iPon Hírek

Sörrégészek

Dátum | 2013. 06. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ohiói Great Lakes Brewing Company szakértői egy letűnt kor ízeit igyekeznek feléleszteni, amikor egy több mint 5000 éves mezopotámiai recept alapján próbálnak meg sört előállítani. Ahogy Pat Conway, a sörfőzde egyik tulajdonosa elmondta, hogy elsősorban a szakmai kíváncsiság hívta éltre a projektet, hiszen minden sörkészítő vérében ott van a korai technikai fogások és receptek megismerésének igénye. Régész és történész körökben ugyan többen vitatják azt az elméletet, miszerint a sörfőzés feltalálása vezetett volna a mezopotámiai földművelés tízezer évvel ezelőtti kialakulásához, de az biztos, hogy i. e. 3200 körül, amikortól írott forrásokkal rendelkezünk, a sör már fontos szerepet játszott a régió életében. (Az indexképen látható pecsét a legkorábbi bizonyíték a mezopotámiai sör létezésére: Tepe-Gawra egyik templomából került elő, és i. e. 4000 körülre datálják.) A társadalom minden rétege fogyasztotta az italt, amely egyrészt megbízható folyadék-utánpótlásnak számított, másrészt tápanyagokban is gazdag volt. A palotákban és az átlagos otthonokban egyaránt foglalkoztak sörkészítéssel, és az ital fogyasztása olyannyira általános és szükségszerű volt, hogy Hamurapi törvényeinek értelmében a sört túlságosan drágán áruló kocsmárosoknak vízbe fojtás volt a büntetése. Sajnos azonban a sok sörre való utalás között egyetlen részletes recept sem maradt fenn ezekből a korai időkből. Gyakorlatilag csak a főzési folyamat egyes lépéseivel kapcsolatban találtak forrásokat a kutatók, a legrészletesebb leírás pedig egy költeményben, a sumer söristennő, Ninkasi himnuszában maradt fenn. Az i. e. 1800 körül íródott mű régóta izgatja a sörszakemberek fantáziáját, és a kilencvenes években az Anchor Brewing Company el is készítette a himnuszban leírt sörfajtát.

Az ősi alkoholos italok felélesztése azóta is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, eddig többek közt ókori kínai és egyiptomi söröket készítettek el újra, illetve egy Midasz király állítólagos sírjából előkerült sörfajtát is reprodukáltak. A Great Lakes kutatói szintén Ninkasi himnuszát vették alapul, azonban a korábbi próbálkozásokkal ellentétben nem modern felszereléssel, hanem hagyományos módon igyekeztek elkészíteni a sumer sört. A kutatók saját maguk csíráztatták az általuk megtermelt árpát, rozsdamentes kádak helyett a harmincas években Irakban kiásott kerámia edények reprodukcióit használták, a melegítéshez pedig trágyával fűtöttek. Egy clevelandi pék még azt az autentikus, téglakeménységű „sörkenyeret” is elkészítette, amely az élesztőgombák forrásául szolgált az erjesztés során. Az első, kardamommal és korianderrel fűszerezett főzet végül túlságosan keserű lett, hogy ténylegesen élvezhető lehessen, így a következő próbálkozásnál a tervek szerint mézzel vagy datolyával igyekeznek majd édesíteni a főzetet. A mai tisztítási eljárások nélkül a természetes baktériumokkal teli edényeknek köszönhetően a mezopotámiai sör valószínűleg alapvetően is sokkal ecetesebb, keserűbb volt, mint a mai italok, a szakértők mindenesetre nem adják fel, és mindenképpen szeretnének az ókori módszerekkel egy olyan sörfajtát létrehozni, amely a mai fogyasztónak is élvezetet okoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. skripton
2013.06.27. 19:07
mmmmmmmmmmmmmmmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chimp
2013.06.27. 20:47
Ez a vízbefojtás nem is hülye törvény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pogi67
2013.06.28. 07:22
Chimp +1
Valószínűleg jővedéki adó és ÁFA mentes is volt.
Máris megvan a 100 Ft/korsós népital.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!