iPon Hírek

Speciális energiagazdálkodási profil RYZEN procresszorokhoz

Dátum | 2017. 04. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Új lehetőségek energiagazdálkodási profilok frontján Az AMD új Windows 10-es energiagazdálkodási profilt készített a RYZEN processzorokhoz, ami segít a teljesítmény növelésében, és ezzel egy időben a kiegyensúlyozott energiagazdálkodási profil energiatakarékossággal kapcsolatos funkcióit is visszaadja, amelyek a teljesítménycentrikus profil aktiválásakor egyébként elvesznének. Márpedig az AMD utóbbi profil alkalmazását javasolta eddig, hiszen ezzel futottak legjobban a játékok. A teljesítménycentrikus energiagazdálkodási profil alapvetően sokkal jobban passzol az AMD RYZEN processzorokhoz, amelyek meglehetősen gyors feszültség- és órajel-változtatásokra képesek, és ebben az üzemmódban sokkal gyorsabban is reagálnak a kérésekre.
Az új energiagazdálkodási profil
Az alapértelmezett kiegyensúlyozott energiagazdálkodási profil esetében a rendszer lomhábban vált a processzor teljesítményállapotai (P-State-ek) között, ugyanis ebben az üzemmódban hosszabb idő telik el a nagyobb teljesítmény-igényt jelző utasítás jelzése és kiküldése között, mint teljesítménycentrikus módban – ez a hosszabb időzítőknek és a magasabb küszöbértékeknek köszönhető. A másik hátrány, hogy az alapértelmezett kiegyensúlyozott energiagazdálkodási profil törekszik arra, hogy az elérhető logikai magoknak csak 10%-a maradjon aktív, a többi pedig parkoló helyzetbe kerül, ezáltal optimálisabb lesz a fogyasztás. Egy AMD R7 1800X processzornál, ahol 16 logikai processzor áll rendelkezésre, emiatt alapértelmezetten csak a 0-s és az 1-es logikai processzorok aktívak – előbbi egy fizikai processzormag, míg utóbbi egy „SMT mag”. A maradék 14 logikai processzor az esetek többségében parkoló pályán van, aktiválásuk pedig időbe telik, ami nagyobb késleltetést eredményez és a teljesítményre is negatív hatást gyakorol. A fentiek elkerülhetőek a teljesítménycentrikus profil alkalmazásával, ám ekkor egyes energiatakarékossággal kapcsolatos funkciók is deaktiválódnak, így a rendszer fogyasztása magasabb lesz – cserébe viszont javul a teljesítmény. Az AMD most egy új Windows 10-es energiagazdálkodási profillal javít a helyzeten, amelynek alapját a kiegyensúlyozott energiagazdálkodási profil adja, ám a változtatások hatására jobb teljesítményt nyújt, mint a gyári profil és az energiatakarékossággal kapcsolatos szolgáltatásokat sem kapcsolja ki. Az új profil mindössze annyit csinál, hogy csökkenti az alapértelmezett kiegyensúlyozott profil időzítőinek hosszát, valamint a küszöbértékeket is, így a P-State-ek közötti váltás gyorsabb, ami gyorsabb órajel-felfutást eredményez, ezáltal a sebesség is kedvezőbb. Az új profil a teljesítménycentrikus profilhoz képest minimális, átlagosan 1%-os teljesítménycsökkenést okoz, de az alapértelmezett kiegyensúlyozott profilnál így is jobb, ahogy az a lenti diagramon is látszik.
Az új energiagazdálkodási profil jótékony hatásai elég sok játékban élvezhetőek, de sajnos nem mindegyikben, ám az AMD szerint így is érdemes letölteni és telepíteni az újdonságot, ami egyébként itt található. A csomag tartalmára kitömörítés után duplán kell kattintani, majd az új profil be is kerül az energiagazdálkodással kapcsolatos beállításokat csoportosító oldalra, ahogy az az első képen is látható. Egyéb változások Jó hír, hogy az Ashes of The Singularity: Escalation után a DOTA 2 is kapott némi optimalizációt, ami jótékonyan hatott a minimális sebesség alakulására. Nemrégiben a Total War: Warhammer is frissült, így a RYZEN szálkezelés hatékonyabbá vált, ami a „High preset” alkalmazásakor akár 10,5%-os, az „Ultra preset” alkalmazásakor pedig akár 7%-os teljesítménynövekedést is nyújthat, ahogy az a lenti diagramon is látható.
Fontos még megemlíteni, hogy frissült az AMD RYZEN Master nevű kis segédprogram is, ami segít a RYZEN alapú rendszerek monitorozásában és tuningjában. Monitorozás terén jól jön, hogy valós időben láthatóak a hőmérséklet-, órajel- és magfeszültség-változások, valamint a ventilátor fordulatszámát és a memória időzítéseit is ellenőrizhetjük.
Az új kiadás a tCTL érték helyett már a valós lapkahőmérsékletet mutatja, így a korábban említett 20 Celsius fokos offset, ami a RYZEN 1800X, 1700X és 1600X modelleknél volt érvényben, már nem torzítja az eredményeket. További fontos változás, hogy az alkalmazás telepítéséhez nincs már szükség a HPET engedélyezésére az AGESA 1.0.0.4 alapú BIOS-t használó rendszereknél. Az alkalmazást innen lehet letölteni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. Resike
2017.04.07. 11:24
Ó ilyet csinált már az Asus is, attól függetlenül hogy ótvar bugos volt 100%-on pörgette a CPU-t és kikapcsolta az aktív hűtést amitől teljesen instabil lett a rendszer teljesen megérte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. norman81
2017.04.07. 11:48
Azért ez csak nem ilyen kókány tizedrangú kódhalmaz, főleg, hogy integrálódik a rendszerbe és az MS sem engedhetne meg magának kritikán aluli integrációt. Egyébként üdvözlendő "javítás" optimalizálás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Cathaya Resik...
2017.04.07. 11:56
Sikerült benyögni egy jókora baromságot, az MS nem engedi meg hogy mindenféle buherált kódokkal szarakodjanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. RealDreamQ Catha...
2017.04.07. 12:02
+++ így van ., főleg Win 10 esetén ! Mert nem hiányozna MS-nak sem a további negatív élményindex
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. nemlehet Resik...
2017.04.07. 12:40
Nekem laptopomon van a G4H az asustól és nagyon jól teszi a dolgát. Az aksiidő jelentősen jobb (kb 30-40 perccel) mint ha a Win10-es beépített cuccot használnám és energiatakarékos módban is sokkal gördülékenyebb a rendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Resike Catha...
2017.04.07. 12:49
Major bullshit, egy kibaszott regedit sor kikapcsolni az aktív hűtési házirendet. Ami PC-n nem okoz különösebb gondot, laptopokban viszont már más tészta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. s_otto
2017.04.07. 12:50
Hát ha 100%-on nem is teker, de 90% alá nem engedi a windows a proci teljesítményét.
Valamint a tomshardware tesztek szerint az idle magokat sem engedi lekapcsolni. Ez biztos jó hatással van a fogyasztásra.Tök jó hogy az amd-nél mindennel így bütykölni kell, veszel vga-t, lehet kínlódni mire belövöd a profilt, az új prociknál is meg szabad nézni a ph! fórumot, akik megvették azóta nem játszottak, csak az új bios keresés, a feszelgetés, tesztek futtatása, bootol nem bootol....
Tegnap 11 órakor hoztak alkatrészeket, i5 proci, 3200mhz ramok, 1060 vga, délután háromkor már otthon játszottak vele, proci 4,2Ghz ramok fullon, xmp és kész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Resike s_ott...
2017.04.07. 12:52
Egy az egyben ugyanezt csinálja az ASUS is hogy "gyorsabbak" legyenek a laptopjaik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. B_Real s_ott...
2017.04.07. 12:56
Napi s_otto. Köszönjük!

