iPon Hírek

Spanyol "iPod-adó" július 1-től

Dátum | 2008. 06. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Hamarosan érvénybe lép az úgynevezett "iPod-adó" Spanyolországban. A korábban csak "digitális kánonként" emlegetett dézsma július 1-től kerül kivetésre, és minden olyan elektronikus eszközt és médiát érint, amelyek alkalmasak képek és zenék tárolására, másolására vagy rögzítésére - ide értve még a nyomtatókat, szkennereket és tintapatronokat is.

Az adó konkrét mértéke az adott készülék képességeitől függ majd: egy MP3-lejátszásra is képes mobil esetében €1,10, míg egy dedikált MP3-lejátszó esetében €3,15 árnövekedésre lehet számítani darabonként. Ahogy azt ilyesféle adók esetében már megszokhattuk, az indoklás ezúttal is az, hogy a kalózkodás okozta károkat hivatott enyhíteni a művészek felé - elméletben, gyakorlatban pedig természetesen az összeg java a RIAA-nál (vagy más kiadóknál) marad (és talán az állam is meg tud tartani magának valamennyit).

Természetesen a törvényt az említett elektronikai eszközök gyártói is legalább annyira ellenzik, mint a fogyasztói csoportok - az erejüket pedig elég jól mutatja az, hogy bár a törvény elfogadását megakadályozni nem tudták ugyan, de jó ideig feltartották: azt ugyanis már másfél évvel ezelőtt be akarták vezetni. Ami pedig az új adóból várható konkrét bevételeket illeti, az első évben 110,2 és 117,8 millió euró közti összeget kívánnak begyűjteni - nem többet, és nem kevesebbet; ha bármelyik irányban túllépné a bevétel a keretet, akkor megteszik a szükséges díjszabási kiigazításokat.

Az Internet-felhasználók helyi szövetségének elnöke, Victor Domingo szerint azonban az adó akár 225 millió eurós bevételt is hozhat, és hangot adott azon aggodalmának is, miszerint a pénzek begyűjtését végző szervezetek, valamint a beszedett összegek tényleges elosztása nem lesz kellőképpen felügyelve.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások