iPon Hírek

SSD-árcsökkenést eredményezhet az új JMicron vezérlő

Dátum | 2009. 05. 27.
Szerző | Freeman07
Csoport | ADATTÁROLÁS

A közeljövőben tervezi bemutatni a JMicron új, SSD-kben használható NAND flash-vezérlőjét, mellyel végre elejét lehet venni a véletlenszerű írás közben tapasztalható problémáknak, illetve jelentősen csökkenthető a gyártási költség.

A JMF612 névre hallgató chipet elsősorban az újgenerációs NAND flash-ekben való alkalmazásra szánja a vállalat, segítségével kisebb, gyorsabb, és olcsóbb tárolók építhetők. Az Intel és a Micron 34 nm-es, valamint a Samsung és Toshiba hamarosan gyártásra kerülő 30 nm-es NAND-tárolóival együtt akár felére is csökkenhet az új SSD-meghajtók ára, várhatóan a karácsonyi szezonra.

Az új JMicron-vezérlő számos funkciót is támogat, ami jól jöhet az SSD-tulajdonsoknak. Képes NCQ-vezérlésre (Native Command Queuing), amit eredetileg a SATA-lemezek teljesítményének gyorsítására fejlesztettek ki és azt jelenti, hogy belsőleg optimizálja a meghajtó az írási és olvasási feladatokat. Ez a technológia az SSD-kben a magas CPU-használatból fakadó késleltetést csökkenti. Az NCQ-n felül a vezérlő támogatja a 128-bites AES-titkosítási protokollt akár a teljes lemez levédésére.

A JMF612-ben egy beágyazott ARM9 processzor szolgál 32 KB ROM és 128 KB RAM-memóriával. Az adatintegritást egy BCH ECC biztosítja, ami képes 1024 bájtonként akár 24 bithiba javítására, illetve tartalmaz még a vezérlő SSD-specifikus technológiákat a meghajtó hosszú élettartamának elősegítéséhez.

A júniusban kezdődő Computex 2009 kiállításon fogja bemutatni a JMicron az első tesztpéldányokat az új vezérlőjéből, melynek tömeggyártása várhatóan júliusban kezdődik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Phantomstr...
2009.05.27. 13:10
VISSZA A HIRHEZ

Rá is fér, de még fele ár mellett is jobban megéri HDD-t venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Csaber
2009.05.27. 13:35
ha a felére is csökkenne az SSD meghajtó ára akkor is egy jobb 128GB ~45000 FT volna .....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. shabbarule...
2009.05.27. 13:39
A vezérlő viszonylag kis részét teszi ki egy SSD árának, így nem sok hatása van annak árcsökkenésére. Az SSD árának legnagyobb részét a flash chipek teszik ki, ez a legköltségesebb tétel így az ármozgásokra is ez van leginkább kihatással.

A gyártástechnológia fejlődése pedig hatással van a flash chipek árára. Egy generációval fejlettebb gyártástechnológiával ugyanazt a kapacitást közel fele akkora mérettel és költségszinttel lehet elérni vagy dupla akkora kapacitást lehet elérni közel változatlan költség mellett.

Az év vége felé az árcsökkenést az fogja előidézni hogy a gyártók a jelenleginél újabb gyártástechnológián gyártott flash chipekből fognak termékeket építeni így egy változatlan kapacitású termék ára mérsékelhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. polarx
2009.05.27. 14:12
igen és akkora a 60gigás 22e lenne azt meg simán megvenném.. elég egy 60gigás Windows-nak (vagy kinek minek) aztán HDD-n meg ugyan úgy tárolnék adatot, és 60g-n elférne kb az összes játék meg minden progi feltelepítve és futna vagy 3x-or gyorsabban mint nektek a HDD-n.. tárolást meg ugyan úgy megoldom.. még ha nem biztonságos se vesztenél vele semmit.. max egy mentést.. az meg nagy dolog.. ha jó a játék úgyis újra játszod ha meg nem jó legalább nem játszol vele többet vagy szedsz le egy 100%-os mentést.. de ez meg már megint nem ide tartozik..

Hajrá SSD fejlődés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SLM
2009.05.27. 16:23
Mindenki úgy beszél az SSD-ékről, mintha percenként lenne egy több száz megás adatvesztése... Holott a magyaroknak szerintem fingja sincs róla, hogy mi az, csak szídja, mert a sok "guru"-tól azt látta-hallotta, próbálni meg egy sem próbálta...
Nem láttam és olvastam még olyasmit, hogy valakinek az SSD miatt bármi problémája lett volna... Ez baromság!! Amíg nem ír le egy user tapasztalatból valamit, addig ne írosgasson senki semmit arról, hogy milyen ... Megint egy gyökér felhasználó szintű agymenésről van szó, amit csak fokoznak az úgynevezett önkéntes "szakértők"! MBTF: 1-1,5 millió óra: hol a túróban használod úgy a vinyódat hogy egy millió óránként találsz rajta egy hibát??? Tudom, hogy ez elméleti szám, de ha a feléig is működik hiba nélkül, akkor is jobb mint a HDD-k... A csúnya és kicsillagozott szavakért én kérek elnézést... B-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. StevyXIX
2009.05.27. 16:45
Semmi gond, még ki is színeztem neked
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. SLM
2009.05.27. 16:58
Köcce, rendes vagy! B-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr...
2009.05.27. 17:35
Nekem nincs gondom az állítólagos adatvesztéssel, de amíg ilyen mocskosul drága esélytelen, hogy ilyet vegyek. Engem ez tart vissza nem az ilyen "városi legendák".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cobrusz
2009.05.27. 17:43
érdemes váltani
én raid0-ba használok 2-t (64GB) és 3x biztos gyorsabb mint a vinyó
adatvesztés hát ilyen még soha nem volt pedig fél éve már megvannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Phantomstr...
2009.05.27. 18:00
Az lehet, de engem a HDD-k sebessége is kielégit, viszont, hogy egy 32GB-os SSD-árán 640GB-s HDD-t veszek kicsit megfekszi a gyomrom. Nekem ez sokkal többet ér mint a sebesség. Nem is használok olyan alkalmazásokat ahol nagyon számít. A fő indokok a váltásra inkább a fogyasztás, a helytakarékosság, és a 0 zajszint lenne.

szerk: Még mobil winyónál is a 32-es árán 320-ast kapok, és akkor már minden téren közelebb léptem az fenti kritériumokhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. shabbarule...
2009.05.27. 18:44
Phantomstranger:

Arra még igen sokat várhatsz hogy egy SSD és egy HDD ár/GB aránya azonos legyen, még egy évtized múlva sem lesz így, sőt nagy valószínűséggel a mai 1:10-20-hoz arány sem fog sokat változni. De az SSD-nél az nem is lehet reális cél hogy ár/GB-ban utolérje a HDD-t, főleg záros határidőn belül.

Anno amikor még mágnes szallagokat használtak adattárolásra, akkor sem azért tértek át HDD-re, mert annak az ár/GB aránya kedvezőbb volt, sőt ez még a mai napig sem igazán vált azzá. Ott is a HDD sokkal gyorsabb adatátviteli sebessége, kisebb késleltetése, nagyobb IOPS teljesítménye motíválta a váltást. Persze ez akkor is egy hosszú folyamat volt mire a HDD-k ára egy olyan szintre tudott csökkeni, hogy a szélesebb körű elterjedése megindulhatott, de persze az ár/GB aránya közelébe sem ért a szallagos egységeknek.

Az SSD-k esetén is ugyanez történik. Itt sem az ár/GB arány lesz a motíváció a lassú átmigrálásra. Hanem az SSD előnyös tulajdonságai: nagyobb átviteli sebesség, kisebb késleltetés, nagyobb IOPS mint anno szallag vs. HDD között. E mellé bejön még a jóval kisebb méret, kisebb fogyasztás, hogy mobil környezetben strapabíróbb.

