iPon Hírek

Spirit of Ireland ‒ Írország komplex zölderőmű-tervezete

Dátum | 2012. 02. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A megfelelően elhelyezett szélerőművek nagyon jó energiaforrásnak bizonyulnak ‒ amikor fúj a szél. Az erőforrás kiszámíthatatlansága azonban elég hektikussá teheti az energiatermelést, így számos kutatás irányul ezen probléma megoldására.

Az AAAS éves találkozóján Igor Shvets, a dublini Trinity College kutatója mutatta be a Spirit of Ireland elnevezésű grandiózus projektet, amely Írország nyugati partvidékének nagy részét a megújuló energiák erőművévé alakítaná át. Ha a tervek ténylegesen megvalósulnak, Írországnak annyi energia áll majd rendelkezésére, hogy akár exportálhatnak is belőle az Egyesült Királyságnak.

Írország atlanti partvidékén rengeteget fúj a szél. A légmozgás olyan mértékű, hogy az évek során „elkoptatta” a használható termőföldrétegeket a terület nagy részén, így a mezőgazdasági termelésre nagyrészt alkalmatlan területet ritkán lakják. Ideális lehet viszont parti szélturbinák telepítésére, amelyeket sokkal olcsóbb megépíteni és fenntartani, mint az Európa sűrűbben lakott vidékein általában szükségszerű partmenti elhelyezésű, tehát a vízbe telepített turbinákat.

Szivattyús-tározós erőmű az Egyesült Államokban
Mindez persze nem jelent megoldást a szél szeszélyes viselkedéséből adódó problémákra, de az alacsony lakosságszám és a rossz minőségű termőföld lehetőséget ad a területen egy nagyszabású energiatároló-rendszer megépítésére is, szivattyús energiatározó vízerőmű formájában.

Szivattyús-tározós erőműveket hosszú ideje használnak Amerikában és Európában is. Mindössze két, eltérő magasságban elhelyezkedő víztározó szükséges telepítésükhöz. Amikor sok energia termelődik, a vizet a felső tározóba szivattyúzzák a segítségével. Ha energiahiány van, a felső tározóból az alsóba engedik a vizet, amely vízturbinákat hajt meg és áramot termel közben. Az ilyen erőművek azonban nagyméretű tározókat és folyamatos vízutánpótlást igényelnek. A jelenlegi legnagyobb európai szivattyús-tározós erőmű tárolókapacitása is csak 9 gigawattóra.

Szivattyús-tározós erőmű Japánban
A Spirit of Ireland projekt tervezése során 60 lehetséges területet fontolgatnak egy olyan méretű felső víztározó megépítésének helyszíneként, amely legalább 100 gigawattóra tárolókapacitással rendelkezik majd. Az alsó „víztározó” pedig a tervek szerint maga az óceán lenne, így a vízutánpótlás is rögtön meg van oldva. Négy lehetséges helyszínen a szél a nagyrészt áthatolhatatlan sziklarétegig gyalulta a felszínt, amely a kutatók megítélése szerint további változtatások nélkül alkalmas lehet a felső víztározó alapjául, mivel a masszív rétegen keresztül még a víz sem képes nagyobb mennyiségben elszökni.

A vizsgált helyszínek általában legfeljebb pár kilométernyire vannak a parttól, és jó pár száz méterrel az óceán fölé magasodnak. A tervek szerint a felszíni sziklarétegbe vájnák a tárolómedencét (valószínűleg rögtön többet is), az óceánig vezető csöveket, illetve a szivattyú- és generátorállomást a föld alá temetnék, a távvezetékeket pedig minél alacsonyabban vezetnék el, így a táj képében alig következne be változás.

A szélerőművek által termelt energia nem kerülne közvetlenül az áramhálózatba, hanem a vízerőművekben halmozódna fel, amelyek aztán kiegyensúlyozott és folytonos forrásként engednék tovább a hálózatba az áramot. A tározók elég energiát halmoznának fel ahhoz, hogy váratlan események esetében vagy például a nagyjából ötévente bekövetkező szélcsend idején se legyen probléma az áramellátásban.

A Carnsore Wind Farm Írországban
Amennyiben a projekt teljesül, Írország akár exportálhatja is a megtermelt áramot. Az Egyesült Királyság számos széntüzelésű és atomerőműve elöregedett, és ezeket rövid időn belül helyettesíteni kell valahogy. Közben egyre nagyobb a nyomás a megújuló energiák hasznosítására a hagyományos energiaforrások kiaknázása helyett, így az ír energiára nagy szükség lehet.

