iPon Hírek

SOPA ‒ tiltakozás minden fórumon

Dátum | 2011. 12. 19.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az internet „megalkotói” nyílt levelet intéztek az Egyesült Államok Kongresszusához, amelyben tiltakoznak a SOPA (Stop Online Piracy Act) törvénytervezet elfogadása ellen.

A SOPA október 26-án került az amerikai képviselőház elé, célja elvágni a bevételt azoktól az oldalaktól, amelyek az illegális letöltésekből és hirdetésekből tartják fenn magukat. Ellenzői szerint azonban az ennek érdekében alkalmazandó módszerek teljesen átgondolatlanok és igazságtalanok. A videómegosztókat és közösségi oldalakat üzemeltető cégeken kívül tiltakoznak az üzleti iskolák professzorai és a befektetők is, mivel attól félnek, hogy a kalózellenes lépések lassítani fogják az innovációt.

A törvény lehetővé tenné a tartalomtulajdonosok számára, hogy bírói végzés birtokában eltávolíttassanak a netről teljes oldalakat abban az esetben, ha azok szerzőijog-sértést követnek el. Ez azt jelenti, hogy ha például a YouTube-ra feltölt valaki egy lopott filmrészletet, akkor a teljes videómegosztót bezárathatja a felvétel szerzői jogainak birtokosa. Az elképzelése szerint az internetszolgáltatóknak szűrőszoftvert kellene telepíteniük DNS-szervereikre, amely kiszűri a jogsértésen kapott oldalak IP-címeit. A jövőben a keresőmotorokat is kötelezhetné a bíróság arra, hogy indexükből távolítsák el a fájlcsereoldalakra mutató linkeket, így ezek a keresések találataiként sosem jelennének meg. A törvénytervezetet benyújtó Lamar Smith képviselő még az év vége előtt el szeretné fogadtatni a SOPA-t.

Az ellenzők között van Vint Cerf és Robert W. Taylor is, akik levelükben félelemkeltésről és a technológiai fejlesztések ellehetetlenítéséről írnak a törvény esetleges elfogadásának következményeként. „Messzemenő és katasztrofális következményei lehetnek annak, ha az Egyesült Államok a világhálón betöltött központi szerepét olyan cenzúra bevezetésére használja fel, amely saját politikai és gazdasági céljait segíti elő” ‒ teszik hozzá.


Paul Tassi a Forbes egyik szerzője és az Unreality nevű film- és tévékritikával, valamint játékteszteléssel foglalkozó oldal társtulajdonosa, egy olyan weboldalé tehát, amelyen állandó jelleggel előfordulnak ezen „termékekből” részletek, képek. „A törvény elfogadásával mindannyian, akik ezen a területen dolgozunk, a szerzői jogot sértő bűnözőkké válunk"  ‒  mondja.

A törvényjavaslat támogatói közé tartozik a RIAA (Recording Industry Association of America) és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA). Tony Bradley, az IT News szerzője szerint mást nem is kell tudnunk ahhoz, hogy belássuk milyen rossz ez a javaslat, hiszen ezek a szervezetek olyanok, mint a véletlenül a gyepjükre tévedt szomszéd gyerekkel ordibáló vénemberek. Csak a gyep ez esetben az internet, és a szervezetek ordibálás helyett aknamező telepítésével fenyegetőznek, ezzel gyakorlatilag használhatatlanná téve a rendszert ‒ mindenki számára.

