iPon Hírek

Spanyolviasz: Az Atlantic szerint is jobb a digitális zene

Dátum | 2008. 11. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Immár több bevétele van a Warner Music alkiadójának, az Atlantic Records-nak a digitális zene-, mint a CD-eladásokból, és ezzel saját állításuk szerint az elsők lettek a nagy zenekiadók közül, akik ezt elmondhatják magukról.

Az önmagukban-egyenként eladott teljes zeneszámokból, csengőhangokból és más online-tartalmakból származó összesített profitjuk egyanis immár a teljes bevételük 51%-át teszi ki, és ez az arány várhatóan a jövőben is csak nőni fog, tekintve a digitális zene töretlen térhódítását és a CD-k töretlen népszerűségvesztését.

A kiadó szerint a változás leginkább annak tudható be, hogy a felhasználók immár több helyről juthatnak hozzá a zenéikhez, mint valaha - amiben bár kétségkívül van igazság, de azért valószínűleg jóval fajsúlyosabb ok ennél az MP3-ak, és vele az MP3-lejátszók (ide értve az ilyen képességű mobilokat is - vagyis már szinte mindet) gyors térhódítása a CD-k és CD-lejátszók kárára, az előbbiek kényelmesebb, könnyebben kezelhető, szállítható és egyénileg összeállítható természetének köszönhetően. Erről valamiért nem esett szó.

Mindenesetre az Atlantic azért természetesen nincs egyedül: az EMI, a Sony és az Universal CD-eladásai is folyamatosan csökkennek, így a bevételcsökkenés kompenzálására nekik is egyre nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a digitális tartalmakra.

Egyesek azonban foggal-körömmel kapaszkodnak a múltba, és képtelenek lépést tartani a korral; ezt jól mutatják az olyan drámai kiadói lépések is, mint az előadók koncertturnéinak megsarcolása, valamint a CD-k mesterséges és indokolatlan drágaságának hősies fenntartása annak ellenére is, hogy már gyakorlatilag minden érv ez ellen szól (amelyek közül a legfajsúlyosabb kétségkívül az, hogy leginkább a drágaság miatt válnak a CD-k egyre inkább versenyképtelenné az online alternatívákkal szemben).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások