iPon Hírek

SSD alapú gyorsítótárazást kínál az új bővítőkártya

Dátum | 2011. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A korábbi tesztek szerint egy viszonylag kevés adattároló kapacitást kínáló SSD-ből és egy normál merevlemezből álló hibrid adattároló rendszer a második legjobb választás, ha az egyes alkalmazások és a rendszer gyors indulására van szükségünk (a legjobb választás továbbra is egy nagykapacitású, magas adatátviteli sebességeket kínáló SSD meghajtó, ami viszont még mindig elég drága). Az SSD-ből és HDD-ből álló hibrid adattárolók a felhasználók többsége számára megfelelő teljesítményt nyújtanak, így az SSD Caching technológia összességében hasznos dolog lenne a piacon, ha a jelenleginél jóval szélesebb körben is el lehetne érni.

Az eljárást egyrészt az Intel Z68 Express lapkakészleteinél rendelkezésre álló Smart Response Technológia, valamint a különböző, speciális hibrid adattároló rendszerek segítségével lehet igénybe venni  - utóbbira jó példa a SilverStone HDDBoost terméke. Előbbihez Z68-as lapkakészlettel ellátott alaplapra és LGA-1155-ös tokozású processzorra van szükség, utóbbit viszont szinte bármilyen modern rendszerbe beszerelhetjük. A legkényelmesebb megoldás az lenne, ha PCI Express alapú bővítőkártya is rendelkezésre állna a piacon, így könnyedén lehetne SSD-HDD hibrid rendszereket építeni.

A japán Kuroutoshikou most ez utóbbira mutat egy használható példát, ami nem más, mint egy PCI Express x1-es csatolófelülettel ellátott, mSATA porttal is felszerelt  bővítőkártya. Az alacsony profilú termék segítségével könnyedén építhetünk HDD-SSD hibrid adattároló rendszert, ehhez pedig csak egy mSATA csatolófelülettel ellátott SSD meghajtóra van szükségünk. A kiegészítő alkalmazása rendkívül egyszerű.


A PCI Express 2.0 x1-es csatolófelületet alkalmazó újdonság egy kétportos SATA 6 Gbps-os Marvell vezérlőt használ. Az egyik SATA 6 Gbps-os port az mSATA csatolófelülettel van összeköttetésben, míg a másik egy hagyományos SATA 6 Gbps-os port formájában érhető el. A rendszer az SSD Caching funkció biztosításához a Marvell által kifejlesztett HyperDuo technológiát kínálja, ami hasonló elveken alapul, mint az Intel Smart Response Technológiája, amelyről korábban már tesztet is készítettünk. A rendszer beüzemelése egyszerű: a szerelési feladatok elvégzése után csak egy drivert kell telepíteni és nagyjából készen is vagyunk.

Az ötletes kis bővítőkártyához egy teljes és egy alacsony profilú hátlap is tartozik, így kompakt vagy normál méretű PC házban egyaránt könnyedén használhatjuk. Az újdonság Japánban 50 dollárnak megfelelő összegért szerezhető be, ami az átlagos, kétportos SATA 6 Gbps-os bővítőkártyákhoz képest 20 dollárral magasabb összeg - ennyibe kerül a HyperDuo funkció.

Egyelőre nincs hír róla, hogy a termék mikor lesz elérhető világszerte - már ha egyáltalán valaha elérhető lesz -, de arra viszont jó esély van, hogy egyéb gyártók is kedvet kapnak hasonló bővítőkártyák tervezéséhez, illetve gyártásához.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. prohlep
2011.08.05. 17:50
"A rendszer beüzemelése egyszerű: a szerelési feladatok elvégzése után csak egy drivert kell telepíteni és nagyjából készen is vagyunk."

Jo kerdes, hogy milyen rendszerre lesz driver es milyenre nem. Jo kerdes, hogy hany evig szupportalja driverekkel a gyarto a termeket. Stb.

Ahogy a proxizas kezdeti idoszakan tulnove mar regota TRANSZPARENS proxit hasznalunk, ... ugy itt is a transzparens SATA lett volna a jo megoldas: az alaplap egy szabvanyos satan logo egyetlen wincsit erzekel, mikozben valojaban egy hagyomanyos wincsi es egy SSD szimbiozisa latja el a feladatot.

Erre a trivi es ROBOSZTUS megoldasra ugylatszik meg varni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Georg17
2011.08.05. 18:32
Lehet én nem vettem észre valamit, de miért is jó ez?

Egy kis méretű SSD+ennek a kártyának az árából kijön egy 64G-s SSD. Igaz, hogy nem egy OCZ Vertex, de attól még SSD. Szóval hol van értelme ezt megvásárolni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Ecku01
2011.08.05. 18:40
Én arra tudok gondolni, hogy ezzel az eszközzel, a gépünk csak egy vincsesztert lát és talán ez a kártya szortírozná, hogy mi menjen az SSD-re (pl programok) és mi menjen a HDD-re (pl filmek).