És legalább arra vennéd a fáradtságot, hogy mielőtt valami nagy igazságot akarnál írni, utánanéznél, hogy az RX480-asok gyártói közül pl. az MSI és a Gigabyte is frissítette a BIOS-át, amivel a manuális állítgatásra semmi szükség (Gigabyte a hőfokokat tette rendbe, MSI a fogyasztását). XFX-nél soha nem is volt rá szükség.

Úgyhogy jó lenne a hazudozást újfent abbahagyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Resike nemle...
2017.04.07. 12:57
Attól függ hogy melyik profilt használod, a probléma az itt az hogy (régebben) alapból a legbetegebbet kapcsolja be miután feltelepíted a hozzá tartozó Asus vackot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. s_otto B_Rea...
2017.04.07. 13:00
Valami pontatlanságot mondtam? 90% állítja a profil a minimum proci sebességet. Vagy az igazság zavar? AMD-ről csak jót?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. B_Real s_ott...
2017.04.07. 13:01
Próbáld végigolvasni, amit írtam: a VGA-ról volt szó, de ne zavarjon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. s_otto B_Rea...
2017.04.07. 13:02
Miután szerkesztetted.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. B_Real s_ott...
2017.04.07. 13:04
Én a CPU-t egy büdös mondatban nem említettem, de terelj még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. siriq
2017.04.07. 13:11
Tobb van ott mint egy sima regkey: https://www.pcper.com/news/Processors/AMD-Releases-Ryzen-Balanced-Power-Plan-Test-Results-Inside
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Resike siriq
2017.04.07. 13:20
Ez mind szép és jó dolog játék alatt, de hogy ez a módszer soha a büdös életbe nem fogja engedni hogy a CPU alacsonyabb P-state-be kapcsoljon hanem a maximális órajelen fogja pörgetni a processzort teljesen feleslegesen a kevésbé CPU intenzív alkalmazásokban, de még alvó állapotban is.

