnöjük se barátikörük az életbe nem is volt és nem is lesz és ezért igy élik ki magukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bszoke88
2011.04.15. 20:26
hát nem tudom, h mennyit olvastatok, néztetek utána a témának, én a következőket hallottam:
szóval van ez a srác, aki 17 évesen feltörte az iphone-t, mert amerikában csak az egyik telefontársaság árulta és neki meg nem ott volt előfizetése. azóta több alkalommal segített az apple-on biztonsági kérdésekben.
aztán jött a sony a ps3-mal, ami úgy volt meghirdetve, h lehet rajta már OS-t is futtatni. na ezt egy firmware frissítésben kiszedték és tán az előző firmware-ekkel nem lehet belépni a psn-re vagy mi. na ezért feltörte és a sony ahelyett, h felvette volna, mivel az egész biztonsági csapatot 'lenullázta' a srác, példát akart statuálni azzal, h beperelte.

az első hsz-em ugye a #4-re ment, csak arra akarok kilyukadni, h ahelyett, h segítenék egymást egy ilyen tehetséggel, maguk ellen fordítják. még talán nem látható, de ennek nagy visszhangja van-lesz.

#13
sajnos nem értek a pontos részletekhez, de azt is olvastam, h tán nem adott ki olyan adatokat amivel lehet tört játékokkal játszani, csak a plusz oshez szükségeseket.

#15
örülnél, ha ilyen lennél...
lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/A_Beautiful_Mind_(film)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2011.04.16. 03:53
Hallomásból szerzett információkból akarsz vitázni a dolgok pontos ismerete nélkül?

A Sony eleve azért szedte ki az OtherOS-t mert már vagy egy éve próbálta Geohot azon keresztül feltörni a gépet, amit a blogjára folyamatosan nagy arcszerkezettel ki is irkált. Már éppen feladta volna a dolgot, amikor is kivették ezt az OtherOS-t a PS3-ból, hogy más idióta se piszkálja ezen keresztül! Mindenki őt anyázta emiatt! A zúgolódó tömeg és a lincshangulat miatt akarta visszatenni ezt az opciót egy az általa kreált CFW-vel. Nem akarta segíteni a másolt játékok futtatását, így pár trükköt is bevetett hogy ne nagyon lehessen megpiszkálni és mégis esetleg rábírni a dologra az általa készített firmware-t. Viszont miután 2010.12.29-én a fail0verflow csapat publikálta a PS3 "privát titkosító kulcsát" a 27-ik Chaos Communication konferencián, nemsokkal rá a következő héten 2011.01.03-án ő rakta ki a netre a PS3 root kulcsát azaz a master kulcsot amivel bármilyen programot le lehet futtatni a gépen! Ezzel a húzással ásta el magát a Sony előtt és ezért szálltak rá! Úgyhogy ő baromira nem egy mártír! Ő indította el ezt az egész láncreakciót ami miatt egy rakat ember még csak szívott! (Kivéve a cheater vérpistikéket, és a warezmatyikat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. bszoke88
2011.04.16. 08:33
nem akartam vitázni, csak leírni, mit gondolok
köszi, h írtál, így kissé másként fest a dolog. mondjuk a srác zsenialitását ez nem árnyékolja be; csak elkövetett egy baklövést...
"Ő indította el ezt az egész láncreakciót" de ha volt egy konferencián, akkor bárki felrakhatta volna a netre, nem? mi van azokkal aki valóban feltörték?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2011.04.16. 14:32
@Bruciekibbutz: a személyiséged tényleg hasonlít az accountnevedre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2011.04.16. 14:42
A fail0verflow csapat kezdte el a dolgot, és ők is rakták ki a netre a titkosító kulcsot, de az ő munkájuk alapján folytatta Geohot, és végül is ő fejtette vissza a master kulcsot, és ő is publikálta. Ezért fogta perbe egységesen Geohot-ot és a csapatoból Graf_Chocolo-t a Sony.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2011.04.19. 14:01
Szerintem a Sony semmit sem ért volna el azzal a perrel, mert egy hackert hacsak nem rabolt bankot nem fogják még megbírságolni sem , arra vannak a biztonsági emberek, hogy foltozzák a lyukakat, ha erre képtelenek akkor sorry ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!