Lassan belépünk a 2012-es esztendőbe. Csaknem harminc év telt el az internet elterjedésének kezdete óta. Ennyi idő után elfogadhatatlan, hogy választott képviselők ennyire tudatlanok legyenek a világháló működését illetően, és tudatlanságuk birtokában még szabályozni is próbálják azt, írja Bradley. A törvény jelen formában való elfogadása beláthatatlan következményekkel járhat, nemcsak az internet működőképességére, hanem világgazdaságtól elkezdve a személyiségi és szabadságjogokig mindenre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. HUFEUR
2011.12.19. 15:51
Milyen érdekes, az a 3 szervezet támogatja, akiknek ebből rohadt sok pénze lenne, és mindenki más ellene van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. stranger
2011.12.19. 15:53
Te még ezen meglepődsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. lackoo1111
2011.12.19. 15:56
Én ezen csak nevetni tudok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Taragas
2011.12.19. 15:56
Egy szót mondok: PÉNZ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. asimov007
2011.12.19. 16:27
Na kinek kell majd széles sávú 120 megás net, na kinek? Senkinek. Lehet innovatívan bebukni a fejlesztéseket. Lapozáshoz az 54 mega is elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. HUFEUR
2011.12.19. 16:47
Amúgy nem hiszem, hogy ebből bármi is lesz.
Google, Facebook, stb legális és hatalmas cégeknek ez nagyon betenne, valamit biztos tesznek ellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. prohlep
2011.12.19. 16:48
"RIAA (Recording Industry Association of America)"

Ez a nev ugy cseng itt, mint az IMF a politikai gazdasagtanban.

Be kell latni, hiaba vannak lehetosegek a demokraciara es kapcsolodo igeretes tarsadalmi technologiakra, ... de mindig vannak akiknek a szandeka NEM tisztesseges, es ezeket a demokratikus technologiakat a kozosseg ELLEN hasznaljak.

Vilaghalo egy szep dolognak indult, de ma mar beszennyezi a ... "Egy szót mondok: PÉNZ!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. ájPon
2011.12.19. 16:49
A MegaUploados sztorit hallottátok?
Jogvédő szervezetek blokkolták egy ideig a MegaUploadot mert szerintük az egy kalózoldal. Pont. Egy "rogue site", csak arra való, hogy kalózkodjanak rajta.

Ez persze baromság, úgyhogy jópár neves zenész és híresség összeállt a Megauploaddal és készítettek egy videót a Megaupload védelmében (Will.i.am, P Diddy, Kanye West, Chris Brows és még sokan mások).

Mi történt? Az UMG (Universal Media Group) DMCA jogsértésre hivatkozva töröltette a videót és más videókat, amik részleteket mutattak a dalból (pl egy technews videót).
SEMMI közük nincs a videóhoz, nem volt jogsértés (a Megauplad készíttette a számot!). Jogtalanul távolíttatták el. Aztán kiderült, hogy korábban kötöttek a youtubebal egy olyan megegyezést, hogy BÁRMIT letöröltethetnek, amit akarnak, még ha nem is jogsértő egy videó (!!!). Mivel a megaupload videója épp az ő érdekeikkel szemben állt, ezért letöröltették!

Szabadon cenzúrázhatják a youtubeot, ha úgy van kedvük. Bármit, ami nem tetszik nekik, letörölhetnek! Miféle világ ez?


Aki tud angolul, ez érdekes lehet:
http://www.youtube.com/watch?v=JhwuXNv8fJM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. prohlep
2011.12.19. 16:51
"Na kinek kell majd széles sávú 120 megás net, na kinek?"

XY tunderi kislany szeretne a multkori kirandulas kepeit megosztani a tundibundi ZW baratnoivel.

Nekem neha jol jonne a 30-as helyett 120-as halo, amikor nyomom felfele az egyetemi anyagot az egyetemi szerverre. Meg amikor toltom le a LEGALIS SZABAD tartalmakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Svidi
2011.12.19. 16:54
Menjen el az összes ilyen jogvédő impotens elmerozzant a sunyiba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2011.12.19. 17:00

"Szabadon cenzúrázhatják a youtubeot, ha úgy van kedvük. Bármit, ami nem tetszik nekik, letörölhetnek! Miféle világ ez?"

Van, pontosabban volt egy erdekes film, amelynek cimet es tartalmat onvedelembol most nem neveznek meg (mert ugye szabad ember szabad vilagban azt nez amit szabad, ez ko kemeny diktatura amiben elunk) ...