A telepíteni kívánt technológia nagy része évek óta használatban van, kiforrott, működőképes módszerekről van tehát szó. Az egyetlen faktor, amellyel kapcsolatban nem áll rendelkezésre sok tapasztalat, a tengervíz magaslati tározókban való tárolása és az ebből eredő esetleges problémák. Mindent egybevetve azonban nagyon érdekfeszítő és alaposan átgondoltnak tűnő tervezetről van szó, amely valós megoldást jelenthet Írország ‒ és a jövőben talán más területek ‒ energiaellátására.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Fecniii
2012.02.21. 16:24
jók ezek a tudományos cikkek Jools, csak így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sniperjoce...
2012.02.21. 16:36
Érdekes ilyenen már én is gondolkodtam pedig nem hallottam róla hogy vannak ilyen tárózók.
Én azért tartom ezt jobb megoldásnak a hagyományos (akkumulátoros) megoldásnál mert a vizet nem kell 2-3 évente kicserélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Emberfej
2012.02.21. 17:25
"A szélerőművek által termelt energia nem kerülne közvetlenül az áramhálózatba, hanem a vízerőművekben halmozódna fel, amelyek aztán kiegyensúlyozott és folytonos forrásként engednék tovább a hálózatba az áramot."
Ez így nem lenne gazdaságos, mert minden energiaátalakításnál veszteség lép fel:
-szélből turbina energiát csinál
-energiával felszivattyúzzák a vizet
-lefolyó víz energiát termel

Ha úgy csinálják hogy szélerőművek energiáját egyből hálózatba kötik és csak akkor pumpálnak vele vizet ha energiatöbblet van, ha meg hiány nem pumpálnak hanem bekapcsolják a vízturbinákat, egyfajta pufferként használva a víztározót sokkal több energiát kinyerhetnek. Igaz hogy így nagyobb tervezést és költségeket igényelne az elektromos hálózat, de hosszabbtávon megtérül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven...
2012.02.22. 14:34
Emberfej:

Műszakilag logikus, amit mondasz, ám gazdaságilag nem biztos. A legdrágább mindig a csúcsidőszaki energia, s ha a többszöri átalakítás miatti veszteséggel csökkentett energiamennyiséget összességében drágábban lehet eladni, mint csúcsidőn kívül a teljes energiamennyiséget, akkor így jobban megérheti, hamarabb megtérülhet a beruházás.

Ehhez ismerni kellene az ország erőműveinek összetételét. Egy gázturbinás erőmű percek alatt elindítható, ezért ez kiváló csúcserőműnek. Azt hiszem, egy vízturbina is igen gyorsan indítható, azaz kiválthatja a gázturbinás erőműveket, amit a legdrágábbak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Constructo...
2013.01.21. 12:03
A vízierőművek energia termelése még elfogadható szinten szabályozható, de a szélerőmű rendszer, a napenergia, tengerhullámzással előállított energia már nem mindig alkalmazkodik a felhasználási igényekhez.
De ilyenkor sem kellene visszafogni az ilyen elektromos energiát előállító erőművek energia termelését. Sőt előnyösen ki lehetne használni olyan energiahordozó alapanyagok előállítására amit akkor táplálhatnánk vissza az elektromos energia hálózatba, amikor szükség van rá, vagyis rásegíthetne a csúcsfogyasztás megtáplálására.
Ahol sok a pillanatnyilag fel nem használt energia ott a megtermelt, de fel nem használ elektromos árammal, ott elektrolízis vízbontással, gáznemű hidrogént és oxigént lehetne előállítani, amelyeket földgáz módjára tározó tartályokba lehetne tárolni. 7
Amikor viszont nincsen szél, vagy kevés a napenergia, akkor viszont a jól égő hidrogénből és oxigénből elégetéssel gázturbinákban (mint a repülőgépek motorjai) vagy erre a célra kifejlesztett robbanó motorokban felszanálva, váltóáramú generátorokat meghajtva bármikor elektromos energiát lehetne előállítani vele. Nem csak akkumulátorban lehet elektromos energiából eredő energiát tárolni.
De ha nem is erre használnánk a pillanatnyilag megtermelt fölösleges elektromos energia felhasználásával, vízbontásos elektrolízissel előállított hidrogént és oxigént, a vegyiparnak és más iparágazatoknak sok helyen szüksége lehet tiszta hidrogénre és oxigénre.
Például hulladék műanyagokból és hulladék gumiabroncsokból műbenzin előállításhoz.
Most mi nincsen ahhoz, hogy a szélerőmű által megtermelt, és jelenleg fel nem használt, ideiglenesen felesleges elektromos energiát vízbontásos energia alapanyag termelésre használhassák fel?
TALÁN a VÍZ HIÁNYZIK HOZZÁ! Beruházást igényel, de hosszútávon bőségesesen megtérülhetne a vízbontásos energiatárolás.
A megtermelt eltárolt hidrogéngázból elégetéssel gáz turbinákban vagy robbanómotorokban azonnal energia állítható elő, akkor, amikor csak szükség van rá.
Termeljen csak folyamatosan áramot a szélerőmű, vagy a napkollektoros áram telep.
Nem csak akkumulátorokban lehet eltárolni az elektromos energiát. A műbenzin előállításához is elektromos energia kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!