iPon Hírek

Sószemcsényi akkuk, megfigyelt nanonövés

Dátum | 2010. 10. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Az egyre kisebb, mikro- és nanoszintű eszközök fejlődéséből logikusan következik a szintén minél kisebb akkuk iránti igény is, elvégre nem sok haszna lenne egy olyan eszköznek, ami önmagában kellően pici ugyan, de az akkuja meg gombelem-méretű.

Erre a problémára kínál megoldást az amerikai védelmi minisztérium fejlesztési hivatala (DARPA) által finanszírozott projektje révén Jane Chang és mérnökcsapata a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i kampuszából: ők ugyanis egy sószemcsénél is kisebb akkukat fejlesztenek.


Chang elmondása szerint a hagyományos lítium-ion akkuknak megfelelő energiasűrűséget tervezik elérni, csak épp sokkal kisebb méretben. Elmondása szerint jól haladnak, a technikai alapvetések megvannak (egyetlen atomnyi vastagságú, permetezhető lítium-aluminoszilikát bevonatú nanoszálakat használnak), részeredményeket is elértek, bár működőképes akkut még nem sikerült összeállítaniuk, és legalábbis egyelőre becslésekbe sem mert bocsátkozni a projekt várható befejezési időpontjára vonatkozóan.

Hasonló jellegű újítással állt elő a szintén amerikai illetőségű Argonne Nemzeti Laboratórium két részlegének, valamint a Nagynyomású Szinergetikus Konzorcium (HPSynC) egyesített kutatócsapata: sikeresen kidolgoztak egy olyan módszert, melynek segítségével valós időben, az első pillanatoktól fogva megfigyelhetik különböző nanorészecskék fejlődését és növekedését.


Mivel a nanorészecskék teljesítményét és használhatóságát alapjaiban határozza meg a szerkezetük, így az újítás jelentősége nyilván nem igényel különösebb magyarázatot. A megfigyelést rendkívüli mértékben fókuszált, nagyenergiájú röntgendiffrakcióval valósították meg; egyebek mellett azt is megfigyelték, hogy az első kémiai reakciók általában igen gyorsan jöttek létre, majd onnantól lelassult a további fejlődés üteme.

Az eddigi megfigyelési eljárások legnagyobb hiányossága az volt, hogy csak speciális körülmények között működtek, ez pedig nagyban rontotta a használhatóságukat. Az új eljárásnál már nincs ilyen probléma, így a kutatók munkásságának köszönhetően újabb nagy lendületet kaphatnak a nanotechnikai fejlesztések.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. MassKilla
2010.10.26. 15:50
yea az ilyen híreket szeretem hallani. jó érzéssel töltenek el, hogy valamikor haszna is lesz az ilyennek...mert ennek biztosan van jövője ez nem hiszem hogy vitakérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!