iPon Hírek

SpeechJammer ‒ a nagy elnémító

Dátum | 2012. 03. 02.
Szerző | Jools
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A konferenciák, céges megbeszélések, díjátadók, parlamenti viták állandó velejárója a „lelőhetetlen” felszólaló, aki többszöri felszólítás ellenére sem hajlandó befejezni szózatát. Ennek vége, mondják a kutatók, mert itt a SpeechJammer, amely mindenkibe belefojtja a szót. A leginkább egy kézi traffipaxhoz hasonlító készülék Kurihara Kazatuka és Cukada Kodzsi agyszüleménye. A japán kutatók találmányuk részleteiről az arXiv oldalian megjelent tanulmányukban számolnak be.

A készülék ötlete azon a tényen alapszik, hogy akkor vagyunk képesek normálisan, összeszedetten beszélni, ha halljuk, amit mondunk. A hallottakhoz igazítjuk következő szavainkat, mondatainkat, ezt a jelenséget hívja a tudomány késleltetett hallási visszacsatolásnak. Ez az oka annak, hogy az énekesek jobban énekelnek, ha fejhallgatóról vagy színpadi monitorról hallják saját magukat fellépés közben. A gondok akkor kezdődnek, amikor a szavak kiejtése és azok észlelése között viszonylag hosszabb idő telik el. Amikor ez megtörténik, a beszélő általában összezavarodik és elhallgat. (Ezt bárki tapasztalhatja, ha visszhangos telefonvonallal találkozik.) A SpeechJammer ezt használja ki, amikor 0,2 másodperces késleltetéssel játssza vissza a beszélőnek saját szavait.A készülék egy iránymikrofont és egy irányítható hangszórót tartalmaz, és beprogramozható rajta a késleltetési idő a beszélőtől való távolság függvényében. Csak rá kell irányozni a zavaró szövegelőre a beépített lézerpointer segítségével és meghúzni a ravaszt. Harminc méteres távolságig működik.

A feltalálóknak egyelőre nincsenek nagy piaci terveik, de hogy érdeklődésben nem lesz hiány, az biztos. A jövő évi Oscar-átadáson talán már nem egyre hangosodó zenével tessékelik le a színpadról a nyerteseket, a színházban vagy moziban az előadás alatt hangoskodókat csak „kilövi” a személyzet, és így tovább. A találmány bejelentése óta több netes fórumon is felmerült, hogy nem lehetne-e mobil alkalmazás formájába átültetni az ötletet, amiből az derül ki, hogy az emberek többsége azért a hétköznapi életben is találna alkalmazási lehetőséget a technológiának.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. jozsefm
2012.03.02. 22:28
Na ,mobilra nem is rossz, tényleg csak arra használnák amire való, lerövidülne a monológ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Avisto
2012.03.02. 22:42
Ezzel az erővel akár az aktív zajszűrős fejhallgatók módszerével ki is lehetne oltani a szövegelő hangját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. 0rigami
2012.03.02. 23:28
Ennyi fejlesztés, meg technológia, stb... pedig ugyanilyen szerkezet már létezik, csak egy csöve van és ólmot köpköd hangsebességgel. Igaz, h nem késlelteti a hangot, de tutira elkussol, akire ráfogják! Legkésőbb az első lövés után...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomchee
2012.03.03. 02:02
Art of Trollin'
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95
2012.03.03. 12:50
Csodás fejlesztés, ha nem működik az elsődleges funkciója még mindig le lehet vele ütni a beszélőt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR
2012.03.03. 13:38
Tehát az ember csak kicsit összezavarodik, és nem fog értelmesen beszélni, de attól még ugyanúgy fog beszélni, legalábbis nekem ez esett le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ricsip
2012.03.04. 08:55
Beszéltem már nagy előadóteremben mikrofonon angolul, és valami miatt kb. 0,2-0,3 mp késleltetéssel hallottam vissza saját magamat. Mit ne mondjak olyan zavaró volt, hogy alig bírtam végigmondani 2-3 mondatot, minden szó után 1/10 mp-re meg kellett állnom hogy a visszhangom abbamaradjon és tudjak koncentrálni a köv. szó kiejtésére. Eszméletlenül zavaró volt, nekem legalábbis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Baksi30
2012.03.04. 09:43
Régen elég volt illedelmesen szólni, vagy csak egy kis ráutaló magatartást tenni a szószátyár felé, és általában magától abbahagyta, mert volt intelligencia és önkontroll. Úgy látszik a mai világban erre is inkább eszközt fejlesztünk és névtelenül használjuk, nehogy nekünk, embereknek kelljen "kínos" döntéseket hozni és vállalnunk hozzá az arcunkat. Gratula!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!