De gondolom az már túl megterhelő lett volna nekik hogy írjanak valami olyat ami csak 3D alkalmazások alatt kapcsolná be ezt a profilt gondolták ez a zéró erőfeszítéses budget profil jó lesz a birkáknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. siriq Resik...
2017.04.07. 13:30
Latom nem olvastad el a cikket amit linkeltem

As you can see, changes were made to help minimize the parking of Ryzen cores, and to also speed up their waking when required. It may not be a perfect solution as it is another step that the user must perform to get good ‘out of the box’ Ryzen performance, but it does help alleviate the dilemma of running your desktop machine at full tilt 24/7 or having to switch power modes on either end of your gaming sessions

AMD has released a custom Ryzen Balanced Power Plan that tweaks some of the P-state transition values and a few other settings to help realize the performance gains previously seen by folks shifting to the High Performance mode while keeping idle power consumption much closer to that of the Balanced plan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. pdx06
2017.04.07. 15:49
Szerintem majd mindenki kiválasztja az igényeihez mért profilt. A nagy high-end fanokat úgyis hidegen hagyja ha 100%-on jár a cpu állandóan, mivel mihelyt betették a kórájhetet, kapásból tuningba vágják ha kell ha nem. Magamrészéről még az FX-en se kapcsoltam be a Turbo Core funkciót mert még mindig elvagyok nélküle és fut a mai játék úgyis rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. siriq pdx06
2017.04.07. 15:54
Nem jar 100%-n. Mukodik ugyan ugy elmegy sleep modeba a tobbi core is csak meg problemas a kijelzese:
These CC-States number cc1 through cc6, representing increasingly aggressive clock and power gating. In fact, cc6 represents a core that is essentially turned off. The core is sleeping so deeply that only its voltage can be detected by software.The sophisticated power management technology in the “Zen” core can autonomously enter and exit these CC-States as quickly as 1ms. Software tools, unable to see through the sleep, will simply report the last P-state known to the OS before the core entered a CC-state. Don’t be alarmed! The effective frequency of a sleeping core is much lower (generally sub-1GHz).
http://www.guru3d.com/news-story/amd-offers-custom-power-plan-for-ryzen.html

Majd ha frissitik a cpu-z es tarsait , akkor mar rendesen fogja mutatni a megfelelo orajelet. Addig viszont marad a bugos megjelenites. Magyaran a mukodik a ryzen balance profil , ahogyan kell csak a programok meg nem tudjak megfeleloen jelezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. norman81
2017.04.08. 06:58
Egyeseknek igen komoly megterhelést, agyi szinapszis overhead-et okoz egy cikk értelmezése,az abban foglaltak megértése?! Néhány szó kiragadása és a butaságokkal való dobálózás az megy, szükség lenne már egy kis LVL up-ra.

AMD vgakkal kapcsolatban csak annyit, hogy akik rommá feszelgetik ,állítgatják stb, az a userek elenyésző hányada. Egyébként meg már rendben vannak a biosok,de ettől még persze lehet finomhangolni... Meg egyébként sem illik már elve meghaladott és idejemult problémával dobálózni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. sutyko_hop... RealD...
2017.04.08. 10:24
Szerintem ez oket sose fogja visszatartani.
Mindig van lejjebb, hidd el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sutyko_hop... pdx06
2017.04.08. 10:28
Azt mondjuk erosen ketlem, ha csak nem hidden objectekkel jatszol..

A cikkhez.
Ez az egesz egy tipikus kokanyolas.
Kokany az amd ezert mindent kokannya kell tenni korulotte.

Nem rossz a ryzen, de a jo nem ilyen..

Kosz maradok inteles.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Resike siriq
2017.04.08. 12:06
Ez megint egy baromság, ez a amd balanced profil egy az egyben az alapértelmezett highnak felel meg (teljesítménycentrikus, 100%/100%) ugyanis a 90% és a 100% között nincsen különbség P-state szinten, mivel csak 16 P-state van egy processzorban így minden lépcső 6,26%-onként változik csak és a P0 és a P1 között (a két legmagasabb) EGY megahertz különbség ha van.

