iPon Hírek

Sportautó LED-világítással

Dátum | 2009. 01. 06.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A belső világításától kezdve a fényszórókig mindenütt LED-eket használ az Audi új R8 V10-es sportautója.

Amikor "zöld" személygépkocsikról beszélünk, akkor legelőször az üzemanyag helyes megválasztása jut az eszünkbe. Azonban nem csak azzal tehetünk környezetünkért, hogy a hagyományos üzemanyagok helyett környezetkímélőbbeket használunk, hanem az autó hatékonyságán javítunk többféle megoldással. Ilyen például, ha a nagyfogyasztású hagyományos izzókat LED-alapú fényforrásokkal cseréljük le. Az Audi is ezzel kísérletezett, az eredmény pedig önmagáért beszél.

Az R8 teljesítményére senkinek sem lehet panasza, a V10-es motor közel 200 mérföld/órás (320 km/h-s) sebességet tud kipréselni magából. Azonban nem csak a vállalat egyik leggyorsabb autója ez, hanem a legexkluzívabb is. Az irányjelzők, fényszórók és az összes beltéri fényforrás LED-ekkel működik. Dr. Wolfgang Huhn, az Audi Fény- és láthatósági részlegének elnöke a következőt nyilatkozta az újgenerációs fényforrásokról:

"Sok ember kezdetben úgy tekintett a fejlesztésünkre, mint ha azt csak marketing célokból szerettük volna kiaknázni. Azonban azok akik élőben látták ezeket a LED-eket nem csak a hihetetlen teljesítménytől döbbentek le hanem a fény homogénikus szétszóródásától és a nappali fényhez hasonló színtől."


Kicsit a számok tengerére evickélve: a csúcskategóriás autókban használt xenon lámpák körülbelül 80 lumen fényt szolgáltatnak wattonként, ezzel szemben az R8-ban használt LED-ek wattonként 100 lumen mennyiségű fény kibocsátására képesek, felülmúlva az eddig leghatékonyabbnak kikiáltott xenon-égőket.

Másik érdekes fejlesztése az új LED-es rendszernek a digitális vezérlés. Ennek köszönhetően a fényforrások saját maguk tudják változtatni fényerősségüket, ami jól jöhet akkor ha éppen szembejön velünk valaki az úton. Ilyenkor megkímélhetjük az illetőt az átmeneti vakságtól, mivel a fényszórók automatikusan irányítanák a fényforrást. Így látnánk magunk előtt az utat és közben nem vakítanánk el a szembejövőt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.01.06. 21:28
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. enemispy
2009.01.06. 21:31
Ez nemújdonság, az R8-as már egy ideje megjelent és már a legelsők is led-es világítással jöttek ki, ha nem tévedek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leehegyi
2009.01.06. 22:17
Jo, de csak a kockák veszik észre hogy 50HZ en vibrál, nem 100 on, a lámáknak nem tünik fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rootkiller
2009.01.07. 15:25
Az a helyzet, hogy az eddigi ledes audiknak a nappali világítása volt csak LED. Most a Bi-Xenon főfényszórót cserélték ledre. Egyéként van LEDes biciklilámpa 800+ candela fényerővel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2009.01.07. 17:09
sztem + az autóban egyenáramgenerátor van, főleg azért, mert így +spórolható az egyenirányítás az akku előtt....
az más kérdés, h a ledek driver áramköre pwm-es...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!