iPon Hírek

Sorra levadássza a patogéneket a bakteriális orgyilkos

Dátum | 2013. 09. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy biomérnöki úton létrehozott baktérium új módszerrel számol le a fertőzésekkel: megkeresi a patogéneket, majd elpusztítja azokat. A szingapúri Nanjang Műszaki Egyetem kutatója, Matthew Chang Escherichia coli baktériumokat „fegyverzett fel” egy tüdőgyulladást és más komoly kórképeket okozó baktérium, a Pseudomonas aeruginosa ellen. Az egereken végzett kísérletek óriási sikerrel zárultak, az E. coli halott baktériumok sorát hagyta maga mögött, ahogy végigsöpört a szervezeten. Korábbi kutatásaik során Chang és kollégái már létrehozták az E. coli egy módosított változatát, amely egy antibakteriális fehérjét, piocint termel, és ha „ellenséges” baktériumok vegyi jelenlétét érzékeli, felrobban, és a szabadjára bocsátja az anyagot. A baktériumölő mikroba újabb változata még ennél is hatékonyabb. Az újfajta E. coli mikrocin S-t termel, amely kisebb méretű, mint a piocin, így a baktérium képes szekretálni azt, vagyis nem pusztul el az anyag célba juttatása során. Ennek köszönhetően jóval kevesebb módosított baktériumra van szükség egy-egy fertőzés kezeléséhez. A kutatócsoport egy olyan nukleázt kódoló génnel is ellátta a baktériumot, amely hatékonyan semlegesíti a P. aeruginosa kolóniákat körülvevő biofilmet, lebontva az azt összetartó nukleinsavakat. Az E. coli csak a célpont közelében aktiválja „fegyverzetét”: a mikroba azt a molekulát érzékeli, amelyet a baktérium az úgynevezett quorum sensing (QR) során használ saját populációsűrűségének ellenőrzésére. Az E. coli egy speciális fehérjéje hozzákapcsolódik ehhez a molekulához, és a létrejövő komplex aktiválja a fegyverrendszert. A molekulának a baktériumölő mikroba mozgásának irányításában is szerepe van: az E. coli kemotaxis révén mindig olyan területek felé igyekszik, ahol a legnagyobb koncentrációban találhatók a QR-molekulák.

A kutatásban részt nem vevő szakértők szerint is lenyűgöző eredményről van szó. A baktérium létrehozása során alkalmazott technikákat külön-külön már néhány helyen alkalmazták ugyan, de ilyen komplex fegyverrendszert még senkinek sem sikerült összeraknia ezekből. Chang P. aeruginosa baktériummal fertőzött egereket etetett meg aprócska orgyilkosaival, majd pár óra elteltével ürülékmintákat vett az állatoktól. A módosított E. colival kezelt egyedekben jelentősen lecsökkent a fertőzést okozó baktériumok szintje, ugyanakkor semmiféle különösebb mellékhatás nem jelentkezett. Chang szerint a módszer emberi páciensek esetében is működhet. A legtöbb antibiotikum válogatás nélkül öli a baktériumokat, nem törődve azzal, hogy azok „betolakodók” vagy az emésztőrendszer szerves részei. Az új metódussal viszont koordinált, precíz támadásokat lehetne indítani a szervezet számára káros mikrobák ellen, a jótékony baktériumflórának pedig közben nem esne baja. William Bentley, a Marylandi Egyetem szintetikus biológusa hasonló metódust igyekezett kidolgozni daganatos sejtek ellen, egyfajta célzott kemoterápiát igyekezve megvalósítani, amely csak a problémás sejtek közvetlen közelében fejti ki hatását. A szakértő nemrégiben közös projektbe kezdett Chang kutatócsoportjával, és most olyan baktériumokon dolgoznak, amelyek a legkülönbözőbb fertőzések ellen lesznek bevethetők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. benczeb90
2013.09.24. 10:59
Kíváncsi vagyok, hogy a gyógyszerlobbi hogyan befolyásolja majd ezen megoldások elterjedését a mindennapi orvoslásban. Abban viszont biztos vagyok, hogy az amerikai hadsereg már megkereste őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba bencz...
2013.09.24. 11:20
Más területen dolgoznak. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2013.09.24. 15:29
A gyógyszeriparnak ez úgysem éri meg, ők nem akarnak egészséges embereket gyógyszerek nélkül. Mielőtt valaki még belekötne, hogy E. coli az ne tegye. Azért ezt használják, mert olyan kicsi a genomja és egyszerű, így könnyen újrahasznosítható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.24. 16:45
Igen a gyógyszeripar lobbi összeesküvés elmélet. Már vártam ezt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. benczeb90
2013.09.24. 16:51
Nem elmélet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.09.24. 16:52
Bizonyítsd! És lehetőleg hihető forrásból, ne valami áltudományos médiából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ByrDer
2013.09.24. 17:10
Ijesztő. Mármint hatalmas lehetőség, de ugyanennyi energiaráfordítással elképesztő biofegyver is lehet... a zombi apokalipszis már csak karnyújtásnyira van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Vageir
2013.09.24. 18:09
Sose értettem hogy csinálják meg ezeket, de szép munka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Baker001
2013.09.25. 00:55
Biztos hogy koze van a bakteriumok dns szerkezetenek a teljes ismerete az az meg van fejtve. Az is biztos hogy nem mai technika. Jo par eve olvastam egy cikket a nanotechnologiarol ott meg ugy emlitettek hogy egy atomot kepesek mozgati ide oda es lerakni kepekkel is bizonyitottak "elmeletileg" de en e teren teljesen laikus voltam/vagyok (nem tudom hogy nez ki pl egy szen atom)

Masfelol ez egy nem csoda dolog csak egy jol hasznosithato gyogyszer nem ad immunitast.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. benczeb90 Simba
2013.09.25. 07:04
Rendben, amint hazaérek, összepakolok egy meggyőzőcsomagot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. shteer
2013.09.25. 15:41
még pár év és kész a T vírus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!