De még első osztályos matek szinten is aki azt gondolja hogy a 90% közelebb van a 5% (balanced profil) fogyasztásához mint a 100% (high profil) az inkább ne reprodukálódjon.

Tehát ez megint egy fizetett cikk a birkák átverésére, vagy teljesen inkompetens barmok teszteltek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. B_Real sutyk...
2017.04.08. 12:31
Örülünk, hogy az Intel minden modellje problémamentesen érkezett kiadásakor. Ja nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. siriq Resik...
2017.04.08. 12:48
Mivel a ryzen profil tobb modositast is tartalmaz , amit mar belinkeltem, nem is igazan ertem miert irod le azt amit. Raadasul a linknel ott van , miert nincs igazad csak meg most sem olvastad el.

Anno amikor az intel megint bevezette a HT-t , ugyan ilyen problemakkal kuszkodott. Emlithetnem a speed shift-t is. Majd ezt is megcsinaljak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mezarius
2017.04.08. 14:58
Kiéget már amit b_real és otto művel minden egyes cikk alatt Esküszöm össze kéne gyűjteni minden vitájukat, és kiadni könyvbe. Parádé gyerekek, parádé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Resike siriq
2017.04.08. 21:56
Milyen más módosítást? Mert megsúgom hogy a minimum és a maximum P-staten kívül semmit mást nem lehet egy power plannal beállítani ami a CPU-ra vonatkozna (az aktív hűtési házirenden kívül). Szerintem nem én nem olvastam el a cikket hanem te nem tudod értelmezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. siriq Resik...
2017.04.08. 22:40
Olvasd mar el amiket linkelgettem
Ott van benne, ott irjak.
https://www.pcper.com/news/Processors/AMD-Releases-Ryzen-Balanced-Power-Plan-Test-Results-Inside
However, deconstructing the actual profile data reveals more changes that do not appear in the Windows GUI. Here are the low-level changes we discovered, including the ‘Minimum processor state’ previously noted above:

Lathato kepen is, 6 dolog van amit allitottak a profilban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Resike siriq
2017.04.09. 00:06
Oké szóval van jó pár hidden settings (32) is ezt nem tudtam, viszont még mindig itt van a kérdés, hogy ha "egy az egyben" a teljesítmény centrikus profilt copyzták le akkor az hogy a fenébe fog úgy fogyasztani mint a kiegyensúlyozott? Érdekelne hogy mielőtt ráírták a dobozra a 95W-os tdpt azelőtt is kitolták e a szart is a processzorból.

Valamint hol van ebben az amdnek érdeme ez ugyanúgy gyorsít egy inteles processzort is, de az igazi kérdés hogy miért nem képesek egy egy chipset (uramisten bios) driverben megoldani ahelyett hogy itt energia profilozgatnak. Mert jelenleg ez a sufni tuning pont ugyanannyit ér mint halottnak a csók.

Végszóként aki állítgatni akar itt egy script amivel elő lehet csalogatni az extra processzor energiabeállításokat (Win7-en legalábbis):
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. siriq Resik...
2017.04.09. 01:00
Nem a performance profilt kopiztak le. Masok a beallitasok(lathato az oldalon amt linkeltem ). Amugy a hw alltal szabalyzott sleep normalisan mukodik a ryzen profillal. Gyakorlatilag , megfelel a fogyasztasi kriteriumnak.

Ez a profil nem gyorsitja az intel-t(mas a hw). Az windows jelenleg meg nincs optimalizalva ryzenre a power managementnel. Ugyan ez volt anno amikor az intel megint bevezette a HT-t vagy a speed shift-t ami nem is olyan regen volt. WIN 10 creator update alatt is van egybol extra opcio, ahol megadhatod a maximalis freqit a procinak, mindenfele mokolas nelkul. En mar beallitottam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. siriq
2017.04.09. 01:10
Itt egy leiras mi es hogyan mukodik: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/hardware/mt422910(v=vs.85).aspx
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Resike Resik...
2017.04.09. 01:23
De menjünk egy kicsit mélyebben bele a számokba a Teljesítménycentrikus és a Ryzen Balanced profil között:

1. Processor Performance Increase Threshold: 30% - 25%
Az a processzor használat ami felett a processzor egy magasabb teljesítményű P-state-be kapcsol.

Mivel sokkal előbb kapcsol magasabb teljesítményű state-be ezért itt egy fia energiamegtakarítás sem lesz.