... meg tudnam mondani azt az 5-6 youtube cimet, ahol a film fenn volt, persze nem egyszerre, ... hanem amikor az egyiket kicenzuraztak, akkor megjelent egy masik cimen, ... de a lenyeg: az 5-6 cimen most 3 KULONBOZO ok van megnevezve, hogy miert nincs ott a film, ... de meg arra is ugyeltek, hogy a regi cime se legyen ott.

Az egyik ok asszem hogy a fiok tulaj kerte a torlest, a masik ok hogy jogserto media tartalom, harmadik ok hogy nemzeti erdeket sert vagy valami ilyesmi burkolt megfogalmazasa annak, hogy USA nem szereti a tulzottan talalo kritikat.

Alafestozene egy rettenetesen szomoru keresztyen enek.

A kepek pedig a mai nyugati modell altal katonailag es gazdasagilag iranyitott vilag veszteseinek szenvedeserol szolo nagyon naturalisztikus kepek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. patrik2991
2011.12.19. 17:03
prohlep: Kezdenek unalmasak lenni az ilyen kommentjeid, egyedül vagy fogd fel, cink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. jozsefm patri...
2011.12.19. 17:54
Igen, egyedül van közöttünk, aki az ilyen szellemiséget már személyesen is megélte megtapasztalta és ismeri.

FOGD FEL,amit ír, addig amíg nem kell nekünk is saját bőrünkön megélnünk megtapasztalnunk!

Az lesz cink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. kubatov
2011.12.19. 18:07
az internet hiába nem magántulajdon, mivel erősen erőforrásfüggő, a pénz úgy írányítja, ahogy csak akarja. előbb csak a nyilt filecserét herélik ki, majd a zárt közösségeket is megtalálják. talán még azt is megéljük, hogy a bsa rádrúgja az ajtót és évekre bevarr pár biztonsági másolat birtoklásáért.szép új világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fzoltan
2011.12.19. 18:47
Én azt a semmirekellő Artisjust várom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. germ_zs
2011.12.19. 19:18
Az ötlet jó, a megvalósítása rossz.
De nem kell félni: hiába intézkedik akármit akármelyik kormány, mindig maradnak kiskapuk.

Amúgy rettentően hasonlít ez a modor erre:
http://ipon.hu/hir/india_cenzurazna_a_netet/18518

Különbség, hogy India állandó személyzetet tartana fenn, az USA meg automatizáltatná.
Közös vonás, hogy egyik sem tökéletes, és soha nem is lehetnek azok.
Újra kéne ezt gondolniuk. Bár nem érdekük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Vendég-Ven...
2011.12.19. 19:23
Mikrobi: Sajnos ez csak törvényi szabályozás és politikai akarat kérdése. Mindez pedig kizárólag pénzkérdés, szóval sajnos azt hiszem, lehetséges a fájlcserét gyakorlatilag 100%-osan megakadályozni. A fájlcsere lényege az, hogy sok ember vesz részt benne. Akkor pedig bárki be tud szivárogni és fel tudja dobni a társaságot, ne legyenek illúzióid.

Nézd csak a nagy magyar trackereket, pl. az nCore-t. Nem gondolhatod komolyan, hogy ha megvan a törvényi háttér, nem lehetne teljesen kiiktatni, pontosabban megszüntetni az elérhetőségét. Ha pedig a tagság 95%-a nem képes elérni, akkor az oldal gyakorlatilag meghalt.

Mondhatod persze azt, hogy pár napon belül újraindul más címen. De ha azt is elérhetővé teszik a több mint 200,000 tag számára, akkor az új oldal is éppúgy megbénítható, mint a jelenlegi. Ha meg csak pár ezren használják, akkor ezt már el tudja viselni az ellenérdekelt fél.

Az USA-ban ráadásul elég csak bedobni a "nemzetbiztonság" kulcsszót, és nem lesz képviselő, aki ellene merne szavazni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Gyurkov
2011.12.19. 19:26
De mi van akkor, ha egy cég nem Amerikában székhelyezik, hanem fogják magukat, és például átjönnek hozzánk és itt tevékenykednek, itt lesznek bejegyezve stb. Ha nem tévedek akkor ez a törvény nem fog majd rajtuk, és tovább mehet minden... Max blokkolhatják a tartalmat, de nem tudják töröltetni (blokkolás meg kijátszható valahogyan mindig).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. patrik2991
2011.12.19. 19:59
józsef.m: tehát szerinted is minden ember venné a 120 megás netet warez\torrent nélkül is? én is töltök fel legalis anyagot, de azért hogy havonta 1x párszáz megát feltoljak nem fizetnék a 120 megáért... apuci gyerekei akik meg nem is töltenek fel, csak le, szerinted megvennék azért, hogy a 4 perces youtube videó ne 10 hanem 5 mp alatt jöjjön le??? Esetleg az i cuccok használói, de nem hiszem hogy a t-home\invitel\upc\digi stb. (hogy hazai keretek közt maradjunk) bevételének jót tenne, bár lehet, hogy az alacsonyabb szélessáv drágításával pótolnák, ami ugyebár nem épp előrelépés lenne, szóval azt hiszem ezen nem nekem kellene elgondolkodnom...

ui.: Hoppá, most nézem, hogy előttem nem sokkal írt új kommentet prohlep, gondolom azt hitted arra írom, így viszont tárgytalan, mert nem arra szántam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kepi
2011.12.19. 20:14
ez lesz hát a világ vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jozsefm patri...
2011.12.19. 20:19
Semmi baj, előbb olvasd végig máskor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. drAmano
2011.12.19. 20:39
hát ez jó nagy SOPA-tás

amúgy se lesz belőle semmi... az internet 30 éve szabad és aztán is az lesz.
ennyi erővel betilthatták volna a nyan catet is mert idegesítő egy idő után -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lackoo1111
2011.12.19. 20:59
Na kinek kell majd széles sávú 120 megás net, na kinek?
Például annak aki nem csak a torrentet és warezt tölt le napi 24 órában .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. raiden
2011.12.19. 21:34
Automatizált esetben szabadságjogokat sértenek. Tehát, én kikötném, hogy manuálisan végezzék a szűrést. Akik benyújtották ezt a tervezetet, azoknak szombat vasárnap kötelező jelleggel 12 órában. Nem mellesleg ezzel azt hiszem legalább 5, ha nem 6 számjegyű munkahelyet teremtenének a világ minden táján - mert nem várható el senkitől, hogy 35 nyelven beszéljen.

És akkor beszéljenek a számok (a teljesség igénye nélkül):

Több, mint 3 millió ember youtube lapja össze van kapcsolva legalább egy social networkkel, é segyből megosztja (auto-sharing) a videóit; Facebookon 46,2 évnyi videót néznek meg egy nap, a myspaceen 5,6 évnyit

839440 videót töltenek fel mindennap

Ha a Youtube lenne Hollywood, akkor elég nyersanyaguk lenne heti 60000 film előállítására

A youtube felhasználok percenként 35 órányi videó anyagot töltenek fel az oldalra

forrás - nem tudom mennyire hiteles, de csak a fele legyen igaz ezeknek a számoknak...

patrik2991 - 2011-12-19 17:03:58

Attól, hogy Te még nem látsz bizonyos összefüggéseket az nem jelenti azt, hogy aki igyekszik nyitott szemmel járni a világban, az elítélendő. Magyarul: attól, hogy te buta vagy, nem jelenti azt, hogy mindenkinek olyan butának kell lennie, mint neked. Te mondod neki, hogy cink?! Én inkább elsüllyednék szégyenemben.
Off:
Arról nem beszélve, hogy Te a 250 hozzászólásoddal noname vagy itt
Igaz, vannak olyanok, akiknek a nickjét 5 hozzászólás után megjegyzi az ember. Ezúton megnyugtatlak, Te nem tartozol közéjük.


józsef m. - 2011-12-19 17:54:28
+1

prohlep
+1

köszöntem a lehetőséget üdv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ájPon
2011.12.19. 22:52
raiden
Az eredeti törvénytervezet szólt csak úgy, hogy automatikusan blokkolhatnak egy oldalt mindenféle figyelmeztetés nélkül, ha jogsértő tartalmat találnak rajta.