Persze ez csak az én elképzelésem ^.^
Javítsatok ki nyugodtan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim Ecku0...
2011.08.05. 19:01
Gyorsítótár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. njuhasz
2011.08.05. 21:36
Ennek semmi értelme.
Ha úgy is kell hozzá SSD akkor arra teszem a rendszert meg a programokat, a HDD-re meg mennek az adatok.
Minden arra van használva amire a legjobb, minek ide kártya?
Ráadásul az emberek többségénél egy 64GB-os SSD elég nagy, hogy minden elférjen rajta. De kisebbet SATA3 csatolóval nem is gyárt senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2011.08.05. 22:10
njuhasz Mielőtt kijelented hogy nem jó olvass utána, így ha van 500GB játékod a HDD- vagy bármilyen más szoftver ugyanolyan gyorsan indul mint ha az SSD-n lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Saint
2011.08.05. 22:33
Skacok, mielőtt mindenki félre értené a dolgot, ez egy gyorsitótar alkalmazás, maximum anyit gyorsit amekkora ssd-t beleraksz, ha pl: egy játék 10gb-ot akar betölteni akkor ebbe tölti bele és innen indulna azok a fájlok amit sűrűn használna a játék folyamán, de ha csak 2gb-os a benne lévő ssd-akkor ki-be dobálja a fájlokat, amiket sűrűn használ a játék, és igy sajnos semmi értlme, ha meg egy nagy ssd-t raksz bele, akkor annak az árából vehetsz egy normál ssd-t és azt használod, a játékokat meg egy hagyományos vinyóról, mert ugye ki rakna ebbe egy 30-60gb-os kis gyorsitót, mondjuk van valami értelme ha van elég pénzed , egy normális méretű ssd-re amit ez a kártya kinál...de az biztos, hogy nem olcsó szóvael nem rossz dolog lehet ha valaki eléggé el van eresztve pénzzel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Tuzvihar
2011.08.05. 23:31
Srácok, van valami ilyesmi találmány sata csatlakozók bővitésére is? (Ha esetleg elfogyna az alaplapi)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sniperjoce...
2011.08.05. 23:53
Tuzvihar: persze hogy van http://www.ipon.hu/webshop/product/_delock_70154_controller_sata_4_port_with_raid/37662 bár én ilyen összeget nem hinném hogy kifizetnék érte inkább vennék egy új lapot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sniperjoce...
2011.08.05. 23:57
ezzel a kártyával a legnagyobb baj nem is az árával van hanem azzal az 1db SATA csatival ami rajt van. Pontosabban az hogy egyetlen egy db van belőle nekem meg van 4 vinyom, és szerintem másnak sem csak egyszem HDD-je van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabtam
2011.08.06. 10:49
a segate már rég feltalálta, (mások is), hybrid momentusnak hívják, és egybe van integrálva. az más kérdés, hogy mire lesz elég a 4 gb ssd. majd kiderül. még nem volt időm tesztelni. mert ugye a használat során gyorsul és tanul.
de mivel ezek általában 1 tömbbe szervezett raid0 (szerű), megoldások, így nem szeretem a sérülékenység miatt, ha fizikailag külön vannak. a momentus xt-ben ez is szimpatikus volt, hogy egy szétcsúszó kábel miatt nem lesz kuka az os-em. (volt már ilyen tapasztalatom, soha többet raid0....

viszont nálam kussol is, majdnem, mint egy ssd: (egy viszonylag lassú, lassú wd scorpio blue 320 notiwinyót váltottam le vele...)
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szabtam
2011.08.06. 11:02
látom az iponnál is "újítottak". régen amíg utolsó hsz volt, lehetett szerkeszteni. most már egy idő utáni módosításnál kidob, és nem engedi. ügyes....

még 1x elolvastam a cikket. ha jól értem, akkor ehhez nem kell z68. bárhol működik, csak fel kell tenni a driver-t. de a működéshez fel kell álljon a win. nem? ha driver kell hozzá, és nem pusztána hardverek végzik a dolgukat, os-től függetlenül. innentől kezdve pl. a a win boot-ra tud jótékony hatással lenni?
mert pl. a feljebb említett momentus xt-m ezt minden progi segédlete nélkül, belül elintézi. ezért rakható pl. konzolokba is, azokat is gyorsítván...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szabtam
2011.08.06. 12:13
biztos, hogy 10 percen belül voltam, de nem engedte. az elsőt még igen, a második szerkesztés után pirossal kiírta, hogy nincs jogosultságom. régen szerintem ez nem így volt...
most már rutinos vagyok, és a szerkesztéseket vágólapra teszem, hogy ne vesszenek el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2011.08.06. 13:48
lehet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2011.08.07. 01:01
Tuzvihar

2 és 4 Port -os PCI kártyák 3-5K Ft-ért is vannak, csak tudni kell keresni...Amúgy jó a cucc , csak nem ezen az áron ! Ennek is olyan 3,5-5K Ft között kellene mozognia ...még ha ujdonság is . Egy 1TB HDD nemsokkal több mint 10K
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. csaba89
2011.08.08. 10:56
most ez mekkora hülyeség már
ha cash-ként szolgál akk az adatokat a vinyóról másolja át az meg lassabb mint az ssd, max ha már rajta van akk lesz gyorsabb, ha meg másik gémre váltok akk megint megvárom amig átmásolja v mi? meg miko betellik letörli az első adatokat ha meg véletlenül azt inditanám akk megint várni kell amig átmásolja...
inkább veszek egy 128as ssdt majd ha lecsúsznak az árak 30ezer környékére.
addig meg kit érdekel hogy fél percel lassabb a boot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!