iPon Hírek

Sparkle Calibre IDF: az intelligens VGA hűtő

Dátum | 2009. 09. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Sparkle szakemberei az idei nyár folyamán sem unatkoztak: a mérnökök a 40 nm-es GPU-k hiánya miatt ugyan nem új  videokártyákon dolgoztak, hanem egy hasonlóan fontos területen, a hűtők szegmensében folytattak fejlesztéseket és kutatásokat. A munka eredményeként elkészült a Calibre hűtők legújabb generációja, amely Calibre IDF néven válhat majd ismertté (és talán elismertté) a nem is oly távoli jövőben.


A gyártó a Calibre IDF (Intelligent Dual Fly Cooling System) megoldásokat két különálló részből építi fel, az egyes részek külön hűtőbordával és külön hűtőventilátorral vannak ellátva. Az újdonságok alumíniumból készülnek, ám a GPU-val érintkező bázis és az alumínium hűtőbordákkal kapcsolatban lévő heat pipe-ok természetesen ezúttal is rézből készülnek a hatékonyabb hőátadás érdekében. Az új hűtőn két ventilátor helyezkedik el, a ventilátorok körül 0,2 mm-es vastagságú alumínium hűtőbordák vannak jelen. A hatékonyabb és halkabb hűtés érdekében a gyártó GBOX néven egy vezérlő terminált is elhelyez a terméken, amelynek segítségével a felhasználók szabadon beállíthatják, hogy, hogy mely hőmérsékleti érték elérése után növekedjen a ventilátorok fordulatszáma, azaz mikor kapcsoljon rá a rendszer. A precíz szabályzásnak köszönhetően halkabb, de megfelelő hűtőteljesítményt kínáló hűtéshez juthatnak a felhasználók, ami egyszerűen testreszabható az igényeknek és a hőmérsékletnek megfelelően.

A Sparkle illetékesei egyelőre nem szolgáltak információkkal azzal kapcsolatban, hogy az újdonság pontosan mikor és mely kártyákkal kerülhet forgalomba, ám a pletykák szerint a Calibre IDF hűtővel ellátott termékek megjelenésére már nem kell sokat várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. silentfrog
2009.09.02. 11:45
ugy náz ki mint a matrixba a légpárnás hajok hajtoművei.....
Nekem tetszik! :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Spark90
2009.09.02. 11:58
Azért a legfontosabb dolog kimaradt a cikkből!

A két szárnyrész dőlésszögeit tudja változtatni az a középső vezérlőrész.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. loogan23
2009.09.02. 12:15
Pontosan ez kell, ha valakit zavar a hang...nekem spec elég lenne, ha csak játék közben pörögne fel. Egyetlen egy ami talán zavarna az a mérete...valószínűleg belóg a ramok fölé ami nem rossz, ha plusz hűtés kell, de, ha valaki sűrűn cserélgeti a ramokat akkor útban lehet, kérdés, hogy a változtatható dőlésszög mennyit enged...(ha tényleg változtatható...a kép alapján nem vennék rá mérget).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Spark90
2009.09.02. 12:22
loogan23 milyen ramok fölé?
Ez nem procihűtő hanem VGA!

Nem gondolnám, h a szerkezet közepén levő elektro-szervo motor a lapátok fordulatszám szabályozására lett volna odafabrikálva. Sokkal inkább más célt szolgál.

Ha még valaki kételkedne: http://www.dvhardware.net/article37569.html
"Sparkle presented the Calibre Intelligent Dual Fly (IDF) graphics card cooler, this product is unique as it is equipped with a motor to automatically adjust the angle of the two coolers when your card gets too hot. This feature should lead to better overall cooling of your graphics cards"

Egyébként a sparkle eddigi hűtőjinél is megvolt már ez a dőlésszög állító megoldás, csak ott még manuálisan történt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. b1gz
2009.09.02. 14:26
Terheleskor felemelkedik a ket kerek mi, mintha felszallna, es olyan turbina ahngot is ad. 30 meterrol 130 decibel, mint egy boeing. Najsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rabib
2009.09.02. 18:02
b1gz: Ja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!