Ez persze teljesen nevetséges és alkotmányellenes is. A törvény előtt mindenkinek van joga megvédeni magát, a tervezet pedig azonnal büntetne szó nélkül, a bíráskodást pedig a jogvédők kezébe adnák (ismerős?: kb mint a kommunizmusban eltűnedező emberek).

Természetesen hatalmas felháborodást keltett így, úgyhogy beadás előtt megváltoztatták. Mostmár hivatalos bírói végzés kell majd egy oldal lekapcsolásához.

Persze még így is marhaság az egész.


1. Tölts fel egy jogvédett képet a Facebook hírfolyamodra
2. Az egész Facebookot lekapcsolják jogsértésért
3. ???
4. Profit


Persze a nagyobb oldalakat valószínűleg nem fogják elsötétíteni, hogy ne legyen nagy népfelháborodás és ne legyen nagyon feltűnő a cenzúra a mezei amerikai birka számára.
Talán egy jó kis monopóliumot is kialakulhatnak így mondjuk a nagyobb videómegosztók számára. Lehet egy kevés pénz is leesik majd egy-két helyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Gundam00
2011.12.19. 23:11
nyomorékok! a netet a szabad komunikációra találták fel nem arra hogy holmi megválasztott nyakkendős semmit tudó és amúgy semmit tevő majmok bármilyen akadájt ill cenzúrát alkalmazanak rajta!

szabad internet: ha kirako egy karikatúrát OBamával a képen letolt nadrággal 5 centis szerszámmal vagy Binladent vagy akárkit azért nem büntethetnének meg mert szabad a net !

kezdünk a eljutni oda halo a kiskirályok mondják meg mit nézhetünk ill szedhetünk le stb....

a faszt szólnak bele !

amúgy is kimutatták hogy az ingé letltött zene letöltéseket végzők több original cd-t vesznek meg mint akik nem töktik le! jó ez nem Magyar elmérés mert mint tudjuk ez nálunk nem épp így megy mondjuk 74e minimálbol nem is csodálkozom!

üdv!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Gundam00
2011.12.19. 23:12
az elírásokért elnézést kérek !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gundam00
2011.12.19. 23:12
az elírásokért elnézést kérek !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr...
2011.12.20. 00:03
Ezzel a törvénnyel egyetlen dolgot nem fognak elérni. Nem fogják meg csak csökkenteni sem a kalózkodást. Ha tippelnek kellene, akkor inkább azt mondanám, hogy ennek hatására erősödni fog. Hamar megtalálják a módját, hogy hogyan terjeszthetnék a másolt anyagokat, az emberek pedig az ilyen szervezetek ellen fordulnak, és már csak azért is letöltenek. Aki egyébként nem tanné, annak pedig sokkal kevesebb lehetősége lesz megismerni az adott filmet/zenét/szoftvert, így sokan már csak a biztonság kedvéért is le fogják tölteni próbaképp, ahogy most is sokan teszik. Ha pedig már úgyis megvan, ugyan miért adjanak ki érte pénzt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint
2011.12.20. 09:28
Vendég-Vendög:
A fájlcserélés mindig egy lépéssel előbbre jár, mint bármely hatóság. Anno a Napstert is lekapcsolták, meg ha jól emlékszek volt valami eDonkey is, ami szintén leállt anno. Anno a Napster egy központi adatbázisban tárolta azt, hogy melyik file kinél van, és ez okozta a vesztét, lekapcsoltatták a szervert és vége. Torrentnél nincs ilyen központosítás. Ha megoldják ennek a lekapcsolását, biztos vagyok benne, hogy lesz más, pl. el tudnék képzelni valami nyilvános kulcsú titkosításon alapuló file cserélő rendszert. Vagy akármilyen más módszert, a lényeg, hogy újabb éveket jelent jogilag minden új dolog betiltása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vendég-Ven... Zabal...
2011.12.20. 12:35
Zabálint:

"Torrentnél nincs ilyen központosítás."

