iPon Hírek

Speciális Windows 8 licenc PC építő felhasználóknak

Dátum | 2012. 08. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A legfrissebb információk szerint a Windows 8 esetében egy újfajta licenc is elérhetővé válik majd, amely kifejezetten azon felhasználók számára készül, akik saját maguk, saját kezűleg, egyedileg összeválogatott alkatrészekből építik meg számítógépüket. Az újfajta licenc azoknak is jól jön, akik virtuális környezetben szeretnék futtatni a Windows 8-at (VMWare). Az említett két felhasználói csoport számára a Microsoft a Personal License for System Builders névre keresztelt kiadást kínálja.

Korábban a fentebb említett csoportok tagjainak két választásuk volt: vagy megvették a drága, de dobozban érkező Windows kiadások valamelyikét, vagy pedig OEM típusú Windows-t vásároltak, amely eredetileg nem a számítógépüket saját kezűleg összerakó átlagfelhasználóknak, hanem kifejezetten azoknak a gyártóknak készült, akik komplett számítógépeket építenek és árulnak.

A ZDnet információi szerint a Windows 8 esetében egyszerűsödött a végfelhasználói licencszerződés felépítése és annak megfogalmazása is felhasználóbarát lett, ugyanis írói végre egyszerű, átlagfelhazsnálók számára is könnyen megérthető megfogalmazást használtak. Az új végfelhasználói szerződési feltételek értelmében a szóban forgó Personal License for System Builders változat egyetlen általunk összerakott számítógépre telepíthető fel, de virtuális gépen is futtatható. Ez a licencváltozat csak a Windows 8 hivatalos megjelenését követően, azaz október 26-a után lesz elérhető. Az sajnos nem tudható, hogy pontosan mennyibe kerül majd a várhatóan nagy népszerűségnek örvendő licenc, de abból kiindulva, hogy nem dobozos változatról van szó, remélhetőleg az OEM kiadásokhoz hasonló árcédula társul majd hozzá. Erre igen jó esély van, hiszen a Microsoft ezt a licencet közvetlenül a végfelhasználóknak értékesíti.

A korábbi hírek alapján már tudható, hogy a Microsoft limitált ideig 40 dollárért cserébe lehetőséget biztosít majd a Windows 8 Pro kiadására történő frissítésre. A The Verge informátorai szerint a Windows 8 hivatalos megjelenése után január 31-ig bezárólag 70 dollárba kerül majd egy teljes verziós Windows 8 Pro kiadás, január 31-e után pedig ugyanezért a csomagért már 200 dollárt kell letenni az asztalra. Összehasonlításképpen egy dobozos Windows 7 Pro napjainkban 300 dolláros listaáron kapható, de már 265 dollárért is hozzá lehet jutni. Ezzel szemben az OEM kiadás nagyjából feleennyibe kerül.

A friss, rendszerépítő felhasználóknak szánt licenc mellett upgrade licenc, teljes verziós kiadás és OEM rendszerépítő licenc formájában is hozzá lehet majd jutni a Windows 8-hoz – utóbbi persze csak PC építő vállalatok számára lesz elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mythbuster
2012.08.22. 19:37
Köszönjük nem kell az új rendszer, a régivel meg fut a 7Loader, kár a gőzért szerbusztok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim
2012.08.22. 19:46
A cikk pont a lényeget nem mondja ki ... akkor most ezzel végülis nem az alaplaphoz lesz társítva a Windows licenszem mint az OEM-nél? Mert szerintem ez lenne a lényege, OEM Windows alatt is annyit frissítek hardvert amennyit csak akarok amíg ugyanaz az alaplap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. edydudy
2012.08.22. 20:08
Néha elcsodálkozok hogy van még aki tényleg fizet ezekért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Enno
2012.08.22. 20:19
én se értem a cikket. most hogy is fog működni ez a gép építős verzió?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. petyus76
2012.08.22. 20:23
Te biztosan a tömegközlekedési járműveken sem érted, hogy miért fizetnek, hiszen anélkül is lehet közlekedni ha ügyes vagy...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csicsoblad...
2012.08.22. 20:39
Szerintem úgy van, hogy a lapcsere is belefér, de akkor biztos, hogy nem lesz egy árban a oem-el, mert akkor ki venné az alaplaphoz kötöttet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim csics...
2012.08.22. 20:41
Akinek nincs annyi pénze, és amúgysem szándékozik gyakran cserélni az alaplapját, így egyenesen pénzkidobás lenne neki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lorddiablo
2012.08.22. 20:45
Nem szimpatizálok az almásokkal, de azért az ő OS áraik mellett azért elgondolkoznék én is azon, hogy megvegyem-e vagy sem. Néhány ezrest (és nem 60-at) azért adnék nekik, mert hiába szidja mindenki, azért csak használjuk évekig. Nyilván a védelmeket ember programozza le és ember töri fel, de ha az ember mondjuk néhány napi kaja árával össze tudja mérni a terméket, akkor valószínű kevesebben választják a kalózkodást, hogy ne kelljen figyelni a néhány "védelmező" frissítésre, ami csak a feketelistát bővíti. Mivel a világ egyre több országába beköszönt az IT korszak, ezért a szoftvergyártók is egyre többen lesznek, kiéleződik a verseny. Ennek eredményeként egyre vállalhatóbb árakon juthatunk hozzá jogtiszta szoftverekhez. Ahogy visszagondolok, pl. a játékok árai már vagy 10-12 éve a nevesebbek esetén itthon olyan 10-15.000 forint között alakulnak, az pénz persze régen kicsit többet ért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Enno
2012.08.22. 22:12
Na de akkor hogy van ez most , alaplap fix kell legyen más cserélhető vagy minden cserélhető ? és valahol van arról valami mennyibe fog fájni ?


@Petyus

igen biztosan nem értjük , londonban is azért fiztettem majd 80kt a bérletemért mert fun volt hogy valamire költhetek .

Ami megéri a pénzét arra sose sajnáltam a pénzt kiadni még ha a fizetésemhez mérten sok is az ára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Enno
2012.08.22. 22:27
Na ez máris érthetőbben ír , kösz a választ magamnak

[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Enno
2012.08.22. 22:43
"Many retailers sold cheaper OEM versions of Windows -- the same version that PC makers install on their hardware -- but technically, these versions were off-limits to end-users.
...
With Windows 8, Microsoft will allow consumers to purchase the same software that's available to PC makers."


Még mindig nem világos, hogy ez miben másabb mint venni egy OEM telepítőt (az EULA szövegét kivéve). Most gyakorlatilag kiadnak két 100%-ban megegyező telepítőt 2 névvel, az egyik az OEM amihez a kedves end usernek továbbra sem lehetne elvileg hozzáférése, a másik meg egy builder nevű amihez már van? Ennek mi értelme?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mythbuster
2012.08.22. 22:53
Elképzelhető hogy a biosban chip azonosító szerint kapod a licenszet a microsofttól, természetesen az alaplapok ára is nő egy 10 -est a legjobb esetben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. stranger
2012.08.23. 00:13
Szerintem az a helyzet, hogy összegyúrták a két verziót, szóval feltételezem, hogy valamivel kötetlenebb lesz az alkatrészcsere. De egyébként az OEM verziónál is elég egy telefonhívás. Viszont valamihez kötni fogják mindenképp.

Én személy szerint félretettem azt a 40 dollárt/eurót, annyit megér a Home Premium után is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sanyix
2012.08.23. 01:33
@petyus76: de a közlekedési járműveknél nem is mondják meg hogy x márkájú kocsit kell használnod hogy mindenhova beengedjenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!