2. Processor Performance Decrease Threshold: Maradt ugyanaz.

3. Processor Performance Core Parking Increase Time: 7 - 1
Ennyiszer X ms időnek kell eltelnie mielőtt egy aktív mag parkolóvá válhat.

Minimális megtakarítás.

4. Processor Performance Time Check Interval: Maradt ugyanaz.

5. Minimum Processor State: 100% - 90%
A lehetségesen legkisebbnek beállított fekvencia a P-statek százalékos alapján az összes logikai és fizikai magon.

Itt egyedül az a bibi hogy ez egy erősen kerekített szám, 100 és 94 között P0, 93 és 87 között P1, stb...
És a másik dolog hogy a P0 és a P1 közel tejesen megegyezik.
Itt az értékeléshez igazából tudni kéne hogy hány P-state van a Ryzenbe valamint hogy mekkorák azok frekvenciái.

Ami érdekesség hogy a P15 és a P0 state között egy nyolcmagos processzor még 0%-os CPU használat mellett is 20-30W különbség is lehet, ha a processzor 100W körüli TDP-vel rendelkezik.

6. Processor performance core parking concurrency headroom threshold: 20 - 10
A minimális határérték aminek egyszerre teljesülnie kell minden aktív magon hogy egy éppen parkoló mag felébredjen.

Mivel az érték sokkal kisebb a parkoló magok sokkal előbb ébrednek fel tehát itt sem lesz egy kanyi energiamegtakarítás sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Resike siriq
2017.04.09. 01:29
Ez a profil nem gyorsitja az intel-t(mas a hw).

Baromság ezek a beállítások 99%-ban ütemezési paramétereket írnak le amit a Windows kezel, az kék chipenek is ugyanúgy megvannak ezek a tulajdonságaik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.09. 01:55
Alapvetoen a ryzen core sleep mashogyan mukodik, igy amikor a threshold ertek be van allitva a ryzen wakeup-hoz nem lesz jobb az intelnek semmivel sem . A ryzen ennek is koszonheti a jobb teljesitmenyt. Most csak egy peldat irtam.

Nezz utana ezeknek mert tobb helyen dokumentaltak mi es hogyan mukodik. Egybol vilagos lesz . Igy nem kell irogatnom.

Igazabol nem is sok kedvem van, mert irod, hogy ez baromsag majd amikor mar sikerult elolvasni a linknel mit irtak , akkor mar erted de a kovetkezo felvetesednel mar megint ugyan ez van.


Ha az elso kommentnel maradunk: Ó ilyet csinált már az Asus is, attól függetlenül hogy ótvar bugos volt 100%-on pörgette a CPU-t és kikapcsolta az aktív hűtést amitől teljesen instabil lett a rendszer teljesen megérte.
Legyen igazad(igazabol nincs , mar te is latod) , amit nem ertesz az baromsag. Ennyi. Ez csak egy regkey , ahogy masok is irtak(pedig lathato, hogy nem)
Tema lezarva. Igy nem kell magyaraznom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jamborka
2017.04.09. 09:42
És mivan akkor ha a jelenlegi profilok mind az intel megoldásait követve készültek el? hiszen lényegében vagy 4 évig szinte egyeduralkodó volt. Olyan érzésem van mintha a szoftver akarná eldönteni milyen hardvert készítsenek. Akinek ilyen processzorral szerelt rendszere van az tudja értékelni akinek meg nem az max fröcsög. Nekem g4560 pentium van nekem elég php stormra :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Resike siriq
2017.04.09. 12:52
Mi köze annak ahhoz hogy a Windows hogyan és mikor ütemez az adott CPU paraméterek szerint annak a függvényébe hogy milyen processzor van épp a foglalatba. Semmi.
Azt aláírom hogy egyes processzoroknak más értékek jobban feküdhetnek, de erre is csak az amd képes hogy "eladja" a teljesítménykülönbséget két profil között anéven hogy "gyorsul a ryzen".
Létrehoz egy a highnál sokkal intenzívebb profilt és eladja annak hogy annyit fogyaszt mint a balanced? Hát persze.

Nem egy regkey? Itt van az összes processzor paraméter beállítása, azon változtatsz amit nem szégyellsz:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.04.09. 15:05
Olvasd mar el a cikkeket
En mar nem fogom elmagyarazni mert lathatoan teljesen felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Resike siriq
2017.04.09. 15:50
Látom menthetetlen vagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prom5
2017.04.11. 08:11
Tudnám, mi a f*szt vitáztok állandóan, úgyse tudjátok meggyőzni egymást. Az egyik intel b*zi a másik meg amd... Irigylem azokat akiknek ennyi szabadidejük van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!