Persze ahhoz hogy egy szélesebb körű teljedés megindulhasson itt is el kell érni egy kritikus árszintet, ami mellett már jobban veszi, az a $100 körüli árszintet, ahol a legtöbb HDD is fogy. Ez úgy év vége jövő év eleje felé már reálissá válhat, a 30nm-es gyártástechnológiával készüli 2 vagy 3 bites MLC vagy 40nm-es 4 bites MLC megoldással a flash chipek költségszintje leroszítható olyan alacsonyra hogy a lélektani $100-ból egy 64GB körüli SSD kihozható legyen. Persze ez egy akkori közel azonos árú HDD 1-1.5GB-os méretéhez mérten nem fog azono ár/GB aránnyal bírni, de ez később sem lesz így, helyette a többi előnyös tulajdonsága lesz az ami majd eladhatja a terméket.

A gyártástechnológia fejlődésével a flash chipeknél 2 évente lehet meg lehet duplázni a kapacitást közel azonos árszint mellett, HDD-nél ez a fejlődési ütem is közel azonos szinten tartható, ezért van hogy a két technológia között az ár/GB arány még igen hosszú ideig fenn marad. Viszont HDD esetén az adatátviteli sebesség nem igazán növelhető, ahogy az elmúlt években sem tudott nőni, ugyanígy a késleltetés és IOPS képesség is gyakorlatilag stagnál ami működésének alapjaiból ered. Ahhoz hogy növelni lehessen több tízezer vagy százezer fordulaton pörgő tányérokra lenne szükség, ami racionálisan nem igazán kivitelezhető. Ezzel szemben az SSD-k fejlődése továbbra is elég dinamikus maradhat, tovább növelhető az adatátviteli képesség, csökkenthető a késleltetés és nőhet az IOPS képesség, méretben is tovább zsugoríthatók.

Tíz év múlva egy SSD-nél a lélektani $100-ba talán már belefér egy 1TB-os változat is, akár több GB/s adatátviteli sebességgel, igen alacsony késleltetéssel, nagyon kicsi fizikai mérettel. Míg egy HDD-nél hasonló áron már 10-20TB-os változatokat vehetsz, de a sebessége lényegesen nem lesz gyorsabb a maiaknál, az átlagérték megmarad 100MB/s körül és a mérete sem sokat változhat. Nagy valószínűséggel a fordulatszám inkább csökkeni fog a mostani 7200 helyett inkább 5400-ra vagy lentebb, annak érdekében hogy a bitsűrűséget növekedését jobban fenntarthassák. Persze ez akkor már annyira nem lesz gond, mert inkább nagyobb méretű, archivált anyagok tárolására fogják inkább használni, oda pedig elég lesz, hasonlóan ahogy a szallagos adattárak is ilyen funkcionalításra tartották meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csaber
2009.05.27. 20:15
shabbarulez:kicsit gondolkodj egy messze nem a legdrágább /egy jobb DB/ SSD ~100K és 128Gb-os így 1GB ~728 FT Samu F1 22K = 1GB 22 FT szóval épp ~33* többe kerül egy 1Gb tárolása ami messze van az általad mondott "mai 1:10-20-hoz arány"-tól mivel te a lassabb SSD-ék árával számoltál aminél viszont gyorsabb a vincsi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2009.05.27. 20:15
Na igen. Ha az SSD-k GB-onként csak négyszer annyiba kerülnének nem gondolkodnék a váltáson, de amíg a HDD sebessége is elég, addig ilyen arány mellett nem éri meg a váltás. Mint mondtam olyan alkalmazásokat futtatok, amikhez ez is bőven elég. Talán majd 3-4 év múlva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mtrx220
2009.05.29. 11:16
elég a hdd sebessége, másrészt van raid0 is ugyebár ami elég sebességet garantál szerintem. egy átlag felhasználónak mindenképp eleget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!