iPon Hírek

Sony Xperia Touch: Interaktív vetítés bármilyen felületre

Dátum | 2017. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sony egyebek mellett egy igazán különleges projektort is bemutatott a Mobil Világkongresszuson Barcelonában. Az Xperia Touch néven érkező eszköz egy olyan androidos vetítő, ami szinte bármilyen felületet képes „érintőkijelzővé” varázsolni. Az újdonság a hagyományos projektorokkal ellentétben a Sony SXRD technológiáját használja majd a képének kivetítésekor. Ez úgy működik, hogy az Xperia Touch közvetlenül a mellette levő felületre tudja kirajzolni a képet, ebből kifolyólag használható lesz horizontálisan és vertikálisan is. Pofonegyszerű a beállítása is, mindössze a vetítővászonként használni kívánt felületre vagy mellé kell helyezni az eszközt, és a rendszer a kalibrálás javát önállóan elvégzi. Legfeljebb 80 hüvelykes képet tud létrehozni az Xperia Touch, a fényereje pedig a demonstrációs videó alapján ahhoz is elegendő, hogy egy világos nappaliba is használható maradjon. A kivetített kép felbontása 1366 x 768 pixeles. Fontos, hogy egyszerre több érintést is tud követni a készülék, szóval gyakorlatilag multitouch támogatásról beszélhetünk. Az infravörös és egyéb érzékelőket használó projektor 60 FPS-es sebességgel dolgozik, szóval másodpercenként hatvanszor vesz mintát a felhasználó ujjának mozgásáról, pozíciójáról, ez meghatározó az érzékenység szempontjából.
Az Xperia Touch az Android 7.0 operációs rendszerrel érkezik, és sok olyan dolog lesz rajta előre telepítve, amiknek a kivetítéssel jó hasznát veheti a jövendőbeli tulajdonos. A készülék egyébként mindenféle szolgáltatástól és alkalmazástól függetlenül teszi majd a dolgát, ez pedig azt jelenti, hogy gyakorlatilag bármire lehet használni. A japánok szerint például nemcsak filmezésre vagy videohívások bonyolítására jó a masina, hanem akár az asztalon való játékra is kiválóan alkalmas. Mivel tíz pontot tud követni folyamatosan, még virtuális zongorázására is használható. Lényegében csak a felhasználók kreativitása szabhat határt a felhasználási lehetőségeknek. Az eszköz egyetlen negatívuma, hogy az érintések alkalmával a kép egy részét mindenképpen ki fogja takarni az ember. Ez viszont egy projektornál, ahol egyetlen pontból érékezik a kép, elkerülhetetlen.
Az Xperia Touch rendelkezik egy 13 megapixeles Sony Exmor RS kamerával, amire a videocsevegések alkalmával lesz szükség. Arról nem tudunk, hogy milyen központi chip lapul a borítás alatt, viszont az kiderült, hogy a RAM 3 GB-os kapacitással szolgál, szóval nem egy fapados hardverre épül az interaktív vetítő. A vállalat azt is elmondta, hogy az Xperia Touch beépített tárhelye 32 GB-os. Ami pedig a kapcsolati képességeit illeti, van benne Bluetooth 4.2 modul, 802.11ac WLAN, NFC chip a gyors és könnyed társításért, valamint még GPS vevő is. A csatlakozási lehetőségeket számba véve egy C-típusú USB és egy HDMI kimenet emelendő ki. A szenzorok tekintetében pedig, ami érdekes, a barométer, a páratartalom-érzékelő és a hőmérő, ezek ugyanis jól jöhetnek a lakásban. A lehető legtakarékosabb üzemelés érdekében a masina kapott egy fénymérőt is, így dinamikusan tudja szabályozni a fényerejét. Van a gépben akkumulátor is, amelyről egy órán át képes vezeték nélkül is működni. Hordozhatónak azért nem különösebben neveznénk, mert az egyetlen óra igazából nem sok mindenre elegendő, plusz az Xperia Touch egyáltalán nem könnyű, 932 grammot nyom.
A Sony Xperia Touch nem lesz olcsó mulatság. A különleges megjelenítőért bizony mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia a jövendőbeli vásárlóknak, ugyanis 1500 eurót kóstál. Az eszköz először Európában kerül majd forgalomba a kiemelt értékesítési pontokon és a Sony online áruházában. A megjelenés pontos ideje még nem ismert, de annyi támpontunk van, hogy tavasszal kell rá számítani.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Ch00ler
2017.02.28. 21:21
Remelem, a wireless toltest sem hagytak ki, mert ha madzagokat kell allandoan beledugni, akkor nem egy kenyelmes hasznalatot vetit elore.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2017.03.01. 03:04
Ez annyira fura, hogy nem is tudom hová tenni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani noPub...
2017.03.01. 14:15
Troll on:

"Ez úgy működik, hogy az Xperia Touch közvetlenül a mellette levő felületre tudja kirajzolni a képet, ebből kifolyólag használható lesz horizontálisan és vertikálisan is. Pofonegyszerű a beállítása is, mindössze a vetítővászonként használni kívánt felületre vagy mellé kell helyezni az eszközt, és a rendszer a kalibrálás javát önállóan elvégzi."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!