Egyelőre még inkább ez jellemző, vagyis a trackerek. A csupán DHT-n alapuló módszerek, pl. btdigg.org, még nem annyira elterjedtek, s ha megfigyeled, a törvénytervezet a keresőket is szűrésre kötelezné.

Emellett mint írtam, nem azt állítom, hogy sikerül tökéletesen megszüntetni a fájlcserét, hanem azt, hogy a tömeges fájlcserét sikerül ellehetetleníteni, ha megvan hozzá a politikai akarat (ami pedig csupán pénzkérdés).

"pl. el tudnék képzelni valami nyilvános kulcsú titkosításon alapuló file cserélő rendszert"

Ez is betiltható, elég csak a nemzetbiztonsági kártyát kijátszani. Erre alapozva megoldható, hogy a titkosítás eleve tiltott vagy legalábbis külön engedélyhez kötött dolog legyen, a megfelelő hatóságnál leadott kulccsal, s ezt a szolgáltatók ellenőrizzék - előbb-utóbb ők is kénytelenek lesznek lenyelni a békát.

Szóval elhiheted, hogy ha megvan a politikai akarat, akkor a fájlcserét gyakorlatilag meg lehet fojtani, azaz a nagy tömegek számára elérhetetlenné lehet tenni.

Amiben én reménykedem, az az, hogy egyre erősebbek lesznek azok a gazdasági érdekeltségek, amelyeknek hátrányt okozna egy efféle tiltás, ez esetben ugyanis nem érvényesülhet korlátlanul a jelenlegi tartalomtulajdonosok akarata. Mert a zene- és filmipar józan eszére nem lehet számítani, az már világosan látható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2011.12.20. 13:32
Sziasztok!

Egyetértek mindazokkal akik tiltakoznak!Hiszen az internet mostanában egy Anomymus nevű hacker vagy craker társaság is aslaposan kihasználja hogy megmutassák a politikusok igazi arcát és azokét akik valójában irányítják őket is mint egy bábut.Másrészről már nincs hatalmuk az internet fölött és a javaslat adhat nekik egy esélyt a teljes irányításra.A rossz fiuk a magukat New World Order-nek nevező politikai elit vagyis beteg hatalomvágyó arcok a másik pedig a Illuminati keresettek rájuk.Ezek mind beleértve a politikai bábuk is félték kis hatalmukat EZÉRT.Ez az egyik igazi oka.Felettünk a pénz rendszerével van hatalmuk és ez már akkor romlott volt mikor kitalálták.Azt mondjátok hogy ez mind így jó ahogy van?Akkor magatok szabadságát tagadjátok meg mert az ember elfejtette manapság mi is az igazi szabadság.Az igazi szabadság amikor nincs anyakönyvi kivonatod és személyid.Az emberek nem szabadok.De én azt kívánom mindenkinek hogy tapasztalja meg mi az igazi szabadság.EZ A PÉNZ RENDSZERE OLYAN MINT A KUTYÁM KIKÖTVE, A LÁNC A PÉNZ AMI SAKKBAN TART ÉS VISSZA A SZABADSÁGTÓL AMINT A LÁNC NEM LÉTEZIK ONNANTÓL SZABAD ÉS BOLDOG!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Squall85
2011.12.26. 13:10
Ezt a SOPAtást...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Powerdream
2011.12.26. 13:36
Ha ide leírnám a véleményem erről akkor szerintem 10 perc múlva kopogtatnának a sünök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!